Bazı ekmeklik buğday (T.aestivum L.) melezlerinin $F_1$ generasyonunda kimi agronomik ve sitolojik özelliklerinin belirlenmesi

Bazı ekmeklik buğday (T. aestivum L.) melezlerinin F; generas¬yonıında kimi agronomik ve sitolojik özelliklerin belirlenmesi amacıyla yürütülen bu çalışma 1994-1996 yılları arasında Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme tarlalarında gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, bitki boyu, başakçık sayısı, başakta tane sayısı, başak¬ta tane ağırlığı ve 1000 tane ağırlığı gibi agronomik özellikler ile diakinez safhasında kromozom eşleşmeleri gibi sitolojik özellikler incelenmiştir. İncelenen kombinasyonların bitki boyu yönünden ataları ile karşılaştırılması yapıldığında, melez bitkilerin boyunun genel olarak atalardan ya daha uzun ya da daha kısa olmuştur. Başakçık sayısı bakımından ise melez kombinasyonları (Saraybosna x Tosun-22 kombinas¬yonu hariç) ata ortalamalarının üzerinde sonuçlar vermişlerdir. Çalışmada melezlerin bin tane ağırlıklarının genellikle ataların bin tane ağırlıklarına çok yakın olduğu dikkati çekmektedir. Bu durum, bin tane ağırlığı yönünden melezlemelerde ata seçimleri yapılırken yüksek bin tane ağırlığına sahip olanların tercih edilmesi sonucunu ortaya koymaktadır. Sitolojik gözlemlerde ise, ring bivalentlerin oranının, rod bivalent-lere göre çok daha yüksek olduğu bulunmuştur.

Determination of some agronomic and cytological traits at $F_1$ generation os some common wheat(T.aestivum L.)hybrids

This research which was intended to determine some agronomic and cytologic traits at F/ generation of some common wheat hybrids was realized on the experimental fields of Agriculture Faculty of Uludağ University in 1994 to 1996. Several agronomic characters such as plant height, spike height, spike let number/spike, seed number/spike, seed weight/spike and 1000-seed weight, and a cytologic characters such as chromosome pairing at diakinesis stage were investigated throughout this work. According to the results, plant heights of combinations were found compareably longer or shorter than those of their parents. All of the combinations other than Saraybosna x Tosun-22 produoed more spiklet numbers per spike than the average values of their parents. 1000-seed weights of combinations and their parents were found about similar. This result related, to 1000-seed weight indicates that parent plants with high 1000-seed weight must be preferred when 1000-seed weight is concerned. Cytological observations definetely showed that the percentages of ring bivalents were fairly higher than those of rod bivalents.
Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-3165
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1982
  • Yayıncı: Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi