Canıtez çeşidi nohutta aynı yükleme hızında ezilme direnci değişiminin neme bağlı olarak belirlenmesi

Tarım Ürünlerinin, makineyle hasat, sınıflandırma ve temizleme işlemleri sırasında ve ürüne uygun bu tip makinelerin tasarımında veya geliştirilmesinde, biyoteknik ve mekanik özellikleri önem kazanmaktadır. Biyoteknik özellikler, ürünlerin en, boy, kalınlık gibi boyutsal özellikleriyle, özgül ağırlık, özgül hacim, bindane ağırlığı gibi teknik özelliklerden oluşmaktadır. Mekanik özellikler ise ürünün uygulanan kuvvet karşısındaki davranışlarının göstergesidir. Bu çalışmada, özellikle nohutta hasat, harman ve temizleme makinelerinin tasarımında, alt parametreleri oluşturacak olan, nohut donesinin kuvvet altında kırılma direncinin, neme bağlı olarak değişim oranlarının saptanmasına çalışılmıştır.
Anahtar Kelimeler:

nem, nohut, mekanik özellikler

Determination of rupture strees of Canıtez chickpea under applied force with change in humidity

Biotechnical and mechanical properties of agricultural crops gain importance during harvesting with machines, separation and cleaning processes of this crop and also during the designation or improvement of this type of machines. Biotechnical properties consist of dimensional properties such as crop width, length, thickness and technical properties such as specific gravity; bulk density and thousand grain weights. However, mechanical properties are the behavior of the crops against to applied force. In this study, especially it is studied that rupture stress of chickpea under applied force with change in humidity which form sub parameters in harvesting of chickpea and threshing and cleaning machine design.

___

  • Aydın, C, Mengeç, H., 1992..Bazı Biyolojik Materyallerde Deformasyon Oluşumu ve Deformasyon Enerjisinin Belirlenmesi, Tarımsal Mekanizasyon 14. Ulusal Kongresi, Samsun.
  • Aydın, C, Çarman, K., 1997. Şeftalide Çarpma Enerjisine Bağlı Olarak Zedelen¬menin Belirlenmesi, Tarımsal Mekanizasyon 17. Ulusal Kongresi, Tokat.
  • Akdeniz, R.C., Boyar, S., Akkaş, L., 2001. Elmaların Hasat Sonrası Zedelenmelerine İlişkin Çarpma Parametrelerinin ve Zedelenme Hacmi Belirleme Yöntemlerinin Karşılaştırılması, Tarımsal Mekanizasyon 20. Ulusal Kongresi, Şanlıurfa.
  • Dursun, İ.,G., 1997. Bazı Ürünlerin Nokta Yükü Altındaki Kabuk Kırılma Dirençlerinin Belirlenmesi, Tokat.
  • Işık, E., 2002. Ürün İşleme Makinaları, U.Ü. Ziraat Fakültesi Ders Notu: 92, Bursa.
  • Öğüt, H., Çarman, K., Hacıseferoğulları, H., 1992. Bazı Tarımsal Materyallerde Kesme Gerilmesinin Nem ve Yükleme Hızına Bağlı Olarak Belirlenmesi, Tarımsal Mekanizasyon 14. Ulusal Kongresi, Samsun.
  • Ülger, P., 1985. Ürün İşleme İlkeleri ve Makinaları, Tzdk Mesleki Yayınları, Yayın No: 37, Ankara.
  • Yüksel, G., Işık, E., Ünal, H., 2000. Zeytin Tanelerinin Biyoteknik ve Mekanik Özelliklerinin Belirlenmesi, Türkiye 1. Zeytincilik Sempozyumu, Bursa.
Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-3165
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1982
  • Yayıncı: Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi