Krikoide Basınç Nasıl Öğretilmeli?

Sellick Manevrası olarak da adlandırılan krikoide basınç; özefagusun kapanmasını sağlayan ve entübasyon sırasında doğru uygulandığı zaman pulmoner aspirasyon riskini azaltan bir işlemdir. Biz anestezi teknikerliği öğrencilerinin krikoid basınç hakkındaki bilgi düzeylerini ölçmek ve bir model üzerinde eğitim vererek eğitim öncesi ve sonrası başarı sonuçlarını karşılaştırmayı amaçladık. Sağlık Meslek Yüksek Okulu (SMYO) anestezi teknikerliği 1. (n=21) ve 2. (n=21) sınıf öğrencilerinin teorik bilgileri anket ile sınandı ve doğru yanıtlar anlatıldı. Tasarladığımız model üzerinde pratik eğitim verildi ve eğitim öncesi ve sonrası başarıları karşılaştırıldı. Katılımcıların 15‘ine 1 yıl sonra çalışma tekrarlanarak, bir yıl önceki değerleri ile karşılaştırıldı. Uyanık hastada önerilen 20 N=49 mmHg±%30’una (34.3-63.7) ve anestezi altındaki hastada 40 N=91 mmHg±%20’sine (63.7-118.3) ulaşanlar başarılı olarak kabul edildi. İstatistiksel analizlerde Mc Nemar ve t-testi kullanıldı. Eğitim öncesinde uyanık hastada hedef basınca öğrencilerin %28.6’sı ulaşırken, eğitim sonrası bu oran %83.3’e çıktı (p<0.001). Eğitim öncesi öğrencilerin %26.2’si; anestezi altındaki hastada hedef basınca ulaşırken eğitim sonrası bu oran %78.6 oldu (p<0.001). Bir yıl sonraki 15 katılımcının pratik uygulamasında, anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). Sonuçlarımıza göre; krikoide uygulanması gereken basınç miktarı teorik ve pratik eğitimler sonucunda öğretilebilir. Fakat bir yıldan kısa sürelerde tekrarlanması yararlıdır.

How to Train for Cricoid Pressure?

Cricoid pressure (CP) to occlude the upper ocsophegcal sphincter, also called the Sellick manoeuvre, may be used to decrease the risk of pulmonary aspiration of gastric contents during intubation for rapid induction of anesthesia. We designed a device that can be used for CP training and also used for testing for competency. We enrolled first year (n=21) and second year (n=21) anesthesia technican students. Theoretical knowledge of participants was initially assessed by a pretraining questionnaire and then feedback was provided. Each participant was instructed to apply blinded CP within the target range of 20 N (49 mmHg±%30) to awake patients and 40 N (91 mmHg±%20) for anesthesized patients. After reaching these pressures in unblinded practice rounds on the same model, a repeated blinded application of force was recorded. The pre-and post-intervention results were compared. Practical and theoretical ability was assessed again one year later with 15 participants and results were compared with those obtained one year ago.The data were subjected to statistical analysis using Mc Nemar and t- test. At the pre-intervention stage, for awake patients 28.6% participiants applied pressure within the target range, increasing to 83.3% at the post-intervention stage (p<0.001) and for anesthesized patients pre-intervention stage, 26.2% participiants applied target pressure, increasing to 78.6% at the post-intervention stage (p<0.001). There was no difference between the current results and those obtained one year ago (p>0.05). In conclusion, theoretical and practice traning appeared to improve performance regarding cricoid pressure training. The effects of training diminished rapidly with time. Training periods of less than one year may therefor be useful.
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-414X
  • Başlangıç: 1975
  • Yayıncı: Seyhan Miğal
Sayıdaki Diğer Makaleler

Uludağ Üniversitesi Yenidoğan İşitme Taraması Sonuçları

Aylin ERYILMAZ, Özden İLERİ, Mine ÇAKIN, Göktuğ SARAYDAROĞLU, İbrahim HIZALAN, Selçuk ONART

Spontan Preterm Doğumun Öngörülmesinde Serviks Uzunluğunun Longitudinal Takibi

İsmail TANRIKULU, Kemal ÖZERKAN, Haldun Osman DEVELİOĞLU*, Oktay ALTUN, Beray KIRAN, Gerçek AYDIN, Emel ARSLAN

10 Yıllık Feokromasitoma Deneyimi ve Literatüre Bakış

Sibel Ocak SERİN, Metin GÜÇLÜ, Canan ERSOY, Koray AYAR, Öznur BAL, Şazi İMAMOĞLU

Genç Erişkin Kalça Displazisinde Ganz Periasetabular Osteotomisi

M.sadık BİLGEN, Ömer Faruk BİLGEN, Tevfik ÖNCAN, Bülent ÖZDEMİR, Ahmet ÖZDEL

Santral Venöz Kateterizasyon Sonrası Sağ Atriumda ve Pulmoner Arter Kateteri Çevresinde Trombüs

Nermin Kelebek GİRGİN, Gülsen KORFALI, David SABA, Atilla CANBULAT, Suna GÖREN

Lateral Malleol Travmatik Kaybı Sonucu Gelişen Ayak Bileği Lateral İnstabilitesinde Lateral Malleolplasti

Oktay BELHAN, Lokman KARAKURT, Erhan YILMAZ, Mehmet BULUT, Erhan SERİN

Krikoide Basınç Nasıl Öğretilmeli?

Hülya BİLGİN, Gürayten ÖZYURT, Hale AKSU, Ayhan KALYONCU, Gökhan OCAKOĞLU

Perkütan Koroner Girişim Sırasında Sol Ön İnen Arter (LAD) Perforasyonu Gelişen Bir Olgu

Davran ÇİÇEK, Hasan PEKDEMİR, Yeşim HOŞCAN, Haldun MÜDERRİSOĞLU

Postoperatif Radyoterapi İle Eş Zamanlı Kapesitabin Uygulanan Lokal İleri Evre Rektum Kanserli Olgularda Etkinlik ve Tolerabilite Değerlendirilmesi

Sevilcan AYGÜN, Meral KURT, Sibel Kahraman ÇETİNTAŞ, Eda Bengi YILMAZ, Huriye ÖZTÜRK, Şenay KAPLAN, Lütfi ÖZKAN

Tek Seans-Tek Giriş Perkütan Nefrolitotomi Deneyimlerimiz

Hakan KILIÇARSLAN, Mahmut Esat DANIŞOĞLU, Hasan Serkan DOĞAN, Yakup KORDAN