Acil Serviste Patoloji Saptanmayan Elektrokardiyografilerin Tekrar Yorumlanması ve Çıkan Sonuçların Analizi

Acil servise başvuran hastaların patolojilerinin değerlendirilmesinde elektrokardiyografi önemli bir unsurdur. Elektrokardiyografinin doğru ve zamanında yorumlanması, potansiyel olarak yaşamı tehdit eden kardiyovasküler hastalıklar ve elektrolit değişiklikleri için önemlidir. Tanıda yeni ve pahalı teknolojik gelişmelere karşın, elektrokardiyografi, akut miyokard infarktüsü tanısında hem invaziv olmaması hem de ucuz olması nedeniyle belirgin ve hayati rolünü sürdürmektedir. Çalışmamıza 01.12.2015 – 30.05.2016 tarihleri arasında bir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği’ne başvuran, triaj alanı dikkate alınmaksızın değerlendiren doktoru tarafından elektrokardiyografi çekilmesi uygun görülmüş ve elektrokardiyografilerinde acil patoloji saptanmayan hastalar dahil edilmiştir. Çalışma protokolü prospektif, tanımlayıcı ve gözlemsel olarak tasarlanmıştır. Çalışmaya dahil edilen hastaların %93.6’sında herhangi bir kronik hastalık bulunmadığı, %4.9’unun hipertansiyon hastası olduğu sonucuna varılmıştır.  Çalışmaya alınan elektrokardiyografilerin %96.1 oranında sinüs ritminde olduğu saptanmıştır. En sık olarak %9,8 oranla P dalga morfolojisinde patolojik bulgular tespit edilmiştir. En sık saptanan patolojik tanı %9,2 ile P mitrale olmuştur.Değerlendiren doktorlar bakımından ritm, hız, PR, QTc, Aks, P dalgası ve ST segmenti değerlendirmeleri oranları arasındaki farklılığın istatistiksel olarak anlamlı olduğu görülmüştür. Acil servislerde çalışmakta olan tüm hekimlerin için elektrokardiyografi değerlendirme eğitimi almış olmak son derece önemlidir. Bu eğitimler hem atlanabilecek veya yanlış tanı koyulabilecek elektrokardiyografilerin daha doğru değerlendirilmesini hem de klinik olarak önemsenmeyecek patolojik bulguların hakkında farkındalık sağlayarak doğru polikliniklere yönlendirip koruyucu sağlık hizmeti verilmesini sağlamaya yardımcı olacaktır.

The Re- Interpretation and Analysis of Results of Non-Pathological Electrocardiographies in Emergency Department

Electrocardiography(ECG) is an important factor in the evaluation of the pathology of patients who are referred to the emergency department. Correct and timely interpretation of electrocardiography is important for potentially life threatening cardiovascular diseases and electrolyte changes. Despite new and expensive technological developments in diagnosis, electrocardiography continues to be evident and vital because it is both non-invasive and inexpensive in the case of acute myocardial infarction. In our study, the patients with no pathologic electrocardiography findings in a Training and Research Hospital emergency medicine department without consideration of the triage area,  (between 01.12.2015 - 30.05.2016) were included The study protocol was designed as prospective, descriptive and observational. As results,93.6% of the patients had no chronic diseases and 4.9% were hypertensive patients. Electrocardiographies were detected as sinus rhythm in 96.1% of the patients. Pathological findings were found in P wave morphology as 9.8%.. The most frequent pathologic diagnosis was P mitrale as  9.2%. The difference between ratios, rates, PR, QTc, Axis, P wave and ST segment ratings was found to be statistically significant in terms of the evaluating physicians. All physicians working in emergency departments should be provided with occasional electrocardiography training. These trainings will help to evaluate electrocardiographies that can be skipped or misdiagnosed as well as to provide correct healthcare services by providing accurate awareness of pathologic findings that will not be considered clinical clinically.

___

  • 1. Accuracy of electrocardiogram interpretation improves with emergency medicine training. Hoyle RJ, Walker KJ, Thomson G, Bailey M. 19, 2017, Emerg Med Aust., s. 143-50.
  • 2. Türkiye’de Acil Servise Başvuran Hastaların Demografik Özellikleri . Kılıçaslan İ, Bozan H, Oktay C, Göksu E. 5 2005, Türkiye Acil Tıp Dergisi , Cilt 1, s. 5-13.
  • 3. Acil servise başvuran yaşlıların başvuru nedenlerinin ve sonuçlarının değerlendirilmesi. Kılınç A.S, Çatak B,Badıllıoğlu O, Sütlü S, Dikme Ö, Aydın O, Teker A, Atay E. 19, Burdur : 2012, S.D.Ü. Tıp Fak. Derg. , Cilt 4, s. 139-43.
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-414X
  • Başlangıç: 1975
  • Yayıncı: Seyhan Miğal
Sayıdaki Diğer Makaleler

Bir Üniversite Hastanesi’nde Beyin Ölümü Tanısı Konan Olgularda Organ Bağışı Oranlarının Retrospektif Analizi

Elif KARAN, Ersin ELGİN, Rafet OFLAZ, Kerem SELİMOĞLU, Burhan COŞKUN, Nermin KELEBEK GİRGİN

Reproduktif Sistemde ADAMTS Genleri

Ziya KALEM, Müberra NAMLI KALEM, Coşkun ŞİMŞİR

Tıkayıcı Uyku Apne Sendromu Hastalarında Farklı Yaş Grupları Arasındaki Vücut Kitle İndeksi ve Apne Hipopne İndeksi Arasındaki İlişkinin Karşılaştırılması

Süleyman Emre KARAKURT, Nurcan KUM, Mehmet Ali ÇETİN, Serdar ENSARİ, Mehmet Fatih KARAKUŞ, Hüseyin DERE

Sitagliptin Monoterapisi ile Kombinasyon Tedavilerinin Karşılaştırılması

Özen ÖZ GÜL, Pınar ŞİŞMAN, Soner CANDER, Canan ERSOY

Subakromiyal Sıkışma Sendromlu Hastalarda Peloidoterapinin Etkinliği

Müge KEPEKÇİ, Özgür TAŞPINAR, Yasemin BARUT, İlker GEÇMEN

İnsülin Enjeksiyonu Uygulamalarında Enjeksiyon Bölgesinin Mikrobiyal Yükünün İncelenmesi

Dilek YILMAZ, Perihan ERKAN ALKAN, Cüneyt ÖZAKIN, Gülsev DİRİK

Üretral Karünküllerin Klinik ve Histopatolojik Özellikleri: Olgu Serisi

Seçil HASDEMİR, Berna AYTAÇ VURUŞKAN, Hakan VURUŞKAN

Vezikula Seminalis ve Duktus Deferens Yerleşimli Lokalize Amiloidozis Olgularının Retrospektif Analizi

Mine ÖZŞEN, Berna AYTAÇ VURUŞKAN, Hakan VURUŞKAN

Akromegali Hastalarımızda AIP Mutasyonu Sonuçlarımız

İlgın YILDIRIM ŞİMŞİR, Banu ŞARER YÜREKLİ, Aslı Ece SOLMAZ, Füsun SAYGILI

Preeklamptik Hastalarda Adenozin Deaminaz Gen Polimorfizmi

Adnan ORHAN, Mehmet Aral ATALAY, Mehpare TÜFEKÇİ, İşıl KASAPOĞLU, Orhan GÖRÜKMEZ