Hadîd Sûresindeki Kıraat Farlılıkları ve Manaya Etkisi

Kur’ân-ı Kerîm’deki kıraat farlılıkları, “kırâat-i aşere” (on kıraat) olarak meşhur olmuş ve Hz. Peygamber’den tevatür yoluyla nakledilerek gelmiştir. Kıraat farklılıklarının önemli bir kısmı, manaya etkisi olmayan şive, telaffuz ve okuyuş farklarından kaynaklanan şifahî farklılıklardır. Kıraat farklılıklarının çok az kısmının manaya etkisi vardır. Bu durum anlamda bir tezat ve çelişki oluşturmayıp, bilakis manaya zenginlik katmakta ve daha kapsamlı bir mana elde edilmesini sağlamaktadır. Makalemizde Hadîd sûresindeki kıraat farlılıkları ve manaya etkisi bağlamında bu hususun gösterilmesi hedeflenmiştir.

Qirā’at Differences in Surah Al-Ḥadīd and its Influences on Meaning

The differences of qira’at in Holy Qur’ān are called Al-Qirā’at al-Ashr al-Mutawatir and reported from Prophet Muhammad via an uninterrupted chain of reliable transmitters. Most of differences in qira’at do not have any sort of influences on understanding of the holy text on the contrary they are related to accent, pronunciation and qira’at which are based on oral differences. Very few of the differences in qira’at have an influence on the meaning. For his reason, the differences in qira’at do not cause any paradoxes and inconveniences, on the other hand enable to get a wide understanding and variety of meanings. The main aim of this article is to mention to this reality in the context of surah Al-Hadīd.

___

  • Aşıkkutlu, Mehmet Rüştü, Aşere Kaideleri Mısır Tarîki Şeyh Atâullah Mesleği. (Basılmamış ders notları)
  • Beydâvî, Kâdî, Nâsiruddîn Ebi’l-Hayr Abdullah ibn Ömer,(ö. 682/1283) Envâru’t-Tenzîl ve Esrâru’t-Te’vîl, İstanbul 1314.
  • Çetin Abdurrahman, Kur’an okuma esasları, Emin yayınları, 11. Baskı, Bursa 2011.
  • Çetin, Abdurrahman, Kıraatların Tefsire Etkisi, Ensar neşriyat, İstanbul 2012, 1. baskı.
  • Dânî, Ebu Amr Osman b. Saîd, (ö. 444/1053) et-Teysîr fi’l-Kırââti’s-Seb’, Beyrut 1984, 2. baskı.
  • Dimyâtî, Ahmed b. Muhammed b. Abdulganî, (ö.1117/1705) İthâf-u Fudalâi’l-Beşer fi’l-Kırââti’l-Erbaate Aşar, Dâru’l-Kütübi’l-İlmiyye, Beyrut-Lübnan, 1971.
  • Ferrâ, Ebu Zekeriyyâ Yahyâ b. Ziyâd, (ö. 207/822) Meâni’l-Kur’ân, Beyrut 1980, 2. baskı.
  • İbnü’l-Cevzî, Ebu’l-Ferec Cemâlüddîn Abdurrahman b. Ali, (ö. 297/1200) Zâdü’l-Mesîr, Beyrut 1987, 4. baskı.