Türkiye'deki Kobi'lerin Üretim Yönetimi Alanındaki Sorunları, Çözüm Önerileri ve Sağlanan Destekler

Bu çalışmada, Türkiye’de önemli bir yere sahip olan küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) üretim yönetimi konusundaki sorunları incelendi. Ayrıca bu alanda küçük ve orta ölçekli işletmelere sunulan destekler araştırıldı. Araştırmanın sonunda bütün sorunlar, çözüm önerileri ve destekler makale içerisinde bilgiye kolay ulaşımı sağlamak için tablo halinde sunuldu.
Anahtar Kelimeler:

üretim

In this study, has been examined production management problems of small and medium sized business’ that has a important position in Turkey. Besides supports that has been presented to small and medium sized businesses at this field have been researched. At the end of the research all of the problems, solution advices and supports have been presented as a table to reach the knowledge easily in the journal.
Keywords:

production,

___

Akgemci, T. (2001) KOBİ”lerin Temel Sorunları ve Sağlanan Destekler, KOSGEB Yayınları, Ankara.

Atik, H., Sezer, S., (2001) Avrupa Birliği’ne Entegrasyon Sürecinde Küçük ve Orta Boy İşletmelerin Sorunları:Kayseri ve Nevşehir Örneği, 1. Orta Anadolu Kongresi, Nevşehir.

Çetin, C. (1996) Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi, Der Yayınları, İstanbul.

Çolakoğlu, Mustafa H., (2002) KOBİ Rehberi 2002, TOBB Genel Yayın No Genel:359-PM:2, Ankara.

Doğan, Ö. İpekgil, Marangoz, M., (2002) KOBİ’lerin Dış Pazarlara Açılmada Karşılaştıkları Sorunlar ve Çözüm Önerileri ve Bir Uygulama, Dış Ticaret Dergisi, Nisan 2002, Sayı: 24, Sayfa 105-152

Ekinci, M. Behzat, (2003) Türkiye’de KOBİ’lerin Kurumsal Gelişimi ve Finansal Sorunları, Akson Dergisi, s. 62-66, İstanbul.

Erkumay, M. Aslı, (2000) KOBİ’lerin Sermaye Piyasası Olanaklarından Faydalandırılması Yeterlik Etüdü, Ankara.

Güneş, İ. (2003) Elektronik Ticaret ve KOBİ’ler İçin Yeni Fırsatlar, http://www.bilgiyonetimi.org/cm/pages/mkl_gos.php?nt=242

Haspolat, T. (2003) Türkiye’de e-KOBİ Gerçeği, http://www.bilgiyonetimi.org/cm/pages/mkl_gos.php?nt=274

Karadal, H., Kazan, H., Uygun, M., (2003) Bilişim Teknolojilerine Geçiş Sürecince Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi İşletmelerinin Temel Üretim ve Yönetim Sorunları:Aksaray Örneği, http://www.bilgiyonetimi.org/cm/yon/mkl_list.php?id=20

Kaya, N., Alpkan, L., Aytekin, M., (2003) ”Performance Impacts and Moderating Effects of Advanced Manufacturing Technologies”, Boğaziçi Journal, Cilt 17, Sayı:2.

Müftüoğlu, T., Durukan, T. (2004) Girişimcilik ve KOBİ’ler, Gazi Kitabevi, Ankara.

Müftüoğlu, T. (1997) Türkiye’de Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Sorunlar ve Öneriler, EGS Bank Yayınları No:1.

Müslümov, A. (2002) 21. Yüzyılda Türkiye’de KOBİ’ler Sorunlar, Fırsatlar ve Çözüm Önerileri, Literatür Yayıncılık, İstanbul.

Özgen, H., Kılıç, A. Can, Karademir, B. (2003) “Birlikten Kuvvet Doğar:Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler İçin Bir Örgütlenme Modeli Olarak Ağ Organizasyonları Önerisi”, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Cilt:12 Sayı:12, Sayfa 81-96.

Özgen, H., Doğan, S. (1998) KOBİ’lerin Uluslararası Pazara Açılmada Karşılaştıkları Yönetim Sorunları ve Çözüm Önerileri, Dış Ticaret Dergisi, Yıl:3, Sayı:9 http://www.ceterisparibus.net/uluslararasi/dis_ticaret.htm

Şimşek, M. (2002) Ekonominin Lokomotifi KOBİ’lerin Olmazsa Olmazları, Alfa Basım Yayım, İstanbul.

………..2000’li Yıllara Doğru Türkiye’nin Önde Gelen Sorunlarına Yaklaşımlar: KOBİ’ler (1995), Türkiye Genç İşadamları Derneği, İstanbul.

………..Devlet Destekleri, İstanbul Sanayi Odası Yayınları, Yayın No:2003-14, İstanbul.

.............AR-GE Destek Programları ve AR-GE Faaliyetleri, www.inovasyon.org/pdf/blm8.pdf