Takım yönetimi ve etkin takım yönetimine bir örnek: Chevron'da kendini yöneten takım uygulaması

Taylor'dan bu yana yönetim biliminde çeşitli yaklaşımlar geliştirilmiştir. Bu yaklaşımların her biri işletmelerde daha etkili bir yönetimin gerçekleştirilmesine önemli katkılar sağlamıştır. Bilgi toplumlarının söz konusu olduğu 21.yüzyılın yönetim anlayışı ise geçmişin yönetim yaklaşımlarından farklı olmalıdır. Bilgiye dayalı ekonomilerde birbirini bütünleyen, sinerji oluşturan takım çalışanları olacaktır. Bu nedenle günümüzde hiyerarşik basamakların azaltıldığı, çalışanların yaratıcılıklarının ortaya çıkarılmaya çalışıldığı takım yapıları giderek daha çok ilgi çekmektedir ve takım yönetimi önem kazanmaktadır. Bu çalışmada uygulamaya ilişkin bir örneğin yer verildiği, kendini yöneten takım yapılarının gelecekte işletmelerde daha yoğun bir şekilde kullanılacağı söylenilebilir.

___

ATTARAN M., NGUYEN T. T (1999); "Design and Implementation of Self Directed Process teams", Management decision, 37/7.

ARNISON Linda, MILLER Peter (2002); "Virtual Teams: A Virtue for the Conventional Team", Journal of Workplace Learning , Volume 14, Number 4.

BAL Jay, GUNDRY John (1999); "Virtual Teaming in The Automotive Supply Chain" Team Performance Management: An International Journal, Vol:5, No: 6.

CASTKA P., BAMPER C. J., SHARP J.M., BELOHOUBEK P. (2001); "Factors Affecting Successful Implementation of High Performance Teams", Team Performance Management An International Journal , Volume 7, Number 7/8.

DREW - Stephen, THOMAS Colin Coulson (1997); "Transformation Through Teamwork", Team Performance Management, Vol: 3, No: 3.

HARRIS Philip R., HARRIS Kevin G (1996); Managing Effectively Through Teams, Team Performance Management:An International Journal, Vol.2, No. 3.

INGRAM Hadyn, DESOMBRE Tery (1999); "Teamwork: Comparing Academic and Practitioners' Perceptions", Team Performance Management, Vol 5, No 1.

JOHNSON Pamela R., HEINAMAN Virginia L. ve O'NEIL Karen (2000); Journal of Workplace Learning, Volume 12, No:4.

LAI Linda L.S. (2002); "A Synergistic Approach to Information Systems Project Management" www.is.cityu.edu.hk/Research/Publication/Paper/9430.pdf

NURMİ Raimo (1996); "Teamwork and Team Leadership", Team Performance Management: An International Journal Vol. 2 No 1.

SABUNCUOĞLU Zeyyat, TÜZ Melek (2005); Örgütsel Psikoloji, Alfa-Aktüel Bas. Yay. Dağ.

SCARNATI James T. (2001); "On Becoming A Team Player", Team Performance Management: An International Journal, Volume 7, Number 1/2.

SENGE , M. Peter (1993); Beşinci Disiplin, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul.

SWENSON David X (1997); "Requisite Conditions for Team Empowerment, Empowerment in Organizations", Vol:5, No: 1.

THORNE KYM, SMITH Malcolm (2000); "Accounting Control And Performance Measurment In A Teamworking Environment,Managerial Auditing Journal", 15/7.

TRANFIELD David, SMITH Stuart (2002); "Organisation Designs for Teamworking", International Journal of Operations&Production Management, Vol 22, No:5.