Montaj tipi süreçlerde üretimin ençoklanmasına ilişkin bir tamsayılı doğrusal programlama uygulaması

Bu çalışma; modüler nitelikte ürünlere ilişkin üretim sistemlerinde kapasite kullanımını ençoklayacak üretim bileşimini belirlemeye yöneliktir. Bu amaçla önce üretilen nihai ürünler ve bu ürünlerin bileşiminde yer alan yarı ürünler, her bir nihai ürünün bileşimindeki yarı ürünlerin nihai üründe ne miktarda bulunduğu, bunun yanısıra her bir yarı ürüne ilişkin işlem süreci, temel girdi miktarları, firmada bulunan makine sayıları ve herbir makinede çalışan personel sayıları belirlenmiştir. Daha sonra yarı ürün denge, talep alt ve üst sınır kısıtlayıcıları ile makine kısıtlayıcılarına bağlı olarak üretilen ürünlerin ençoklanmasını hedefleyen bir Tamsayılı Doğrusal Programlama modeli oluşturulup çözülmüştür. Çözüm sonucunda kapasite kullanımını ençoklayan optimum ürün bileşimi, herbir makineye ilişkin kullanılan zaman ve atıl kapasite, gereksinim duyulan işgücü saat değerleri belirlenmiştir. Son olarak çözümün duyarlılığı irdelenmiş ve üretim düzeyinin daha yukarı nasıl çekilebileceği ortaya konulmuştur.

___

ÇELİKÇAPA F., Üretim Planlaması, Alfa Basımyayım, İstanbul, 1999.

DEMİR M. H, üretim Yönetimi, 1. cilt, 3. Baskı, Er matbaası, İstanbul, 1988.

HALAÇ O., Kantitatif Karar Verme Teknikleri: Yöneylem Araştırması, 5.baskı, Alfa Basım Yayım dağıtım, İstanbul, 2001.

KARA İ., Yöneylem Araştırması: Doğrusal Olmayan Modeller,Anadolu üniversitesi Basımevi, Eskişehir, 1986.

ÖZTÜRK A., Yöneylem Araştırması, 7. Baskı, Ekin Kitabevi, Bursa, 2001 SEZEN H.K., Yöneylem Araştırması:Sayımlama Yöntemleri, Ekin Kitabevi, Bursa, 2004.

TULUNAY Y, Matematik Programlama ve İşletme Uygulamaları, Sermet Matbaası, 1980

VOLLMANN E.T, ve diğerleri, Manufacturing Planning and control Systems, Third Edition, Business One Irwin, Illinois, 1992.

WINSTON W. L., Operations Research:Application and Algorithms,Kent Pub,Boston,1991