700 Yıllık geçmişe sahip Bursa Cumalıkızık köyü alan araştırmasının sosoyolojik analizi

Araştırmada ele alınıp incelenen yerleşim birimi, 700 yıllık geçmişi ile tarihi, kültürel ve doğal zenginliğe sahip Bursa’nın özgün bir bölgesi olan Cumalıkızık Köyü’dür. Çalışmada Cumalıkızık Köyü’nün sosyolojik, ekonomik, demografik, coğrafi, tarihi ve kültürel yapısının genel bir analizi yapılmıştır. Tarihsel arka plan dikkate alınarak köyün kurucu değerlerinin yaşayıp yaşamadığı sorgulanmıştır. Köylünün beklentileri, algıları ve tutumları anket, gözlem ve mülakat yoluyla tespit edilmiştir. Nitel araştırma yöntemi olan doğrudan görüşme yapılmıştır. Bu çerçevede köyde otopark görevlileri, Bulanlar Kınalı Kar ve Mavi Boncuk pansiyon yetkilileri ve ticaretle uğraşan kadınlarla (el ve ev ürünlerini kendi evlerinde ve tezgâhlarda satan hanımlar) mülakat yapılmıştır. Ayrıca Cumalıkızık’ta ekonomik amaca yönelik mevcut fiziksel yapının niceliksel kapasitesi ve ziyaretçi sayıları da araştırılmıştır. Mevcut durum tespiti ve ihtiyaçlarla ilgili Tarım İl Müdürlüğü, Tedaş, Buski (Bursa Su ve Kanalizasyon İşletmesi), İtfaiye İl Müdürlüğü, Bursa Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü, köy okulunun müdür yardımcısı ve köy muhtarı ile görüşülerek resmi verilere ulaşılmıştır. Yapılan çalışmanın Köy sosyolojisi alanında, tarihi-orman köy grubunda yer alan köylerle ilgili genel bilgiler yansıttığı, günümüz şartlarında bir sosyo- ekonomik yorum getirdiği ve bundan sonra bu konu üzerinde yapılacak çalışmalara ışık tutacağı düşünülebilir.

Social analysis of the field studying Cumalıkızık (Bursa) with its 700 years of historical past

Be handled and examined in the study of residential units, 700-year history, historical, culturel and naturel richness of the region of Bursa, which is a unique Cumalıkızık Village. Cumalikizik Village’s sociological, economic, demographic, geographic, historical and cultural structure of a general analysis was done in the study. Considering the historical background of the village's founding values were recorded live and not live. Farmer's expectations, perceptions and attitudes survey, were identified through observation and interviews. Qualitative research method was the direct talks. In this context, officials in the village parking lot, Bulanlar Kınalı Kar and Mavi Boncuk board officials engaged in commerce with the female (hand and home products sold at the ladies in their own homes) were interviewed. Also available for economic purposes Cumalıkızık'ta quantitative capacity of the physical structure and the number of visitors was also investigated. Existing due diligence and needs related to the Directorate of Agriculture, TEDAŞ, BUSKİ, Fire Provincial, Directorate of Bursa Metropolitan Municipality Building Department, the Provincial Health Directorate, the village school vice principal and the village headman, after consultation with the official data is gathered. Studies of the Rural Sociology in the field, on-the jungle village groups in the village about the general information to reflect today's conditions, a socio- economic interpretation and that this issue be conducted on hold the light can be thought.

___

  • 8. 5 Yıllık Kalkınma Planı Kırsal Kalkınma Özel İhtisas Komisyon Raporu.
  • Akıncıtürk, Nilüfer, “Kızıklar’dan Kalan Yapısal Değerler ve Cumalıkızık”, Bursa Defteri (3 aylık Kültür ve Düşün Dergisi), Mart 2001, Sayı 9, Bursa Kültür Sanat Yayıncılık A.Ş., Altan Matbaası, İstanbul, 2001.
  • Akkuş, Mine, Cumalıkızık Köy Monografisi, Ekin yay., Bursa, 2009.
  • Akkuş, Mine, “Cumalıkızık Köyü”, Editörler: Kaplanoğlu, Raif; Elbas, Aziz, Uludağ’ın Beşibirliği Bursa Kızık Köyleri, Reklamland, Bursa, 2009.
  • Dara, Ramis, “Merhaba Cumalıkızık ve Hoşça Kal” Bursa Defteri (3 aylık Kültür ve Düşün Dergisi), Mart 2001, Sayı 9, Bursa Kültür Sanat Yayıncılık A.Ş., Altan Matbaası, İstanbul, 2001.
  • Dostoğlu, Neslihan, “Bursa Kızık Köylerinde Doku ve Sivil Mimarlık Örnekleri”, Editörler: Kaplanoğlu, Raif; Elbas, Aziz, Uludağ’ın Beşibirliği Bursa Kızık Köyleri, Reklamland, Bursa, 2009.
  • George, Pierre, Nüfus Coğrafyası, Gelişim yay., Çev.: Tanju Gökçöl, İstanbul, 1976.
  • Gürer, Nilüfer, Kırsal Geleneksel Konut Dokusunun Turizm Bağlamında Değerlendirilmesi Cumalıkızık Örneği, Gazi Üniversitesi, FBE Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2003.
  • Gürlük, Serkan, Kırsal Kalkınma Projelerinin Makro Ekonomik Kriterlere Göre Değerlendirilmesi Cumalıkızık Örneği, Uludağ Üniv. FBE. Yüksek Lisans Tezi, Bursa, 2001.
  • Kırayoğlu, Mithat, “Cumalıkızık Tarihsel Dokusunu Koruyan Bir Osmanlı Köyü”, Bursa Defteri (3 aylık Kültür ve Düşün Dergisi), Mart 1999, Sayı 1, Bursa Kültür Sanat Yayıncılık A.Ş., Altan Matbaası, İstanbul, 1999.
  • Oğuzoğlu, Yusuf, “Bursa Kızık Köylerinin Tarihsel Kökeni”, Bursa Defteri (3 aylık Kültür ve Düşün Dergisi), Mart 2001, Sayı 9, Bursa Kültür Sanat Yayıncılık A.Ş., Altan Matbaası, İstanbul, 2001.
  • Saral, Mehmet Vasfi, Yeşilin Üzerine Yazılan Tarih Cumalıkızık, Yıldırım Bld. yay., Bursa, 2007.
  • Uluumay, Esat, “Dünden Bugüne Cumalıkızık”, Editörler: Kaplanoğlu, Raif; Elbas, Aziz, Uludağ’ın Beşibirliği Bursa Kızık Köyleri, Reklamland, Bursa, 2009.