ÖZÜRLÜ, ÖZÜRLÜ AİLESİ VE TOPLUM İLİŞKİSİ

Çeşitli nedenlere dayalı olarak ortaya çıkan özürlülük, içindeyaşanılan toplumun yapısı ve genel özelliklerine de bağlı olarak,özürlü birey ve ailesinin, psikolojik, sosyal ve ekonomik çeşitlisorunlar yaşamasına neden olmaktadır. Özürlü birey ve ailesitoplumsal ilişkiler sürecinde çeşitli zorluklarla karşı karşıyakalmaktadır. Özürlü birey ve ailesi ayrımcılığa uğramakta, toplumdandışlanmakta, farklılıklarıyla olduğu gibi kabul görmemektedir.Yeterince sosyal destek alamamaya, kabul görmemeye bağlı olarak,sorun ve ihtiyaçlarıyla ilgili zorlukları aşma sürecinde özürlü birey veailesi, kendini yeterince güçlü hissedememektedir. Bu nedenlesağlıklı bir ilişki sürecinin sağlanmasına yönelik çabalar, toplumun busüreçte bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi her iki tarafın lehineolumlu sonuçlar doğuracaktır

Being disabled caused by several reasons, causes to experience disabled person and his family physiological, social and economical problems, due to structure and general characteristics of that society. Disabled person and his family face with various difficulties within the process of social relationships. Disabled person and his family are subject to discrimination, are excluded, and are not accepted as is their differences. Within the process of overcoming difficulties about problems and necessities due to not having adequate social support, not being accepted, disabled person and his family could not feel themselves strong enough. So, efforts for providing process of a healthy relation, to inform and to make the society conscious within this process, will cause positive results in favor of both sides

___

  • Arıkan, Çiğdem. Görme Özürlü Kadınlar: Sorunlar, Beklentiler, Çözüm Önerileri. Ankara: Körler Federasyonu, 2001.
  • Arıkan, Çiğdem. “Sosyal Model ve Sosyal Hizmet Uygulamaları,” Ufkun Ötesi Bilim Dergisi. 2,2: 57-66, 2002.
  • Darıca, Nilüfer, Ülkü Abidoğlu ve Şebnem Gümüşçü. Otizm ve Otistik Çocuklar. İkinci Basım. İstanbul: Özgür Yayınları, 2000.
  • Duyan, Veli ve Gülsüm Çamur. “Özürlüler ve Ruh Sağlığı,” Sosyal Hizmet Sempozyumu’ 97. Toplumla Bütünleşme Sürecinde Özürlüler ve Sosyal Hizmet. İstanbul, 18-20 Eylül 1997. Yay. Haz.: Işıl Bulut ve Özcan Kars. Ankara: H.Ü. Sosyal Hizmetler Yüksekokulu, 1998.
  • Enç, Mithat, Doğan Çağlar ve Yahya Özsoy. Özel Eğitime Giriş. Ankara: Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yayınları, 1987.
  • Erkan, Gönül. “Özürlülerle Sosyal Hizmet Uygulamaları,” Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi. 25,4:34-38, 2003 (Halk Sağlığı Özel Eki).
  • Işıkhan, Vedat. Türkiye’de Zihinsel Engelli Çocuğa Sahip Annelerin Sorunları. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 2005.
  • Kahramanoğlu, Ertan. “Toplum Sorumluluğu ve Özürlüler,” Saray’dan Çağrı. 1,1:10-11,1992.
  • Karataş, Kasım. “Özürlülere Yönelik Ayrımcılık ve Ayrımcılıkla Savaşım,” Ufkun Ötesi Bilim Dergisi. 2,1:1-10, 2002.
  • Mackelprang, Romel W. ve Richard O. Salsgiver. Disability: A Diversity Model Approach in Human Service Practice. Canada: Brooks/Cole Publishing Company, 1999.
  • Okur, Nejla. Özürlülere Yönelik Örgütlenmenin İncelenmesi. Ankara: T.C. Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı Yayınları, 2001.
  • Sapancalı, Faruk. Sosyal Dışlanma. 1. Baskı. İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yayını, 2003.
  • Şahin, Fatih. “Sosyal Hizmet Uygulamasında Güçler Perspektifi ve Özürlülük Alanına İlişkin Temel Doğurguları,” Sosyal Hizmet Sempozyumu’ 97. Toplumla Bütünleşme Sürecinde Özürlüler ve Sosyal Hizmet. İstanbul, 18-20 Eylül 1997. Yay. Haz.: Işıl Bulut ve Özcan Kars. Ankara: H.Ü. Sosyal Hizmetler Yüksekokulu, 1998.
  • Şahin, Fatih. “Özürlülere Yönelik Yeni Bir Sosyal Hizmet Uygulama Modeli: Güçler Perspektifi,” Görme Özürlüler İçin Rehabilitasyon Deneyimleri, Yeni Rehabilitasyon Politikaları ve Meslek Tanımları. Ankara, 24-25 Mart 2000. Yay. Haz.: Kasım Karataş. Ankara: Körler Federasyonu Yayını, 2001.
  • T.C. Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı. 1. Özürlüler Şurası. Çağdaş Toplum Yaşam ve Özürlüler. Komisyon Raporları, Genel Kurul Görüşmeleri. 29 Kasım-02 Aralık 1999. Ankara.