İşyerinde psikolojik taciz ve akademik araştırmalar

şyerinde Psikolojik Taciz (İPT), çalışma hayatında moda kavram olan verimliliğin artırılması çalışmaları neticesinde iyice kızışan rekabet ortamı ile birlikte varlığını her geçen gün daha fazla hissettirmeye devam etmektedir. Teknolojinin insan hayatına getirdiği kolaylıklar büyük oranda olumlanırken bir yandan da teknolojik ilerlemeler insanların kişisel özgürlük alanlarını daraltmakta, yaşanan ve çalışılan yerleri biri bizi gözetliyor evine dönüştürmektedir. Bu çalışma ile İPT konusunda yapılan lisansüstü alan araştırmaları içerik analizine tabi tutularak, İPT olgusunun Türk akademi çevresinde ele alınış şekli irdelenmiş ve İPT ile demografik değişkenler arasındaki ilişkinin varlığı ve düzeyi sorgulanmıştır. Bu çalışmanın evreni, 2004–2010 yılları arasındaki 7 yıllık süreçte İPT konusunda Türkiye’de yapılmış olan ve YÖK Elektronik Ulusal Tez Arşivinde yer alan toplam 139 doktora ve yüksek lisans tezidir. Konuyla ilgili YÖK Elektronik Ulusal Tez Arşivinde yer alan 139 tez içerisinden internet ortamında bilgisayara indirilmesine izin verilen tez sayısı ise 93’dür. İzin verilen 93 tez içerisinden ise bu çalışmanın amacına yönelik olarak 30 tez seçilmiştir.

Psychological harassment in the workplace and academic researches

Psychological Harassment at Work (PHaW) continues to work through increasingly with fiercely competitive climate by reason of the efforts to increase the efficiency as a fashion concept in professional life. Even though it is substantially affirmed that technology gives the facilities to human life, progress of the technology also restricts the civil liberty zones of the people and transforms the living and work spaces to “Big Brother House”. By this study, master’s field surveys regarding the PHaW were put through the content analysis and the fact of PHaW was explicated how to handle in the field of Turkish academy and presence and level of relationship between PHaW and demographic characteristics was interrogated. Population of this study are 139 dissertations and master's thesises recorded in Turkish Supreme Education Council’s electronic national thesis archivist regarding PHaW prepared in Turkey during 7 years between 2004 and 2010. There were 93 thesises which were permitted by Turkish Supreme Education Council’s electronic national thesis archivist to download computer on point within 139 thesises. Then, 30 thesises were selected according to aim of this study within 93 downloaded thesises.

___

  • Aksoy, F. (2008). “Psikolojik şiddet’in (Mobbing) Sağlık Çalışanlarına Etkisi”, İstanbul: Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yayımlanmamış Doktora Tezi.
  • Apak, E. G. (2009). “Yıldırma Eylemleri ve Örgütsel Adanmışlık İlişkisi: İlköğretim Okulu Öğretmenleri Üzerinde Bir Araştırma”, İstanbul: Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Yayımlanmamış Y. Lisans Tezi.
  • Arslan, A. (2007). “İşletmelerde Duygusal Zorbalık ve Ankara’da Bankacılık Sektöründe Duygusal Zorbalığın Varlığına İlişkin Bir Uygulama”, Niğde: Niğde Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Aydın, İ. S. (2008). “İşyerinde Yıldırma (Mobbing) Algısına İlişkin Bir Alan Çalışması”, Ankara: Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Aydın, O. ve Öcel H. (2009). “İşyeri Zorbalığı Ölçeği: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması”, Türk Psikoloji Yazıları, 12 (24), 94-103.
  • Aydın, Ö. B. (2009). “Ortaögretim Okullarında Görev Yapan Okul Yöneticisi ve Öğretmenlerin Mobbing (Psikolojik Şiddet)’e Maruz Kalma Düzeyleri”, Çanakkale: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Baguena1, M.J - M. Belenau - M. Toldos - David Martínez (2011). “Psychological Harassment in the Workplace: Methods of Evaluation and Prevalence”, The Open Criminology Journal, 4, (Suppl 2-M7) 102-108.
  • Cengiz, R. (2008). “Profesyonel Futbol Kulübü Yöneticilerinin Dönüşümsel Liderlik Stilleri ile Kulüplerinin Örgüt Sağlığı ve Futbolcuların Yıldırma (Mobbing) Yaşamaları Arasındaki İlişki”, Ankara: Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yayımlanmamış Doktora Tezi.
  • Crawshaw, Laura. (2009). “Workplace Bullying? Mobbing? Harassment? Distraction By A Thousand Definitions”, Consulting Psychology Journal: Practice and Research, Vol. 61, No. 3, 263–267.
  • Çalışkan, O. (2005). “Turizm İşletmelerinde Çalışanlara Yapılan Yıldırma Davranışları”, Mersin: Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Çay, H. (2008). “İş Yerinde Psikolojik Şiddet (Mobbing) ve Bir Uygulama”, İstanbul: İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Çoban, S. ve Nakip, M. (2007). “Yıldırma (Mobbing) Olgusunun İçsel Pazarlama İle İlişkisi: Nevşehir’de Bulunan Bankalar Örneği”, İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 21 (1), 307- 320.
  • Dangaç, G. (2007). “Örgütlerde Psikolojik Yıldırma (Mobbing) ve Bir Araştırma”, Balıkesir: Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Demirçivi, B. M. (2008). “Otel İşletmelerinde Yıldırma Eylemlerinin İş Gören Verimliliğine Etkisi ve İnsan Kaynakları Yönetimi Açısından Değerlendirilmesi”, Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Deniz, D. (2007). “İşyerinde Örgütsel Yıldırmaya Maruz Kalan Çalışanların Kişilik Yapıları ve Kullandıkları Ego Savunma Mekanizmaları”, İstanbul: İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Y.L. Tezi.
  • Dündar, T. (2010). “Sağlık Çalışanlarının Yıldırmaya Maruz Kalmalarında Hastane Etik İklimi İle Sosyo-demografik Özelliklerinin Rolü: Bolu İli Hastanelerinde Bir Araştırma”, Ankara: Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Erdoğan, G. (2009). “Mobbing (İşyerinde Psikolojik Taciz)”, TBB Dergisi, 83, 318- 352.
  • Faulx Daniel -Sophie Delvaux and Jean-Pierre Brun; “Psychological Harassment in the Workplace: Case-Study and Building of a New Analysis Model”, Industrial Relations, Vol. 64, Number 2, 2009, p. 286-306.
  • Gökçe, T.G. (2006). “İşyerinde Yıldırma: Özel ve Resmi İlköğretim Okulu Öğretmen ve Yöneticiler Üzerinde Yapılan Bir Araştırma”, Ankara: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Yayımlanmamış Doktora Tezi.
  • Güngör, M. (2007). “Çalışma Hayatında Psikolojik Taciz Olgusu: Türkiye’de Hizmet Sektörüne İlişkin Bir Araştırma”, İstanbul: İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Doktora Tezi.
  • Hacıcaferoğlu, S. (2010). “Gençlik Ve Spor İl Müdürlüğü Personelinin Çalışma Ortamlarında Maruz Kaldıkları Yıldırma (Mobbing) Davranışları”, Elazığ: Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • İrfaner, S. (2009): “Öğrenciler Arasında Gerçekleşen Zorbalık Eylemleri Ve Zorbalık Konusunda Öğrencilerin, Öğretmenlerin Ve Okul Yöneticilerinin Tutum ve Görüşleri”, Ankara: Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Doktora Tezi.
  • Karavardar, G. (2009). “İş Yaşamında Psikolojik Yıldırma ve Psikolojik Yıldırmaya Direnç Gösteren Kişilik Özellikleri ile İlişkisi”, İstanbul: İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Doktora Tezi.
  • Kaymakcı, H. A. (2008). “Çalışma Hayatında Mobbing (Sakarya İmalat Sektöründe Bir Araştırma)”, Sakarya: Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Doktora Tezi.
  • Kaymaz, G. D. (2007). “İşyerinde Yıldırma (Mobbing) Eğilimleri: ‘Bir Örnek Olay’”, Sakarya: Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Kocaoğlu, M. (2007). “Mobbing (İşyerinde Psikolojik Taciz, Yıldırma) Uygulamaları ve Motivasyon Arasındaki İlişkinin İncelenmesine Yönelik Bir Araştırma”, İstanbul: Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Koç, Z. (2006). “Lise Öğrencilerinin Zorbalık Düzeylerinin Yordanması”, Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Yayımlanmamış Doktora Tezi.
  • Köse, E. (2010). “Bir Üniversite Hastanesinde Hekim Ve Hemşirelerin Algıladıkları Örgüt Kültürünün Mobbing Davranışlarına Etkisi”, Ankara: Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yayımlanmamış Y.L. Tezi.
  • Okan, Ö. F. (2008). “Örgütlerde Psikolojik Şiddet (Mobbing): Üniversitelerde Bir Uygulama”, İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Doktora Tezi.
  • Özen, Ö. (2009). “Örgüt Kültürünün Mobbing Davranışı Üzerindeki Etkisi”, Trabzon: Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Şenturan, Ş. ve Mankan, E. (2009). “Ücretin İşyerindeki Yıldırma Olgusu Üzerindeki Etkisi”, Bilig, 50, 153- 168.
  • Tepeci, M. ve Çalışkan, O. (2008). “Otel İşletmelerinde Ortaya Çıkan Yıldırma Davranışlarının İş Tatmini ve İşte Kalma Niyetlerine Etkileri”, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 19 (2), 135- 148.
  • Uysal, Ş. (2010). “Çalışma Yaşamında Yıldırma (Mobbing) ve Boyutları; Manisa Kamu Kurumları Üzerinde Bir Araştırma”, Manisa: Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Yılmaz, M. (2008). “Kamu Kurumlarında Yıldırmaya Yol Açan Eylemler; Iğdır İli Kamu Kurumlarında Bir Uygulama”, Kars: Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Yüksek Öğrenim Kurumu.Elektronik Ulusal Tez Arşivi. http://tez2.yok.gov.tr.