TDK YAZIM KILAVUZU’NU GELİŞTİRMEYE DÖNÜK BİR İNCELEME

Bir dilin hem konuşma hem de yazıdaki kurallarını ortaya koyan kitap olarak bilinen Yazım Kılavuzu; okuyucuları, ana dillerini, sözlü ve yazılı olarak en iyi şekilde bilip kullanabilmeye, dil zevki ve hassasiyeti geliştirmeye, ana dilleri üzerinde etkin düşünmeye, dilde kelime, kelime grubu, ek, kısaltma vb. düzeyinde meydana gelen değişimleri takip etmeye yönlendiren bir kaynak kitap olduğu için her türlü belirsizlikten uzak, açık ve anlaşılır olmalıdır. Bu çalışmada Türk Dil Kurumunun 2005 yılında gözden geçirilip düzenlenen Yazım Kılavuzu’nun 2008 yılında tıpkıbasım olarak yayımlanmış 25. baskısı incelemeye alınmış, kılavuzda yer alan hata, eksiklik ve belirsizlikler tespit edilerek ortaya konulmuş, söz konusu eksikliklerin nasıl giderileceğine dair görüşler, değerlendirmeler ve örnekler verilerek bazı öneriler sunulmuştur. Çalışma, hâlihazırdaki kılavuzun geliştirilmesi, iyileştirilmesi yönünde yapıcı, yol gösterici görüşler içermekte olup Kılavuz’un yazım kuralları ve kısaltmalar bölümü ile sınırlandırılmıştır. İncelemede ulaşılan tespitler başlıklar hâlinde verilmiştir. Çalışmanın sonunda, yapılan tespitler dikkate alınarak öneriler sıralanmıştır

TDK Yazım Kılavuzu’nu Geliştirmeye Dönük Bir İnceleme

Keywords:

-,

___

  • DEVELLİOĞLU, F. (1997), Osmanlıca-Türkçe Ansiklopedik Lügat, 14. Baskı, Aydın Kitabevi Yayınları, Ankara.
  • SARI, M. (2004), “Türkçede Ses ve Anlam İlişkisinin Farklı Bir Yönü” içinde, V. Uluslar Arası Türk Dil Kurultayı (2577-2584), TDK Yayınları, Anka- ra.
  • TEMİZYÜREK vd. (2007), Konuşma Eğitimi, Öncü Basımevi, Ankara.
  • Türk Dil Kurumu (2005), Türkçe Sözlük, 10. Baskı, TDK Yayınları, Ankara.
  • Türk Dil Kurumu, Tarihçe, http://www. tdk.org.tr, (ET 13.12.2010).
  • Türk Dili Kurumu (2008), Yazım Kılavuzu, 25. Baskı, TDK Yayınları. Ankara.
  • Türk Dili Kurumu (1996), Yazım Kılavuzu, 17. Baskı, TDK Yayınları, Ankara.
  • YASTI, M. Direkci, B. (2010), “Yazım Kılavuzu’nda Tespit Edilen Tutarsızlıklar Üzerine Artzamanlı Bir İnceleme”, Turkish Studies, Volume 5/1, s. 1420- 1436.