YARATICI İNSAN-SIRADAN İNSAN ve “BAĞIŞLA ONLARI” ROMANI

İnsan, doğal-tinsel/tarihsel bir bütündür. Diğer bir ifadeyle hem doğal/biyo-psişik, hem tinsel/tarihsel bir varlık olan insanı insan kı- lan, sadece doğal özellik/olanaklarını (yemek içmek, boşaltmak, türünü devam ettirmek) değil, aynı zamanda tinsel özellik/olanaklarını da gerçekleştirmesidir. Felsefî antropoloji, bir bütün olan insanın olanakları- nı/özelliklerini/varlık şartlarını; bilmek, yapıp etmek, değerlerin sesini duymak, inanmak, kendini vermek, ideleştirmek, sanatın yaratıcısı olmak, önceden görmek vs. olarak sıralar. İnsanı, olanaklarıyla ilişkisi ve onlar karşısında takındığı tavrı göz önünde bulundurarak yaratıcı/bilge/trajik insan ve sıradan insan olarak ikiye ayırır. Yaratıcı insan, türünün olanaklarını gerçekleştiren kişidir. Onu o yapan bilim, sanat, felsefe, sorumluluk gibi yüksek değerlerin belirlemesinde olmasıdır. Sıradan insan ise gerçekleştirildiği takdirde kendisini insanlaştıracak olan olanaklara kapalı kalan; çoğu zaman küçük, gündelik çıkarlarının peşinde, mal-mülk edinme, zengin ve ünlü olma gibi araç değerlerin belirlemesinde olan bireydir. Diğer bir ifadeyle yaratıcı insan, varlığının olanaklarını doğal/tinsel bütünlüğü- nü parçalamadan gerçekleştiren, sıradan insansa gerçekleştiremeyen insandır. Bu yazıda öncelikle insan, insanın özellikleri/olanakları, yaratıcı ve sıradan insan kavramları tanımlanmaya çalışılmış; daha sonra yaratıcı bir insan olan Muhsin Ertuğrul’un yaşamını konu alan Bağışla Onları romanı ele alınmış ve roman teknik bakımdan değerlendirilmiştir.

Yaratıcı İnsan-Sıradan İnsan ve “Bağışla Onları” Romanı

Keywords:

-,

___

  • APAYDIN, Mustafa (2002), “Biyografik Roman Türünün Türk Edebiyatındaki Gelişimi Üzerine Bazı Dikkatler”, Türk Romanı Özel Sayısı, Hece, Ma- yıs/Haziran/Temmuz 2002, S. 65/66/67, s.460-469.
  • ÇETİŞLİ, İsmail (2004), Metin Tahlillerine Giriş-2 -Hikâye-Roman-Tiyatro-, Akçağ Yayınları, Ankara.
  • ERTUĞRUL, Muhsin (2007), Benden Sonra Tufan Olmasın -Anılar-, Remzi Kitapevi, İstanbul.
  • GASSET, Ortega Y (1999), İnsan ve “Herkes”, (çev. Neyire Gül Işık), Metis Yayınları, İstanbul.
  • İSLÂM, Ayşenur (2001), “Biyografi ile Roman Arasında: Adı Aylin”, Türkbilig 2001/2, s.65-75.
  • K[AKINÇ], Tarık Dursun (1989), Bağışla Onları, Bilgi Yayınevi, Ankara.
  • MENGÜŞOĞLU, Takiyettin (1988), İnsan Felsefesi, Remzi Kitapevi, İstanbul.
  • MENTEŞE, Oya Batum (2000), “Gerçek, Kurmaca ve Roman-Biyografiler: Julıan Barnes’in Flubert’in Papağanı ve Peter Ackroyd’ın Dıckens’ı”, Türk Dili, Mart 2000, S. 579, s.265-273.
  • ÖZCAN, Muttalip (2006), İnsan Felsefesi: İnsanın Neliği Üstüne Bir Soruştur- ma, Bilim Sanat Yayınları, Ankara.
  • SONTAG, Susan (2008), “Sanatçı: Örnek Bir Çilekeş”, Sanatçı: Örnek Bir Çile- keş, (Çev. Yurdanur Salman-Müge Gürsoy Sökmen), Metis Yay., İstan- bul, s.73-81.
  • ÜLKEN, Hilmi Ziya (2004), Aşk Ahlâkı, Dünya Kitapları, İstanbul.