EĞİTİM FAKÜLTESİ SON SINIF ÖĞRENCİLERİNİN MEZUNİYET BAŞARI NOTLARI İLE KPSS PUANLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA (EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖRNEĞİ)

Yüksek öğrenim sonrası herhangi bir işe girmede hemen her alanda, mezuniyet sonrası yapılan çeşitli sınav sonuçları etkili olmaktadır. Bu sınavlardan biriside de kamu personeli seçme sınavıdır. Özellikle eğitim fakültesinde okuyan öğrencilerin, öğretmen olarak atanabilmeleri için belirtilen sınavdan belirli bir puan almaları branşlarına atanmalarında temel kıstas olarak belirlenmektedir. Yapılan sınavın özelliği nedeniyle, lisans döneminde görülen derslerin etkisinin fazla olmadığı, daha çok test tekniğini bilmenin sınavda başarıyı getirdiği düşünülmektedir. Bu çalışmada, Eğitim Fakültesi son sınıf öğrencilerinin mezuniyet başarı notları ile KPSS puanları arasında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığı problem konusu yapılmaktadır. Belirlenen bu problem doğrultusunda 2007–2008 eğitim öğretim yılında Niğde Üniversitesi Eğitim Fakültesinin farklı branşlarından mezun olan 446 öğretmen adayı örneklem olarak belirlenmiştir ve veri toplama sürecinde herhangi bir araç kullanılmamıştır. Öğretmen adaylarının mezuniyet başarı puanı ile KPSS puanı arasında düşük seviyede pozitif yönde bir ilişkinin olduğu aynı zamanda lisans başarı notlarının KPSS puanı üzerindeki etkisinin yüzde 3’lük kısmını yordadığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca KPSS puanları üzerinde Cinsiyete ve Bölüme ilişkin olarak anlamlı düzeyde farklılıklar ortaya çıkmıştır. KPSS puanından elde edilen netlerin öğrencilerin bölümlerine ilişkin değişimlerine bakılmış ve anlamlı farklılıklar ortaya çıkmıştır

Eğitim Fakültesi Son Sınıf Öğrencilerinin Mezuniyet Başarı Notları İle Kpss Puanları Arasındaki İlişki Üzerine Yapılan Bir Araştırma (Eğitim Fakültesi Örneği)

Keywords:

-,

___

  • AKYÜZ, Yahya (2003), “Eğitim Tarihimizde Günümüze Kadar Öğretmen Yetiştirilmesi ve Sağlanması İlkeleri, Uygulamaları” Eğitimde Yansımalar VII: Çağdaş Eğitim Sistemlerinde Öğretmen Yetiştirme Ulusal Sempozyumu, (21-23 Mayıs Sivas), Tekışık Yayıncılık, Ankara.
  • BURSALIOĞLU, Ziya (1994), Okul Yönetiminde Yeni Yapı ve Davranış, PEGEM Yayınları No: 9 Ankara.
  • BÜYÜKÖZTÜRK, Şener (2002), Veri Analizleri El Kitabı, Ankara, Pegem A Yayıncılık.
  • DOĞAN, İsmail (2004), Sosyoloji –Kavramlar ve Sorunlar-, PegemA Yay, Ankara 69-217.
  • HUNGTINGTON, Samuel, S. (2000), “Cultures Count”, Culture Matters, Basic Books, 2000, s.XİV’den.
  • KARASAR, Niyazi (2007). Bilimsel Araştırma Yöntemi, Nobel Yayıncılık, Ankara.
  • KOZLU, Cem (2003), Öfkeden Çözüme, İstanbul.
  • Milliyet Pazar Eki, 1 Eylül 2002- 13 Temmuz 2003 tarihleri arası bütün sayılar.
  • ONARAN, oğuz (1981), “Çalışma Yaşamında Güdülenme Kuramları”, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, s.205, Ankara.
  • TURAL, Nejla K. (2002), “Öğrenci Başarısında Okul Değişkenleri ve Eğitimde Verimlilik”, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, Sayı:1-2, Ankara.
  • ÖZKAN, Recep, Gündüz, Mustafa (2008), “Başarının Sosyo-Kültürel Kökenleri, Başarılı Olanlarla Yapılan Söyleşiler Üzerinden Bir İnceleme”, Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı 16, s.149, Sakarya.
  • YÖK (1998), Eğitim Fakültesi Öğretmen Yetiştirme Lisans Programları, Y.Ö.K. Ankara.