Toplam Kalite Yönetimi Uygulamalarının Gıda Sektörü Çalışanlarının Yeşil Örgütsel Davranışları Üzerine Etkisi

Bu çalışma toplam kalite yönetimi uygulamalarının gıda sektörü çalışanlarının yeşil örgütsel davranışları üzerinde bir etkisi olup olmadığını ortaya koymak amacı yapılmıştır. İnsanoğlu başlangıçtan günümüze dünyadaki kaynakları tüketerek gelmiştir. Günümüzde çevreye karşı duyulan hassasiyetin artması ile işletmelerin de süreçlerinde yeşil davranışları benimsemesi ve çevreci politikalara yönelmesi kaçınılmazdır. Toplam kalite yönetimi uygulamaları uzun yıllardır işletmelerde kullanılmakta ve işletmelerin stratejileri ile uyumlu olarak işletilmektedir. İnsanların tükettiği kaynakların yerine gelmesinin uzun yıllar aldığının farkına varması ile çevre tanımına bakış açısı genişlemiştir. Bu bakış açısı tüketim alışkanlıklarında ve satın alma tercihlerinde çevreye saygılı ürün ve hizmetlere olan talebi arttırmış ve işletmelerin politikalarını gözden geçirip “yeşil” uygulamalar benimsemelerini sağlamıştır. Gıda üretim sektörü doğal kaynakların en çok kullanıldığı sektörlerden biri olup, üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması önem arz etmektedir. Çalışmamızda ilk önce dünyada ve Türkiye’de gıda sektöründen bahsedilmiş, daha sonra toplam kalite yönetimi ve yeşil örgütsel davranış kavramları hakkında bilgi verilmiştir. Sonrasında araştırma bulguları analiz edilerek gıda işletmelerindeki toplam kalite yönetimi uygulamalarının çalışanların yeşil örgütsel davranışlarını kısmen etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Varılan sonuçlar neticesinde işletmelerdeki yeşil davranışların geliştirilmesi için toplam kalite yönetimi unsurlarının kullanılmaya devam edilmesi önemlidir. İşletmelerdeki yetkilendirme, müşteri odaklılık, yönetim liderliği ve sürekli geliştirme ile ilgili toplam kalite uygulamalarının yeşil davranışlara olan pozitif yönlü etkisi göz önüne alınarak çevresel strateji ve hedefler bu doğrultuda belirlenmelidir.

___

  • Aswathappa, K. (2016). Organisational Behaviour. Mumbai: Himalaya Publishing House Pvt Ltd.
  • Bohdanowicz, P., Zientara, P., & Novotna, E. (2011). International Hotel Chains and Environmental Protection: Analysis of Hilton's we Care! Programme. Journal of Sustainable Tourism, 797-816.
  • Boiral, O., & Paille, P. (2012). Organisational Citizenship Behaviour for the Environment: Measurement and Validation. Journal of Business Ethics, 109.
  • Bulu, M., Eraslan, İ. H., & Burca, M. (2007). Türk Gıda Sektörünün Uluslararası Rekabetçilik Düzeyinin Analizi. Afyon Kocatepe Üniversitesi İ.İ.B.F Dergisi, 311-335.
  • Dinçer, Ö., & Fidan, Y. (1997). İşletme Yönetimine Giriş. İstanbul: Beta Basım Yayım Dağıtım.
  • Frederick, P. (2014). Organisational Behaviour and its Role in Management of Business. Global Journal of Finance and Management, 563-568.
  • Güneş, E., Keskin, B., & Kıymaz, T. (2014). Gıda Sanayinde Yeşil Ekonomi ve Uygulamaları. Ulusal Tarım Ekonomi Kongresi. Samsun. Hall, R. (1994). Sociology of Work. California: A Sage Publications Company.
  • Hurma, H. (2014). Yeşil Ekonomi Çerçevesinde Küresel Tarımın Geleceği. 11. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi. Samsun.
  • Juran, M., & Godfrey, A. (2000). Juran's Quality Handbook. Singapore: McGraw-Hill Book Co.
  • Kalaycı, Ş. (2008). SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri. Ankara: Asil Yayın Dağıtım.
  • Kanne, A. (2011). Green Recruitment, Development and Engagement Going Green: The Psycology of Sustainability in the Workplace. London Metropolitan University.
  • Kuşat, N. (2013). Yeşil Sürdürülebilirlik için Yeşil Ekonomi: Avantaj ve Dezavantajları- Türkiye İncelemesi. Journal of Yaşar University, 4896-4916.
  • Meydan, C. H., & Şeşen, H. (2011). Yapısal Eşitlik Modellemesi AMOS Uygulamaları. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Nemli, E. (2000). Çevreye Duyarlı Yönetim Anlayışı. İ.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, 23-24.
  • Norton, T., Parker, S., Zacher, H., & Ashkanasy, N. (2015). Employee Green Behaviour: aTheoretical Framework, Multi Review and Future Research Agenda. Organisation and Environment, 103-125.
  • Oakland, J. S. (1989). Total Quality Management. London: Heinemann Professional.
  • Organ, D. W., & Konovsky, M. A. (1989). Cognitive Versus Affective Determinants of Organisational Citizenship Behaviour. Journal of Applied Psychology, 157-164.
  • Özçağ, M., & Hotunluoğlu, H. (2015). KAlkınma Anlayışında Yeni Bir Boyut: Yeşil Ekonomi. CBÜ Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt:13 Sayı: 2, 313. Pezikoğlu, F. (2016). Yeşil Ekonomi Göstergeleri ve Yeşil Etiketler. 7. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi.
  • Saha, M., & Darnton, G. (2005). Green Companies or Green Con-panies: Are Companies Really Green or Are They Pretending to Be? Business and Society Rewiev, 117-157.
  • Salepçioğlu, A. (1999). Küreselleşme Süreci Bağlamında Yalın Kalite Analizi, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Siyasal Bilgiler Fakültesi.
  • Şimşek, M. (2002). TKY ve Tarihteki Bir Uygulaması. İstanbul: Hayat Yayınları.
  • T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. (2019). Gıda ve İçecek Sektörü Raporu. Ankara: Sanayi ve Verimlilik Genel Müdürlüğü.
  • Tanachnick, B., & Fidell, L. (2007). Using Multivariate Statics. Boston: Allyn ve Bacon.
Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-370X
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: AKADEMİSYENLER BİRLİĞİ DERNEĞİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

9. SINIF TARİH DERS KİTABINDA ESKİÇAĞ ÜNİTESİYLE İLGİLİ KAZANIMLARIN İÇERİK VE ETKİNLİKLERLE UYUMUNUN İNCELENMESİ

Sevgi KAÇMAZ, Necdet HAYTA

Toplam Kalite Yönetimi Uygulamalarının Gıda Sektörü Çalışanlarının Yeşil Örgütsel Davranışları Üzerine Etkisi

M. Adil SALEPÇİOĞLU, Pınar KIRCA

YAŞLI BİREYLERİN SOSYAL MEDYA KULLANIMI VE YAŞLANMA ALGISI

Velittin KALINKARA, İsmail SARI

Üniversite Mezunlarının İlk İş Bulma Sürelerinin Cox Regresyon Modeli İle Değerlendirilmesi

Özgül VUPA ÇİLENGİROĞLU

LİSE ÖĞRENCİLERİNİN “BENİM DİLİM BİLİM: FİZİĞİ UYGULAYARAK ÖĞRENİYORUM!" PROJESİNE VE HAZIRLADIKLARI POSTERLERE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ

Hasan OĞUL, Gülfem Dilek YURTTAŞ KUMLU, Mehmet Onur KARAAGAC, Muazzez GÜNDÜZ

TÜRKÇENİN YABANCI DİL OLARAK ÖĞRETİMİ DERSİNE İLİŞKİN AKADEMİSYEN GÖRÜŞLERİ

Hatice VARGELEN

PANDEMİ SÜRECİNDE ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN FİLM İZLEME ALIŞKANLIKLARI

Cumhur TÜRK, İkbal BOZKURT AVCI, Reha Orçun UZUNSOY

YEREL BASININ YURTTAŞ GAZETECİLİĞİNİ TANIMA VE KULLANMA DAVRANIŞLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: KAYSERİ BASINI ÖRNEĞİ

Ebru DAVULCU, Ahmet BİÇER

ESTETİK EMEK VE İŞTEN AYRILMA NİYETİ İLİŞKİSİNDE CİNSİYETİN DÜZENLEYİCİ ROLÜ: KABİN MEMURLARI ÜZERİNE BİR UYGULAMA

Ahmet CAN, Dilek CAN, Özge YAVAŞ TEZ, Volkan YAVAŞ

TÜRKİYE ÖZEL GÜVENLİK SEKTÖRÜNE YÖNELİK TEHDİT YÜKSEK İŞ GÜCÜ DEVİR ORANI: ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİLERİ VE YÖNETİCİLERİ GÖZÜYLE NEDENLERİ

Uğur DEMİRCİ