SAĞLIK HİZMETLERİNDE ALTI SİGMA METODOLOJİSİ

Başlangıçta üretim süreçlerini iyileştirmek için geliştirilen Altı Sigma metodolojisi, neredeyse her sektörde kaliteyi artırmak ve maliyetleri azaltmak için küresel olarak kullanılmaya başlanılmıştır. Altı Sigma metodolojisinin sağlık hizmetlerine girişi ise geç olmuştur; ancak dünya örnekleri incelendiğinde Altı Sigma metodolojisinin sağlık hizmet-lerinde uygulanması ile ciddi kazanımlar elde edildiği görülmektedir. Altı Sigma metodolojisi, hasta memnuniyetini ve bakımını artırmak, ilaç ve laboratuar hatalarını azaltmak amacıyla sağlık hizmetlerinin tüm süreçlerinde uygu-lanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, sağlık hizmetlerinde Altı Sigma metodolojisi ve uygulama alanları hakkında bilgi sunmaktır. Çalışmada, nitel araştırma yöntemlerinden tarama yöntemi kullanılmıştır. Sonuç olarak, sağlık hizmetlerinde Altı Sigma metodolojisi başarılı bir şekilde uygulandığında hem maliyetleri düşürmekte hem de hiz-met kalitesini iyileştirmektedir.

___

  • Honda, A. C., Bernardo, V. Z., & Gerolamo, M. C. (2018). How lean six sigma principles ımprove hospital performance. Quality Management Journal, 25(2), 70-82.
  • Dobrzykowski, D. D., Mcfadden, K. L., & Vonderembse, M. A. (2016). Examining pathways to safety and financial performance in hospitals: A study of lean in professional service operations. Journal of Operations Management, 42(43), 39-51.