Isparta kenti eski çöp depolama alanının bitkilendirilmesi üzerine araştırmalar

Bu çalısmada, Isparta kent merkezinin katı atık ve çöplerinin uzun yıllar depolandığı Minasın Deresi çöp depolama alanının bitkilendirilmesi, doğaya kazandırılması çalısmalarına katkı sağlamak amacı ile gözlem ve öneriler yapılmıstır. Zira bu tür depolama alanlarında bitki seçimi, değisik alanlarda peyzaj gelistirmek için uygun malzeme seçmeye benzerlik göstermektedir. Bu alanlarda olusan çevresel faktörler, zehirli gazlar, atık sular vb. alandaki bitkilerin yetismesini direkt olarak etkileyebilir. Bitkilendirme esnasında karsılasılabilecek bu tür sorunlar, alan için uygun bitki türlerinin dikkatli seçimiyle önlenebilir. Çöp alanı bitkilendirme planı ağırlıklı olarak ekolojik ve maddi olanaklara göre hazırlanmaktadır. Bu nedenle bu tür sahalar için zorluklara karsı koyabilen, kuraklığa dayanıklı ve sorunu olmayan odunsu ve otsu türlerin seçilmesi öncelikle düsünülmelidir.
Anahtar Kelimeler:

Türkiye, Isparta, plantasyon

A study on plantation of old garbage dump in Isparta city

In this study, former solid waste storage area of city of Isparta (Minasın deresi) was chosen for making correct plantation as a ultimate aim to adaptation into environment. Because of landscape similarities, other area plantation projects can be considered as a landscape idea. But some unwanted situations and environmental effect such as formation of toxic gases and damp waters can directly effect on developing of plants in this area. Those problems ought to be solved with choosing suitable plants during plantation period. Plantation projects of waste storage areas are very expensive and should be considered as ecological situations on ultimate benefits. For that reason, naturally strong species especially woody and non-woody plant materials could be choosen in order to ensure for plantation’s success.
Keywords:

Turkey, Isparta, plantations,

___

Anonim, 1991. Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği, T.C. Çevre Bakanlığı, Ankara.

Anonim, 2003 Isparta Belediyesi Temizlik Đsleri Müdürlüğü Verileri.

Anonim, 2007. www.isparta.gov.tr

Ansin, R., Özkan, C.Z., 1997. Tohumlu Bitkiler Odunsu Taksonlar, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi Genel Yayın No: 167, Fakülte Yayın No: 19, Trabzon.

Baran, S., 1995. Katı Atık (Çöp) Depo Yerlerinin Seçimi ve Đnsasındaki Bazı Ana Hususlar, Sayı: 46. Mayıs, Ankara.

Beyhan, M., 1997. Isparta Evsel ve Ticari Katı Atıklarından Geri Kazanılabilir Maddelerin Potansiyelinin Arastırılması, Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Đstanbul.

Dilek, E. F., 1989. Ankara Kenti Katı Atık Yığınlarının Peyzaj Planlaması, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Ankara.

Dilek, E. F., 2006. Tuzluçayır-Mamak Düzensiz Depolama Alanı Đçin Peyzaj Onarımının Önemi ve Gereği, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, Cilt 12, Sayı 4, Ankara.

Gül, A., 2003, Sorunlu Alanlarda Bitkilendirme Yüksek Lisans Ders Notu (Basılmamıs), SDÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı, Isparta.

" Kırzıoğlu, I., 1993. Erzurum Kenti Çöp Depolama Alanının Doğaya Kazandırılması Üzerine Bir Arastırma, Ekoloji-Çevre Dergisi, Temmuz-Ağustos-Eylül, Yıl:2, Sayı:8.

Orçun, E., 1972, Özel Bahçe Mimarisi, Dendroloji Cilt II, E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları, Đzmir.

Öksüz, E., 2000. Adana’da Sofulu Çöplüğü’nün Doğaya Kazandırılması Yöntemlerinin Belirlenmesi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Adana.

Öksüz, E., Yücel, M., 2002. Adana’da Sofulu Çöp Depolama Alanının Doğaya Kazandırılması Alternatiflerinin Belirlenmesi, Su Havzalarında Toprak ve Su Kaynaklarının Korunması, Gelistirilmesi ve Yönetimi Sempozyumu, 18-20 Eylül, 656-659, Hatay.

Pamay, B., 1992. Bitki Materyali I: Ağaçlar ve Ağaçcıklar, İstanbul.

Pamay, B., 1993. Bitki Materyali II: Odunsu Kökenler-Çiçekli Çalılar, Sarmasıklar, Kaktüsler ve Sukkulent Bitkiler, Saz ve Kamıslar, İstanbul.

Tchobanoglous, G., Theisen, H., Vigil, S., 1993, Integrated Solid Waste Management, Engineering Principles and Management Issues,

Mc Graw-Hill, Inc.

TÇSV, 1991, Türkiye’nin Çevre Sorunları, Ankara.

Topbas, M.T., Brohi, R.A., Karaman, M. R., 1998, Çevre Kirliliği, T.C. Çevre Bakanlığı Yayınları, Ankara.

Yücel, M., 1999, Çevre Sorunları, Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Genel Yayın No:109, Ders Kitapları Yayın No:A-28, Adana.