Devlet orman fidanlık işletmelerinde toplum yararına çalışma programı kapsamında yaptırılan üretime ilişkin irdelemeler

Devlet Orman Fidanlık İşletmelerinde hâlihazırda 4 farklı yöntem ile fidan üretimi yapılmakta ya da yaptırılmaktadır. Bunlar: Toplum yararına çalışma programı kapsamındaki üretim (TYÇP), 6831 sayılı orman kanunun 40. Maddesi kapsamında orman köylüleri ve kooperatiflerine yaptırılan üretim, alım garantili sözleşmeli fidan üretimi ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında yapılan ihaleli fidan üretimidir. Bu çalışmada TYÇP ile üretim ele alınmış; anket ve mülakatlar yardımıyla bu uygulamaya ilişkin irdelemeler yapılmıştır. Araştırma kapsamında Türkiye genelindeki fidanlıklardan seçilen 258 TYÇP işçisi ve 28 Orman fidanlık müdürü ile anket yapılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre geleneksel yönteme alternatif olarak uygulanmakta olan 4 üretim yönteminden fidanlıklar için ekonomik olarak en uygunu TYÇP kapsamında yapılan üretimdir. Bununla birlikte yönteme ilişkin olarak istihdam döneminin belirlenmesinde fidanlık yöneticisinin etkisinin olmaması, işçilerin her yıl değişmeleri nedeniyle iş deneyimi kazanamamaları ve yaş olarak fidanlık işlerinde çalışması uygun olmayan kişilerin istihdam edilmeleri gibi önemli olumsuzluk ve aksaklıklar da bulunmakta olup; bunların acilen giderilmesi gerekmektedir.

Investigations on production with the public workfare program at state forest nursery enterprises

Seedlings are already being produced with 4 different methods in the State Forest Nursery Enterprises. These are: Production with the scope of the Project of The Public Workfare Program (PWP), production for forest villagers and cooperatives within the scope of Article 40 of Forest Law No. 6831, production of contracted seedlings with guaranteed purchase and production of tender seedlings under the Public Procurement Law No. 4734. In this study PWP method was examined with the help of interview and surveys. The questionnaire was conducted with 258 workers selected under this program from nurseries across Turkey and 28 forest nursery managers within the scope of the research. According to the findings of this Research the most suitable economic way from the 4 production methods that are applied as an alternative to the traditional method is PWP. However, there are also important negativities and problems related to the method such as the fact that the manager of the nursery has no influence in the determination of the employment period, the lack of word experience due to the chance of workers every year, and employment of persons who are not suitable for nursery work. Measures should be taken to correct these problems urgently.

___

  • Alkan, H., 2002. Kalitesizliğin Önemli Bir Boyutu : Maliyet Artışı (Orman Ağacı Fidanı Üretimine İlişkin Bir Değerlendirme). SDÜ Orman Fakültesi Dergisi, 2, 97-118.
  • Alkan, H., 2005. Çözüm Elden Çıkarmak mı?. Orman ve Av Dergisi, 6, 16-21.
  • Alkan, H., 2006. Devlet Orman Fidanlık İşletmelerinin Kapatılması ve Özelleştirilmesi Çabalarına İlişkin Bir Değerlendirme. SDÜ Orman Fakültesi Dergisi, A1, 62-71.
  • Alkan, H., Gülcü, S., 2000. Orman Fidanlıklarında Geçmişten Günümüze Fidan Üretim Çalışmaları ve Gelecek İçin Öneriler. II. Ulusal Fidancılık Sempozyumu, 25-29 Eylül 2000, Ödemiş/İzmir.
  • Anonim, 1973. Fidan Üretim Hizmetleri, Cumhuriyetin 50. Yılında Ormancılığımız. T.C. Orman Bakanlığı Yayınları, Seri No:145, Ankara.
  • Anonim, 1986. Fidanlık Çalışmaları. OGM Eğitim Dairesi Başkanlığı Yayınları, 156s., Ankara
  • Anonim, 1988. Orman Fidanlık Müdürlükleri, AGM Fidanlık ve Tohum İşleri Dairesi Başkanlığı, Sayı F. 033-00/421, Ankara.
  • Anonim, 1996. Orman Fidanlıklarında Teknik Çalışma Esasları. T.C. Orman Bakanlığı Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüğü Yayınları, Çeşitli Yayınlar Serisi No:1, 330s., Ankara
  • Görür, K., 1979. Fidanlık Çalışmalarına İlişkin Genel Bilgiler. Orman Bakanlığı Yayınları, Teknik Bülten Serisi, Sayı 72-93, s. 29-54., Ankara
  • Gün, S., 2013. Toplum Yararına Çalışma Programı: İşsizlikle Mücadelede Yeni Bir Yöntem mi?, Sosyal Güvenlik Dergisi, 3 (2):76-95.
  • Özdamar, K., 2004. Paket Programlar ile İstatistiksel Veri Analizi. Kaan Kitabevi, s649, Eskişehir.
  • Özşahin, L., Karabulut, K., 2017. Post Keynesyen İktisatta Toplum Yararına Çalışma Programlarının Analizi: Tra2 Bölgesi Örneği, Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, 8 (16): 319-352.
  • Yahyaoğlu, Z., 1993. Fidanlık Tekniği. KTÜ Orman Fakültesi, Ders Teksirleri Serisi, 70, Trabzon.
Türkiye Ormancılık Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-7085
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2000
Sayıdaki Diğer Makaleler

Baltalık meşe meşcerelerinde ağaç biyokütle bileşenlerinin nem oranları

Emrah ÖZDEMİR, Ender MAKİNECİ

Büyük endüstriyel işletmelerde çalışanlar ve temel gereklilikler ölçeğinde asıl işveren – alt işveren denetim sistemi-modelinin geliştirilmesi

Fatih KASAP, Hafiz Hulusi ACAR

Kulaklı Orman Baykuşu’nun (Asio otus) Doğu Anadolu Bölgesindeki diyet kompozisyonu

Ahmet Yesari SELCUK, Ömral Ünsal ÖZKOÇ, Mehmet Akif BİLİR, Haluk KEFELİOĞLU

Tunçbilek havzası erken Miyosen paleoiklimsel rekonstrüksiyonu

Hüseyin Tuncay Güner

Antalya ili okaliptüs ağaçlarında yaprak zararlısı böcekler ve doğal düşmanları ile bazı biyolojik gözlemler

Gülşen ÇIKARAN, Mustafa AVCI

Kurucuova Yöresi’nde odunsu tür zenginliğinin yetişme ortamı faktörlerine göre dağılımı

Mehmet Güvenç NEGİZ, Tayfun İsa AYGÜL

İklim değişimi senaryoları ve tür dağılım modeline göre kentsel yol ağaçlarının ekosistem hizmetleri bağlamında değerlendirilmesi: Robinia pseudoacacia L. örneği

E. Seda ARSLAN

Doğu ladininde zararlı kabuklubit türleri (Hemiptera: Coccoidea)

Selma ÜLGENTÜRK, Mustafa ÖZDEMİR

Rehabilitasyon eylem planları çerçevesinde kızılcık (Cornus mas L.) rehabilitasyon çalışmalarının sosyo-ekonomik katkılarının irdelenmesi: Dursunbey Orman İşletme Müdürlüğü örneği

Ayhan AKYOL, Emrah Kürşat TANAS

Devlet orman fidanlık işletmelerinde toplum yararına çalışma programı kapsamında yaptırılan üretime ilişkin irdelemeler

Hasan ALKAN, Alime DİVRİK