Beyşehir Gölü Havzası topraklarının bazı özellikleri ile toprak rengi ve strüktürü arasındaki ilişkiler

Bu çalısma, Beysehir Gölü Havzası’nda toprak renk ve strüktürü ile toprak türü, organik madde içeriği, toplam kireç içeriği ve toprak reaksiyonu (pH) arasındaki iliskileri tespit etmek için yürütülmüstür. Toprak renklerinin belirlenmesinde Munsell toprak renk ıskalası kullanılmıstır. Çalısmada istatistiksel yöntem olarak nitelikler arası iliski analizi kullanılmıstır. Yapılan istatistiksel analiz sonuçlarına göre, toprak renk grupları ve strüktür tipleri ile özellikle toprak organik madde içeriği ve toplam kireç içeriği sınıflarının önemli iliskileri tespit edilmistir. Toprak renk ve strüktürü ile toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerinin değerlendirilmesinde, anakaya ve iklim özelliklerinin de hesaba katılması önemlidir. Ancak bütün bunlardan önce toprak rengi için belki de yapılması gereken ilk is Türkiye için ulusal bir toprak renk ıskalası gelistirmek olmalıdır.

Relationships between soil colour, soil structure and some soil properties in beyşehir watershed

This study was carried out to investigate relationships amoung soil colour, soil structure, and soil texture, organic matter contains, total lime contents, soil reaction ın Beysehir Watershed. The soil colour values descripe based on Munsell soil color scala. It was used interspecific correlation analysis as statistical methot in the study . According to the results of the statistical analysis, it was found important relationships between soil colour class and soil structure types and the units of organic matter contents and total lime contents. It is important to evaluate mainrock and climate species in terms of evalation to relationships soil structure and soil physical and chemical species. First of all, it may be the most important things that National Soil Color Scala is development for Türkiye.

___

Altun, L., 1995. Maçka (Trabzon) Orman Đsletmesi Orman Üstü Serisinde Arastırma Ormanının Yetisme Ortamı Bilirmlerinin Ayrılması ve Haritalanması Üzerine Arastırmalar. KTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi (Basılmamıs), Trabzon, 176s.

Anonim, 1954. Munsell Soil Color Charts. Munsell Color Company Inc., Baltimore, Maryland, USA.

Biricik, A.S., 1982 Beysehir Gölü Havzası’nın Strüktural ve Jeomorfolojik Etüdü. İ.Ü. Coğrafya Enstitüsü, Edebiyat Fakültesi Basımevi, İstanbul. 2867/119, 120s.

Cole, L.C. 1949. The measurement of interspesific association. Ecology, Vol 30, (4): 411-424.

Çepel, N., Zech, W., 1972. Güney Anadoludaki Bazı Pinus Brutia Mesçerelerinin Gelisimi ile Toprak ve Reliyef Özellikleri Arasındaki Đliskiler. Đ.Ü. Orman Fakültesi, Yayın No: 1753/191, İstanbul Matbaası, İstanbul, 107s.

Çepel, N., Dündar, M., Günel, A., 1977. Türkiye’nin Önemli Yetisme Bölgelerinde Saf Sarıçam Ormanlarının Gelisimi ile Bazı Edafik ve FĐZyografik Etkenler Arasındaki Đliskiler. TBTAK Yayın No: 354, TBTAK Fotoğraf Klise Labratuarı ve Ofset Tesisleri, Ankara, 165s.

Çepel, N., 1995. Orman Ekolojisi. Đ.Ü. Orman Fakültesi, Yayın No: 3886/433, Đ.Ü. Basımevi, İstanbul, 536s.

Dasdemir, Đ., 1992. Türkiye’deki Doğu Ladini Ormanlarında Yetisme Ortamı Faktörleri-Verimlilik İliskisi. Ormancılık Aras. Enst. Muh. Yayınlar Serisi, No:64, Sinem Ofset, Ankara, 66s.

Erik, S., Mutlu, B., 1997. Kızıldağ (Isparta) Milli Parkı Florası. Proje No: Tübitak, TBAG-1302,Ankara.

Eruz, E., 1984. Balıkesir Orman Basmüdürlüğü Bölgesindeki Saf Karaçam Mesçerelerinin Boy Gelisimi ile Bazı Edafik ve Fizyografik Özellikler Arasındaki iliskiler. İ.Ü. Orman Fak. Yayın no: 3244/368, İstanbul

Irmak, A., 1970. Orman Ekoloji. Đ.Ü. Orman Fakültesi Yayın No: 1650/149, Tas Matbaası, İstanbul,367s.

Kantarcı, M.D., 1980. Belgrad Ormanı Toprak Tipleri ve Orman Yetisme Ortamı Birimlerinin Haritalanamsı Esasları Üzerine Arastırmalar. Đ.Ü. Orman Fakültesi Yayın No: 2636/275, MatbaaTeknisyenleri Basımevi, İstanbul, 352s.

Kantarcı, M. D., 1991. Akdeniz Bölgesi’nin Yetisme Ortamı Bölgesel Sınıflandırılması. T.C. Tarım Orman ve Köy Đsleri Bakanlığı, OGM, Sıra No:668, Seri No:64, OGM Basımevi, Ankara, 150s.

Kantarcı, M. D., 2000. Toprak İlmi. İ.Ü. Orman Fakültesi Yayın No: 4261/462, Santay Basımevi, Đstanbul 420s.

Özkan, K., 1997: ”Prof. Dr. Bekir Sıtkı EVCĐMEN Sedir (Cedrus libani A. RĐCH) Koruma Ormanının Yetisme Muhiti Özellikleri”, SDÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi(Basılmamıs), 51s., Isparta.

Özkan, K., 2002. Türler Arası Birlikteliğin Đnterspecifik Korelasyon Analizi Đle Ölçümü. S.D.Ü.Orman Fakültesi Dergisi, Seri A, Sayı 2, Isparta, 71-78s.

Özkan, K., 2003. Beysehir Gölü Havzası’nın Yetisme Ortamı Özellikleri ve Sınıflandırılması. İ.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi (Basılmamıs), Đstanbul 189s.

Poole, R.W., 1974. An introduction to quantitative ecology. McGraw-Hill, Inc.,.New York, 532 p.

Utku, M., 1990 Isparta Đklim Etüdü. T.C. Basbakanlık Devlet Meteoroloji Đsleri Genel Müdürlüğü, Arastırma ve Bilgi İslem Dairesi Baskanlığı, Resim ve Teksir Atölyesi, Ankara.

Ünaldı, Ü. E., 1999. Eğirdir Gölü-Beysehir Gölü Arasındaki Alanda Bitki-İklim İliskileri. 1st International Symposium on Protectional of Natural Environment and Ehrami Karaçam, Editörler: Tatlı A., Ölçer H., Bingöl N., Akan H., Dumlupınar Üniversity, Environmental Protection and Manegement Research Center, 918-927.
Türkiye Ormancılık Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-7085
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2000
Sayıdaki Diğer Makaleler

Toros sediri (Cedrus libani A. Rich.) ve fıstıkçamı (Pinus pinea L.)'nda yıllık çap ve boy artımının vejetasyon dönemi içerisindeki aylara dağılımı

SERDAR CARUS, Yılmaz ÇATAL

Avrupa'da ormanların korunması bakanlar konferansı sürecinin sürdürülebilir orman yönetimi anlayışı

Emre Şahin DÖLARSLAN

Taş ocaklarının peyzaja etkikeri ve yeniden kullanımlarına yönelik çözüm önerileri: Bartın ili örneği

Mehmet TOPAY, Şerife Sertkaya AYDIN, NURHAN KOÇAN

Bazı önişlemlerin iğde (Elaeagnus angustifolia L.) tohumlarının çimlenmesi üzerine etkileri

AŞKIN GÖKTÜRK, ZAFER ÖLMEZ, Fatih TEMEL, Zeki YAHYAOĞLU

Kuzey Kıbrıs'ta doğal olarak yetişen kızılçam (Pinus brutia Ten.)'ın lif morfolojisi

Bahattin GÜRBOY

Düzlerçamı kızılçam ormanında Quickbird uydu verileri kullanılarak gövde hacminin tahmini

İBRAHİM ÖZDEMİR, AHMET MERT

Katlama sürelerinin üvez (Sorbus L.) tohumlarının çimlenmesi üzerine etkisi

H. Cemal GÜLTEKİN, Süleyman GÜLCÜ, Sultan ÇELİK, NEVZAT GÜRLEVİK, Gökhan ÖZTÜRK

Karaçalı (Paliurus spina-christi Mill.) ve hünnap (Zizyphus jujuba Mill.) tohumlarının çimlendirilmesi üzerine Ga3 çıtlatma ve ekim zamanının etkileri

AYŞE DELİGÖZ, H. Cemal GÜLTEKİN, DİLEK YILDIZ, Ümmühan Gülşan GÜLTEKİN, MUSA GENÇ

Beyşehir Gölü Havzası topraklarının bazı özellikleri ile toprak rengi ve strüktürü arasındaki ilişkiler

KÜRŞAD ÖZKAN, AHMET MERT, SERKAN GÜLSOY

Kahramanmaraş-Yavşan dağındaki Toros sediri (Cedrus libani A.Rich.) meşcerelerinde türlerin karışım oranları ve ağaç tabakalarına dağılımları üzerine bir araştırma

Veysel AYYILDIZ, Mahmut D. AVŞAR