Taş ocaklarının peyzaja etkikeri ve yeniden kullanımlarına yönelik çözüm önerileri: Bartın ili örneği

Madencilik çalısmalarında kullanılan yöntemlerden biri “Yüzey Madenciliği”dir. Tas ocaklarında da çok kullanılan bu yöntem, diğerlerine göre doğaya daha çok zarar vermektedir. Bu durum ise, doğanın görsel kalitesini azaltmaktadır. Bozulan bu alanların onarılması veya farklı amaçlar için kullanılması, kaynakların korunması ve sürdürülebilir kullanımının sağlanması açısından gereklidir. Arastırmada, tas ocaklarının peyzaja yaptığı fiziksel ve görsel etkilerin belirlenmesi ve isletme alanlarının geri kazanımına yönelik önerilerin ortaya konulması amaçlanmıstır. Bu doğrultuda, Bartın Đli’nde önemli bir turizm merkezi olan Đnkum’a ulasımı sağlayan karayolu üzerinde yer alan dört adet tas ocağı seçilmistir. Sonuç olarak, bu ocaklar için orman, yerlesim ve rekreasyon öncelikli alan kullanımları olarak belirlenmistir.
Anahtar Kelimeler:

madencilik, arazi ıslahı, Bartın

The impacts of Quarries on landscape and suggestions for their reusage: case study of Bartın

Surface mining is a method used for mining. This method mostly used in quarries is making more damages to nature than others. This situation is decreasing the visual quality of nature. It’s necessary to reclaim or reuse damaged areas for different purposes from the point of protection and sustainable usage of these sources. In this study, it is aimed to determine the physical and visual impacts of quarries to nature and put forward some suggestions for reclamation and reusing of the areas. For this purpose, four different quarries, which are located on the road between Bartin and Inkum, one of the most important tourism center, have been chosen. Forest, settlement and recreation are defined as a primary land uses for these selected quarries.
Keywords:

mining, reclamation, Bartin,

___

Akpınar, N., 1994. Açık Kömür Ocaklarında Çevresel Etkilerin Değerlendirilmesi ve Doğa Onarımı Çalısmalarının Milas-Sekköy Açık Kömür Ocağı Örneğinde İrdelenmesi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı ABD., (Basılmamıs Doktora Tezi), Ankara, 277s.

Alagözler AS., 2006. Alagözler Kum Çakıl Ticaret ve Sanayi AS. Kalker Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi Proje Tanıtım Dosyası. Arıtan Müsavirlik, Zonguldak, 73 s.

Anonim, 2007. Bartın Đli Nüfus Durumu. Bartın Valiliği Resmi Đnternet Sitesi. http://www.bartin.gov.tr/modules.php? name=Tutoriaux&rop=tutoriaux&did=18, ziyaret tarihi:27/09/2007.

Bartın Çimento AS., 2004. Bartın Çimento Sanayi TAS. 4528 Nolu Kalker Ocağı Proje Tanıtım Dosyası. Büro-Form Mühendislik Madencilik Taahhüt ve Tic. Ltd. Sti., Ankara.

Basal, M., Yılmaz, O., Kurum, E., Akpınar, N., Çabuk, A., Eksioğlu, T., 1995. Sivrihisar-Kaymaz Altın Madeni Doğa Onarımı ve Alan Kullanım Planlaması. Ankara üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No: 1414, 29s.

Bauer, A.M., 1970. A Guide to Site Devolopment and Rehabilitation of Pits and Quarries, Ontario Depatment of Mines, Ontario Department of Treasury and Economics, Industrial Mineral Reports 33. Toronto, 62p.

Bradshaw, A.D., Chadwick, M.J., 1980. The Restoration of Land, The Ecology and Reclamation of Derelict and Degraded Land. University of California Press, 317 p.

Görcelioğlu, E., 2002. Peyzaj Onarım Tekniği. Đstanbul Üniversitesi Yayın No: 4351, Orman Fak. Yayın No: 470, İstanbul, 320 s.

Köse, H., Simsir, F., Güney, A., 1993. Açık Maden Đsletmelerinde Rekültivasyon ve Rekreasyon. Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, Yayın No:236, Đzmir, 53 s.

Öztüre AS., 2006. Öztüre Kireççilik sanayi ve Ticaret AS. Kalker Maden Ocağı Proje Tanıtım Dosyası. 2006, Planlama Đnsaat Mimarlık San. Ve Tic. Ltd. Sti., Đzmir, 87 s.

Sertkaya, S., 2001. Bartın Đli Kıyı Bölgesi’nin Turizm ve Rekreasyon Potansiyelinin Saptanması ve Değerlendirilmesi Üzerine Bir Arastırma. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı ABD., (Basılmamıs Doktora Tezi), Ankara, 371s.

Yılmaz Ltd., 2002. Yılmaz Madencilik Tic. ve Sanayi Ltd. Sti. Kalker Ocağı Proje Tanıtım Doyası. Çevre Mühendislik ve Danısmanlık Hizmetleri Bürosu, Kayseri, 94s.
Türkiye Ormancılık Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-7085
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2000
Sayıdaki Diğer Makaleler

Safranbolu-Yörükköyü tarımsal turizim potansiyelinin kırsal kalkınma açısından değerlendirilmesi

TUĞBA KİPER, Mükerrem ARSLAN

Düzlerçamı kızılçam ormanında Quickbird uydu verileri kullanılarak gövde hacminin tahmini

İBRAHİM ÖZDEMİR, AHMET MERT

Sarıçam (Pinus sylvestris L.) meşcereleri için yöresel (Yalnızçam ve Uğurlu orman işletme şeflikleri) sıklığa bağlı hasılat tablosunun düzenlenmesi

İLKER ERCANLI, SEDAT KELEŞ, FATİH SİVRİKAYA, GÜNAY ÇAKIR, ALKAN GÜNLÜ, UZAY KARAHALİL, Aliihsan KADIOĞULLARI, Emin Zeki BASKENT, Selahattin KÖSE

Açık hava koşullarının ağaç malzemenin kimyasal yapısında meydana geterdiği değişimler ve alınacak önlemler

Ayben KILIÇ, Harzemşah HAFIZOĞLU

Beyşehir Gölü Havzası topraklarının bazı özellikleri ile toprak rengi ve strüktürü arasındaki ilişkiler

KÜRŞAD ÖZKAN, AHMET MERT, SERKAN GÜLSOY

Toros sediri (Cedrus libani A. Rich.) ve fıstıkçamı (Pinus pinea L.)'nda yıllık çap ve boy artımının vejetasyon dönemi içerisindeki aylara dağılımı

SERDAR CARUS, Yılmaz ÇATAL

Bazı önişlemlerin iğde (Elaeagnus angustifolia L.) tohumlarının çimlenmesi üzerine etkileri

AŞKIN GÖKTÜRK, ZAFER ÖLMEZ, Fatih TEMEL, Zeki YAHYAOĞLU

Kuruluş yeri seçiminde görünmeyen maliyetlerdeki eğilimin belirlenmesinde kullanılan bir yaklaşım

İbrahim Halil ÖZDAMAR

Avrupa'da ormanların korunması bakanlar konferansı sürecinin sürdürülebilir orman yönetimi anlayışı

Emre Şahin DÖLARSLAN

Davraz Dağı Kozaağacı yaylasında (Isparta) keçi otlatmasının bazı çalı türlerinin yaprak morfolojisi üzerindeki etkileri

A. Alper BABALIK, HÜSEYİN FAKİR