Balabandere Vadisi ve yakın çevresi vejetasyon araştırması

İstanbul Belgrad Ormanı’nın doğuda İstanbul Boğazı ile buluştuğu vadi olan Balabandere Vadisi konumu ve sahip olduğu zengin ekolojik yapısı ile önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmaya konu olan arazi parçası İstanbul geneli ve yakın çevresi düşünüldüğünde doğa bilimleri çalışmaları açısından önemli bir labratuvar özelliği taşımaktadır. Belgrad Ormanı sınırları ile yerleşim alanları arasında kalan bir koruma zonu olarak tanımlayabileceğimiz Balabandere vadisi ve yakın çevresi sahip olduğu tarihi kültürel ve ekolojij açıdan önemle korunması gereken doğal ve yarıdoğal ekosistemlerin bulunduğu bir su havzasıdır. Bu araştırmada yapılan biyotop alımları ile alanın bitki örtüsü açısından serveti yanısıra kısa ve uzun vadede yapılacak planlamalara yetişme ortamı açısından ışık tutması amaçlanmıştır.
Anahtar Kelimeler:

envanter, İstanbul, vejetasyon

Vegetation inventory of Balabandere Valley

Balabandere Valley where Belgrad forest and Bosphorus meet in the easterly orientation of the forest has a very important ecological wealth within the greater Istanbul manucipality. The area, in which this study was conducted, has a potantial to become an outdoor recreation laboratory in and around Istanbul city. Balabandere valley and its vicinity can as well be described as a conservation zone with its cultural and ecological landscaoe history. It harbors a very crucial watershed for the city. It is aimed in this study that with biotop mapping, a correct knowledge based planning as well as a whole vegetation inventory can be achieved.

___

Özhan, S., 2004. Havza Amenajmanı. İÜ Orman Fakültesi yayın no:481, Çantay Yayınevi, Laleli İstanbul.

Özhatay, N., Byfield, A., Atay, S., 2005. Türkiye’nin 122 Önemli Bitki Alanı. WWF Türkiye, Mas Matbacılık A.Ş., İstanbul, ISBN: 975-92433-7.

İnandık, H.,1969. Bitkiler Coğrafyası. İstanbul Matbaası, İstanbul.

Yönelli, V.,1986. Belgrad Ormanındaki Orman Toplumlarının Yapısı ve Silvikültürel Değerlendirilmesi. (Doktora Tezi) İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, 61s.

Baytop, T., 2002. İstanbul Florası Araştırmaları. Eren Yayıncılık, Beyoğlu, İstanbul.

Erol, U.E., 2006. Ekolojik Yaklaşımlı Peyzaj Planlama.(Balabandere Vadisi Örneği) (Doktora Tezi) İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, 250s.

Gregory, K.,J D.E. Walling, 1976. Drainage Basin Form and Process. A geomorphological Approach Printed in Great Britain by Flecher and Son Ltd, Norwich.

Braun –Blanquet, J., 1932. Plant Sociology. New York and London McGraw-Hill book comp.

Davis, P.H., 1965-1988. Flora of Turkey and East Aegean Islands. Vol. I-X, Edinburg.

Ndubısı, F., 2002. Ecological Planning. The John Hopkins University Press, Baltimore, 0-8018-6801-7.

McHarg, I.L., 1992. Design With Nature. John Wiley& Sons, New York, 0-471-55797-8.

Çepel, N., 1982. Ekoloji Terimleri Sözlüğü. İÜ Yayın No:3048, OF Yayın No:324, İstanbul.

Yaltırık,F., 1966. Belgrad Orman Vejetasyonunun Floristik Analizi ve Ana Meşçere Tiplerinin Kompozisyonu Üzerinde Araştırmalar. (Doktora Tezi) Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, No:6/436, İstanbul.