Yeni iletişim ortamı olarak dijital katılımcı sözlüklerde nefret söylemi

Gelişmesinin ardında pek çok etken yatmakla birlikte, risk sermayesinin bilişimi kendine uygun bir yatırım alanı olarak görmesinin de etkisiyle neredeyse hayatımızın her anında ve alanında bilişim teknolojilerini görmekteyiz. Süreç anlamında çok fazla değişiklik görülmese de, teknolojinin desteğiyle teknik manada iletişimde bir hayli değişiklik yaşanmıştır. İçinde sosyal medyayı da barındıran ve yeni iletişim ortamları şemsiye kavramı altında birleştirilebilecek pek çok araç iletişim adına bizlere yeni deneyimler sunmaktadır. Özellikle yeni iletişim ortamlarının katılım ve etkileşime açık yapısı enformasyonun yayılımı, paylaşımı ve çoğalması açısından önem arz etmektedir. Yeni teknolojilerle İzleyici koltuğundan kullanıcı koltuğuna terfi eden bireye katılım ve etkileşim adına önemli imkanlar sunan uygulamalardan birisi de dijital katılımcı sözlükler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sözlükler yüzbinlerce kullanıcının milyonlarca paylaşımı ile bir yandan takipçilerine yeni bilgiler sunarken, bir yandan da bu platformlar üzerinde yeni toplulukların oluşmasına imkan sağlamaktadır. Bununla birlikte sadece yeni iletişim ortamının sorunu olmamakla birlikte, genel manada medyayı tehdit eden bir nefret söylemi de varlığını sürdürmektedir. Bu çerçevede çalışma bir yandan yeni iletişim ortamları, katılımcı sözlükleri ve nefret söylemini incelemeyi amaçlarken, diğer yandan nefret söyleminin yeni iletişim ortamlarına yansımasını dijital katılımcı sözlükler üzerinden incelemeyi hedeflemektedir. Bu kapsamda çoğunlukla Türkçe içerik barındıran üç sözlük platformu kadın ve erkeğe yönelik nefret söyleminin yansıması araştırılacaktır. Araştırmada doğruluğu kontrol edilecek olan hipotezler şu şekildedir: Dijital katılımcı sözlüklerde kadınlar ile ilgili daha fazla giride bulunulmuştur. Dijital katılımcı sözlüklerde kadına yönelik nefret söylemine daha fazla yer verilmiştir. Dijital katılımcı sözlüklerde kadına yönelik cinsel içerikli nefret söylemine daha fazla yer verilmiştir. Dijital katılımcı sözlüklerde kadına yönelik argo sözcük içeren nefret söylemine daha fazla yer verilmiştir. Dijital katılımcı sözlüklerde kadına yönelik sıfat içeren nefret söylemine daha fazla yer verilmiştir. Dijital katılımcı sözlüklerde kadına yönelik benzetme içeren nefret söylemine daha fazla yer verilmiştir.

___

  • Atabek, (2001), İletişim ve Teknoloji Yeni Olanaklar – Yeni Sorunlar, Seçkin Yayınları, Ankara, s.14.
  • Lazar, J. (2001), İletişim Bilimi, Vadi Yayınları, Ankara, s.16-17. Misçi, S. (2006), “Yeni Medya Kullanımının Organizasyon Yapısı Üzerindeki Etkileri”, İstanbul, Yeni İletişim Ortamları ve Etkileşim Uluslarası Konferansı Bildiri Kitapçığı, s.128.
  • Sütcü, C.S. ve Akyazı, E. (2006), “Yeni İletişim Ortamları ve Bilgi Uçurumu”, İstanbul, Yeni İletişim Ortamları ve Etkileşim Uluslarası Konferansı Bildiri Kitapçığı, s.281.
  • Aktaş, C. (2007), “Yeni Medyanın Geleneksel Medya ile Karşılaştırılması”, Medya Üzerine Çalışmalar, Yrd. Doç. Dr. Gülbuğ Erol (drl.), İstanbul: Beta Yayınları, 1.Basım, s.107.
  • Dilmen, N.E. ve Öğüt, S. (2006), ”Yeni İletisim Ortamları ve Etkilesim”e İletisimsel Bilişim Yaklaşımı, İstanbul, Yeni İletişim Ortamları ve Etkileşim Uluslarası Konferansı Bildiri Kitapçığı, s.19.
  • Aydın, U. (2002), Enformasyon Toplumu ve Medya, Bilgi Toplumuna Geçiş Sorunsallar / Görüşler, Yorumlar / Eleştiriler ve Tartışmalar, Ankara, Türkiye Bilimler Akademisi Yayınları, s.336.
  • Dizard J.W. (2000), Old Media New Media Mass Communcations in the Information Age, 3. Basım, Longman, s.4.
  • Timisi, N. (2003), Yeni İletişim Teknolojileri ve Demokrasi, 1. Basım, Ankara: Dost Kitabevi Yayınları, s.133 TDK (2014), http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_bts&arama=kelime&guid=TDK GTS.53ea1e0 a92a434.90726249, (erişim, 11/08/2014).
  • Binark, M. (2010). “Nefret Söyleminin Yeni Medya Ortamında Dolaşıma Girmesi ve Türetilmesi”, Yeni Medyada Nefret Söylemi, Kalkedon Yayıncılık, s.12-53.
  • Binark, M. ve Çomu, T. (2011), “Nefret Söyleminin Nefret Suçuna Evrilmesi”, http://bianet.org/bianet/ biamag/131930-nefret-soyleminin-nefret-sucuna-evrilmesi.
  • İnceoğlu, Y. ve Sözeri, C. (2012), “Nefret Suçlarında Medyanın Sorumluluğu: Ya Sev Ya Terk Et Ya Da…”, Nefret Söylemi ve/veya Nefret Suçları, Ayrıntı Yayınları, s. 23-39.
  • Sosyal Medya Haber (2014), http://www.sosyalmedyahaber.com/2014/03/01/interaktif-sozlukler-subat- 2014-siralamasi/, (erişim, 11/08/2014)
  • Vikipedi (2014), http://tr.wikipedia.org/wiki/Katılımcı_sözlük, (erişim, 11/08/2014)
  • Vikipedi (2014), http://tr.wikipedia.org/wiki/Uludağ_Sözlük, (erişim, 11/08/2014)
  • Vikipedi (2014), http://tr.wikipedia.org/wiki/Ekşi_Sözlük, (erişim, 11/08/2014)
  • Vikipedi (2014), http://tr.wikipedia.org/wiki/İTÜ_Sözlük, (erişim, 11/08/2014)