Karşı Lig: Mücadele ve Direnişin Alt Kültürel Bir Oluşumu

Bu çalışma bir direniş alt kültür örneği olarak Karşı Lig’i incelemektedir. Karşı Lig, Gezi Parkı direnişinin ardından önce futbol alanında başlayıp, daha sonra yaşamın diğer alanlarına doğru yayılan bir direniş ve mücadele tarzıdır ve bu tarz zaman içerisinde bir alt kültürel yapıya dönüşmüştür. Karşı Lig’in ortaya çıkmasındaki asıl amaç, Gezi Parkı hareketi gibi, toplumdaki her tür ayrımcılığa meydan okumaktır. Dolayısıyla da Karşı Lig cinsiyet, dil, din, ırk, toplumsal sınıf farkını gözetmeksizin herkesi bünyesine kabul etmiştir. Bu çalışmada Karşı Lig ortamında oluşturulan oyun tarzı ve oyuna dair nesnelerin tarz anlamları Karşı Lig’e katılım gösteren insanların ortaklaşan tutum ve davranışlarına odaklanılarak çözümlenmeye çalışılmıştır. Çalışma derinlemesine görüşme ve katılımlı gözlem teknikleriyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara göre bir direniş ve mücadele alanı olarak ortaya çıkan Karşı Lig hareketi zamanla bir alt kültürel alana dönüşerek, kendine özgü yaşam biçimiyle varlığını sürdürmeye başlamıştır. Karşı Lig hareketinin odağında futbol olsa da varlık amacı doğrultusunda yaşamın çeşitli alanlarına dokunmakta, toplumda kurduğu alternatif ilişki ve yaşam biçimiyle önemli etkiler yaratmaktadır. Karşı Lig toplumda öteki olarak tanımlananların, dışlananların, ezilenlerin, mağdurların önce oyun alanları, yanı sıra da yaşam alanları olarak varlık göstermektedir. Karşı Lig hareketi içerisinde etkin olan bireyler yaşamın çeşitli boyutlarında ortaya koydukları farklılıklarla egemen toplumsal ve kültürel yaşama alternatif oluşturmaya çalışmaktadırlar.

Karşı Lig: The Formation of a Subcultural Struggle and Resistance

This study examines the Karşı Lig as an example of a resistance subculture. The Karşı Lig is a style of resistance and struggle that firstly started in football, after the Gezi Park resistance and then spread to other areas of life, and this style has turned into a sub-cultural structure over time. The main purpose of the emergence of the Karşı Lig, like the Gezi Park movement, is to struggle with all forms of discrimination in society. Therefore, the Karşı Lig has accepted everyone, regardless of gender, language, religion, race, or social class. In this study, the game style created in the Karşı Lig environment and the style meanings of the objects related to the game will be analyzed by focusing on the common attitudes and behaviors of the people participating in the Karşı Lig. For this purpose, in this article, a qualitative research method is applied through in-depth interviews and participant observation. The analysis points out that the Karşı Lig movement, which emerged as an area of resistance and struggle, turned into a sub-cultural area over time and started to exist with its unique lifestyle. Even though football is at the center of the Karşı Lig movement, it creates significant effects in society by touching various areas of life and producing alternative relationships and lifestyles in line with its purpose of existence. The Karşı Lig exists not only as playgrounds but also as living spaces for the marginalized, the excluded, the oppressed, and the victims who are defined as the other. Individuals actively taking part in Karşı Lig movement are trying to create an alternative to the dominant social and cultural life through the differences they reveal in various dimensions of life.

___

  • Akcan, F. (2011). Dağcılık alt kültürü: Semboller, anlamlar, kimlikler (Doktora tezi). Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı Tez Merkezinden edinilmiştir. (Erişim numarası: 282302).
  • Barthes, R. (1990). Yazı ve yorum. (T. Yücel Çev.). İstanbul: Metis Yayınları.
  • Barthes, R. (1997). Göstergebilimsel serüven. (S. Rifat, & M. Rifat Çev.). İstanbul: Kaf Yayınları.
  • Bennett, T. (1999). Popüler ve popüler kültür politikası. N. Güngör (Ed.). Popüler kültür ve iktidar (ss. 58-76). Ankara: Vadi Yayınları.
  • Bora, T. (1988). Önsöz. D. Hebdige (Yazar). Gençlik ve altkültürleri. (E. Tarım Çev.). (ss. 3-6). İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Donnelly, P. (1993). Subcultures in sport: Resilience and transformation. A. G. Ingham & J.W. Loy (Ed.). Sport in social development, champaign. Il: Human Kinetics.
  • Erdoğan, İ. (2007). Pozitif metodoloji, bilimsel araştırma tasarımı, istatistiksel yöntemler, analiz ve yorum. Ankara: Erk Yayınları.
  • Foucault, M. (1992). Akıl ve akıl bozukluğu: Klasik çağda deliliğin tarihi (Cilt 1). (M. A. Kılıçbey Çev.). Ankara: İmge Kitapevi.
  • Foucault, M. (2015). İktidarın gözü. (I. Ergüden Çev.). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Genette, G. (2007). Anlatının söylemi. (F. B. Aydar Çev.). İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi Yayınları.
  • Güngör, N. (2016). İletişim kuram ve yaklaşımlar. İstanbul: Siyasal Kitapevi.
  • Hebdige, D. (2004). Alt kültür: Tarzın anlamı. (S. Nişancı Çev.). İstanbul: Babil Yayınları.
  • Huizinga, J. (2013). Oyunun toplumsal işlevi üzerine bir deneme. (M. A. Kılıçbey Çev.). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Jarvie, G. (2017). Sport, culture and society, an introduction. London: Routledge.
  • Kara, K. (2019). Bir spor alt kültür örneği olarak karşı lig üzerine ampirik bir inceleme (Yüksek lisans tezi). Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı Tez Merkezinden edinilmiştir. (Erişim numarası: 586118).
  • Karşı Lig Facebook Hesabı. (2014). Karşı lig manifestosu. 06.10.2019 tarihinde https://www.facebook.com/ karsilig/posts/612.950.355442480/ adresinden edinilmiştir.
  • Kongar, E., & Küçükkaya, A. (2013). Gezi direnişi. İstanbul: Cumhuriyet Kitapları.
  • Marx, K. (2005). Ekonomi politiğin eleştirisine katkı. (S. Belli Çev.). Ankara: Sol Yayınları.
  • Maslow, A. (2001). İnsan olmanın psikolojisi. (O. Gündüz Çev.). İstanbul: Kuraldışı Yayınları.
  • McRobbie, A. (1999). Postmodernizm popüler kültür. (A. Özbek Çev.). Ankara: Sarmal Yayınevi.
  • Scott, J. C. (1995). Tahakküm ve direniş sanatları gizli senaryolar. (A. Türker Çev.). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.