Türlerin oluşumu üzerine bir inceleme

Bu makalenin amacı, tür ve türleşme kavramlarını yeniden gözden geçirmek ve bu konuda yapılan yayınların bir özetini vermektir. Biyolojik sınıflandırmanın temel birimi olarak kabul edilmesine karşın türün tarifi konusunda bilim adamları arasında tam bir görüş birliği mevcut değildir. Bugün türün tarifi konusunda 25 kadar ayrı görüş bulunmakta olup bunlar içinde 9 tanesi genel kabul görmektedir. Yeni bir türün oluşması anlamına gelen türleşmede esas, ana bir türden bir veya birkaç türün ortaya çıkmasıdır. Aniden veya tedricen ortaya çıkan türleşmenin birkaç oluş şekli vardır. Bunlar arasında simpatrik ve allopatrik (coğrafik) türleşme en çok kabul gören türleşme şekilleridir.

Review of the various aspects of species and speciation

This paper is an attempt to summarize and review the various aspects of species and speciation. Despite the unique role of the species in biological classification, there is no universal agreement on a precise, operational and functional definition of species. However, the species is widely accepted as the basic unit of biological classification. Today about 25 species concepts have been recorded of these nine are currently used these are phenetic, biological, recognition, ecological, cladistic, pluralistic, genetic, phylogenetic and evolutionary. Speciation means the formation or multiplication of species it réfères to the splitting of a single species to several species. It occurs either instantaneously or gradually. There are several potential modes of speciation. Among them, sympatric and geographic speciation are the most convicing concepts.

___

Türkiye Entomoloji Dergisi-Cover
  • ISSN: 1010-6960
  • Başlangıç: 1977
  • Yayıncı: Galip KAŞKAVALCI
Sayıdaki Diğer Makaleler

Türkiye' nin farklı bölgelerinde Thaumetopoea pityocampa (Den. and Schiff.)(Lep.: Thaumetopoeidae)' nın yumurta koçanlarının yapısı, parazitlenme ve yumurta bırakma davranışları üzerine araştırmalar

Mustafa AVCI

Review of the various aspects of species and speciation

Feyzi ÖNDER, Talat İssa AWAD

Four new species for nematoda fauna of the Turkey belonging to Hoplolaimidae (Tylenchida: Nematoda) family as Rotylenchus agnetis Szczgiel, 1968; Helicotylenchus crenacauda Sher, 1966; H. striatus Firoza & Maqbool, 1994 and Orientylus orientalis (Siddiqi & Husain, 1964)

İlker KEPENEKÇİ, M. Emel ÖKTEN

Erzurum İli Cremastinae (Hymenoptera:Ichneumonidae) altfamilyası üzerinde faunistik ve sistematik bir çalışma

Saliha PEKEL, Hikmet ÖZBEK

Investigations on structure of egg-batches, parasitism and egg laying habits of Thaumetopoea pityocampa (Den. & Schiff.) (Lep.: Thaumetopoeidae) in various regions of Turkey

Mustafa AVCI

Türlerin oluşumu üzerine bir inceleme

Feyzi ÖNDER, Talat Issa AWAD

Helicoverpa armigera (Hübner) (Lepidoptera: Noctuidae)' nın Manisa ilinde biyolojisi ve populasyon düzeyi

Türkan KOÇLU, Yusuf KARSAVURAN

Faunistic and systematic study on the subfamily of Cremastinae (Hymenoptera: Ichneumonidae) in Erzurum province

Saliha PEKEL, Hikmet ÖZBEK

Türkiye galerisinekleri (Diptera: Agromyzidae) faunası için yeni bir kayıt: Ophiomyia phaseoli (Tryon, 1895)

Hasan Sungur CİVELEK, Mehmet Rifat ULUSOY

Biology and population levels of the Helicoverpa armigera (HUbner) (Lepidoptera: Noctuidae) in Manisa province (Turkey)

Türkan KOÇLU, Yusuf KARSAVURAN