Ebrucu Mustafa Düzgünman’ın Besteleri

Geleneksel ebru sanatının yakın geçmişteki en önemli temsilcilerinden Mustafa Düzgünman’ın ebrucu kimliğinin yanı sıra müzisyenlik, ciltçilik, fotoğrafçılık, tesbihçilik, şairlik ve türbedarlık yönleri ile de çevresinde temayüz ettiği, bu alanlarda önemli çalışmalar yaptığı ve eserler bıraktığı bilinmektedir. Bu çalışmada, yakın tarihimizin dini musiki geleneği ve repertuarı açısından önemli olduğunu düşündüğümüz, Mustafa Düzgünman’ın bestelediği eserleri araştırıldı. Yapılan araştırma sonucunda, 25 eser bilgisine ulaşılmış, ancak bunlardan 10 tanesine ait nota tespit edilmiştir. Bu bestelerin, dini müzik formlarında, Türk müziği makam ve usullerinde bestelendiği, ayrıca büyük usuller ve az kullanılan makamlarda da eserler bestelediği görülmüştür.

The Compositions of Ebru Master Mustafa Duzgunman

It is known that besides his identity of an ebru artist, Mustafa Düzgünman, one of the most important representatives of the ebru art of the recent past, came to the fore as a musician, photographer, prayer beads maker, poet and tomb keeper, made significant studies and left behind works of art in these fields. In this study, we researched works composed by Mustafa Düzgünman which we consider important with regards to our recent religious music history and repertoire. As a result of this research, data about 25 pieces were obtained but musical scores of only 10 of them were ascertained. It has been observed that these compositions are produced in religious musical forms, turkish musical makams and usuls and that he also composed pieces in major usuls and rarely used makams.

___

  • Derman, U. “Mustafa Düzgünman”. Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi. 10/62. Ankara: TDV Yayınları, 1994.
  • Kaptan, Saim. (1995). Bilimsel araştırma ve istatistik teknikleri. Ankara: Tek Işık Web Ofset Tesisleri.
  • Özemre, A. Y. (2006). Üsküdar’da bir attâr dükkânı. İstanbul: Kubbealtı Neşriyat.
  • Parlak, Y. (2012). “Ebru Sanatçısı Alparslan Babaoğlu ve Hocası Mustafa Düzgünman”. Akdeniz Sanat Dergisi, 5/9, 97-111.