Williams-Beuren Sendromlu Çocukların Klinik ve Ekokardiyografik Değerlendirilmesi

Amaç: Williams-Beuren Sendromu nadir görülen genetik bir hastalıktır. Bu hastalarda doğumsal kalp hastalıkları sık görülmekte ve sendromdaki en önemli mortalite ve morbidite nedenini oluşturmaktadır. Çalışmamızda, Williams sendromu tanısı ile takip edilen hastalarımızın kardiyovasküler bulguları ve klinik izlemleri değerlendirildi.  Gereç ve Yöntemler: Ocak 2011- Kasım 2017 tarihleri arasında Çocuk Kardiyoloji Bölümü tarafından Williams Sendrom tanısı koyulan toplam 12 olgu değerlendirildi.  Bulgular: Hastaların %83’ünde doğumsal kalp hastalığı mevcuttu. En sık görülen kardiyak anomali pulmoner stenozdu. Hastaların %60’ında pulmoner stenoz, %50’sinde aort stenozu, %30’unda ventriküler septal defekt, %20’sinde atriyal septal defekt saptandı. Birer olguda hipertrofik kardiyomiyopati, aort koarktasyonu ve mitral kapak prolapsusu vardı. Eşlik eden ek anomalilere bakıldığında; hastaların %50’sinde hipotiroidi, %50’sinde idiyopatik hiperkalsemi, %16’sında nefrolitiyazis, %34’ünde herni saptandı.  Sonuç: Williams sendromlu hastalarda doğumsal kalp hastalıkları sık görülmektedir. Klinik belirti ve bulgu olmasa da bu çocukların kardiyak açıdan değerlendirilmesi, erken tanıyı sağlayacak ve ileride ortaya çıkabilecek geri dönüşümsüz komplikasyonların gelişmesini engelleyecektir. Bu hastalar; eşlik edebilecek çoklu sistemik bozukluklar açısından belirli aralıklarla izlenmelidir. 

___

  • 1. Williams JCP, Barratt-Boyes BG, Lowe JB. Supravalvular aortic stenosis. Circulation 1961;24:1311-8.
  • 2. Beuren AJ, Apitz J, Harmjanz D. Supravalvular aortic stenosis in association with mental retardation and a certain facial appearance. Circulation 1962;26:1235-40.
  • 3. Sugayama SMM, Moises RL, Wagenfur J. Williams-Beuren syndrome: Cardiovascular abnormalities in 20 patients diagnosed with fluorescence in situ hybridization. Arq Bras Cardiol 2003; 81:462-73.
  • 4. Morris CA, Demsey AS, Leonard CO. Natural history of Williams syndrome: Physical characteristics. J Pediatr 1988;113:318-26.
  • 5. Figuero J, Rodriguez L, Hach J. Cardiovascular spectrum in Williams-Beuren syndrome: The Mexican experience in 40 patients. Tex Heart Inst J 2008;35:279-85.
Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi-Cover
  • ISSN: 1307-4490
  • Başlangıç: 2007
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

Yatırılarak izlenen anoreksiya nervozalı ergenlerde yeniden beslenme döneminde hipofosfatemi gelişme riski

Sinem AKGÜL, Nuray KANBUR, Melis PEHLİVANTÜRK KIZILKAN, Orhan DERMAN

ADENOİD HİPERTROFİ VE EFFÜZYONLU OTİTİS MEDİA BİRLİKTELİĞİNDE ALERJİK RİNİTİN ETKİSİNİN ALERJİK RİNİT SEMPTOM SKORU (SFAR) İLE DEĞERLENDİRİLMESİ

Bengi ARSLAN, Caner DELİOĞLU, Elif ERSOY ÇALLIOĞLU, Kazım BOZDEMIR

Astım Alevlenmesinde Kullanılan İlaçlar

Mehtap KILIÇ, Mahmut DOĞRU

Üre Döngüsü Enzim Eksikliği Tanısı ile İzlenen 20 Hastanın Klinik ve Moleküler Özelliklerinin Değerlendirilmesi: Sekiz Yeni Mutasyon ile Çukurova Üniversitesi Deneyimi

Fatma Derya BULUT, Berna SEKER YILMAZ, Sebile KILAVUZ, Deniz KOR, Halise Neslihan ÖNENLİ MUNGAN

Altı Ay - 5 Yaş Arası Çocuklarda Demir Eksikliği ve Beslenme İlişkisinin Değerlendirilmesi

Meriç KAYMAK CİHAN, Elif ÜNVER KORĞALI

Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde PCR ile Kanıtlanmış RSV ve RSV dışı Virüslerin Neden Olduğu Akut Alt Solunum Yolu Enfeksiyonları

Betül SİYAH BİLGİN, Aslınur OZKAYA PARLAKAY, Sevim ÜNAL, Aybuke YAZICI

Kronik Hastalığı Olan Çocukların Davranışlarının ve Yaşam Kalitelerinin İncelenmesi

Sevilay YILDIZ AKKUŞ, Aynur BÜTÜN AYHAN

Hızlandırılmış Cerrahinin Hipospadiaslı Çocuklarda Uygulanabilirliği

Ufuk ATEŞ, Gülnur GÖLLÜ, , Aydın YAĞMURLU, Ergun ERGÜN, Kutay BAHADIR, Günay EKBERLİ

Acute lower respiratory tract infections caused by PCR-proven viruses in the NICU

Betül SİYAH, Aybüke YAZICI, Aslınur ÖZKAYA PARLAKAY, Sevim ÜNALL

Miadında Doğan Türk Bebeklerde Refraktif Kusurların Taşınabilir Otorefraktometre ile Taranması

Kemal OZULKEN, Sabite Emine GOKCE