Balanopostit Benzeri Şikayetler İle Başvuran Henoch-Schönlein Purpurası

Henoch-Schönlein Purpurası (HSP) ciltte palpe edilebilir döküntüler ve küçük damarlarda immunglobulin A (Ig A) birikimi ile karakterize sistemik bir lökositoklastik vaskulittir. Hastalık tipik olarak kalça ve alt ekstremitelerde cilt döküntüleri ile başlar, bununla birlikte çeşitli semptom ve bulgularla da kendini gösterebilir. Burada, 15 gün önce HSP tanısı alan ve döküntüleri geçtikten sonra peniste şişlik ve renk değişikliği ile kliniğimize başvuran iki yaşında olgu sunulmaktadır. Olguda peniste purpurik döküntüler gelişti ve HSP`ye bağlanan bu döküntüler için herhangi bir tedavi planlanmadı. İki gün sonra penis cilt renginin normale döndüğü gözlendi.

HENOCH-SCHÖENLEIN PURPURA PRESENTING BY SYMPTOMS MIMICKING BALANOPOSTITIS

Henoch-Schönlein purpura (HSP) is a leukocytoclastic vasculitis, characterized by palpable purpuric rush and deposition of immunglobuline A (Ig A) around small vessels. Purpuric rash at gluteal region and lower extremities is the main symptom of the disease. However it also presents with a wide variety of other signs and symptoms. Here, we report a two-year-old boy who had presented with penile swelling and color change 15 days after the onset of HSP. Followed by penic purpuric rash which was spontaneously disappeared on the second day without any treatment

___

  • Sandell J, Ramanan R, Shah D. Penile involvement in Henoch-Schonlein purpura. Indian J Pediatr 2002; 69: 529-530.
  • Saulsbury FT. Henoch-Schonlein purpura in children. Report of 100 pa- tients and review of the literature. Medicine (Baltimore) 1999; 78: 395- 409.
  • Uzun H, Alagöz D, Şenses DA, Dikici B, Kocabay K. Penis ödemi ile kendini gösteren Henoch-Schönlein purpurası. Yeni Tıp Dergisi 2007; 24: 189-191.
  • Demir T, Köken R, Doğru Ö, Karaca Ş, Şen T. Penis tutulumu olan bir Henoch-Schonlein vaskuliti olgusu. Düzce Tıp Dergisi Birlesik 2006; (1,2,3): 8-9.