Akut Karın Ağrılı Çocuklar: Hastaların Ne Kadarı Sonunda Bir Tanı Alır?

Giriş ve Amaç: Çocuklarda akut karın ağrısının pek çok nedeni vardır. Bu nedenle, bu hasta grubu hekimler için önemli bir sorun teşkil eder. Bu çalışmada, akut karın ağrısıyla başvuran çocukların ne kadarında sonuçta bir tanıya ulaşabildiğimizi araştırmayı amaçladık.Gereç ve Yöntemler: “Akut ağrı”,”karın ağrısı, tanımlanmamış” gibi ön tanı içeren dokümanlar geriye dönük olarak toplandı. Bu dokümanlar yaş, cinsiyet, yönlendiren klinikler, laboratuvarlar ve nihai tanı açısından araştırıldı. Kan sayımı, biyokimya, idrar, gaita, düz karın grafisi, ultrasonografi, mikrobiyolojik değerlendirme sonuçları ve diğer laboratuvar verilerine göre konulan tanılar değerlendirildi. Laboratuvar çalışmaları normal ve anormal olarak sınıflandırıldı.Bulgular: Toplam 436 hastanın 354 tanesi Uluslararası Hastalık Kodlamasına ve çalışmaya esas teşkil eden kriterlere uygun olduğu için değerlendirmeye alındı. Erkek ve kız sayıları sırasıyla, 189 ve 165’di. Erkek ve kız ortanca yaşı sırasıyla 9 ve 10 yıldı. Hastaların büyük bir kısmı laboratuvar çalışmaları sonunda tanı almadı. İdrar kültürü dışında laboratuvar testleri kullanımı açısından gruplar arasında fark yoktu. Düz karın grafisi veya ultrasonografi seyrek olarak kullanılmıştır. Sonuç olarak hastaların %83’ün de bir tanıya ulaşılamadı. Tam kan sayımı ve ultrasonografinin sonuçlarının tanı almış grupta daha anlamlı olduğu bulundu.Sonuç: Çalışmamızda tanı almamış hastalar en büyük grubu oluşturmaktadır. Teşhis edilmemiş hastaların çoğu doğrudan çocuk cerrahisi kliniğimizi ziyaret etmiştir. Hastanemizde akut karın ağrılı çocuklarda hem laboratuvar hem de radyolojik testler oldukça az oranda kullanılmaktadır.
Anahtar Kelimeler:

Akut, Karın, Çocuklar, Tanı, Ağrı

Children with Acute Abdominal Pain: How Many of Them will have a Diagnosis Eventually?

Objective: There are many causes of acute abdominal pain in children. This kind of patients, therefore, become a major problem for physicians. In this study, we aimed to investigate how many children with acute abdominal pain have a diagnosis ultimately.Material and Methods: Data obtained from patient charts containing pre-diagnosis like “acute pain”or “abdominal pain, undefined” was collected retrospectively. These charts data was investigated for age, gender, referring clinic, laboratories and final diagnosis. Complete blood count, serum biochemistry, urine and stool analysis, urine culture, C-reactive protein, erythrocyte sedimentation rate, plain abdominal X-ray, ultrasonography results were documented. Laboratory examinations were classified as normal and abnormal findings. Absence of laboratory studies was also noted to show the physicians’ preference.results: Records of 436 patients with a compianit of abdominal pain were investigated. Of these patients, 354 patients were eligible for our selection criteria and suited for International Coding for Diseases. Gender distribution (189 male, 165 female) and median ages within both genders (males 9 and females 10 years) were similar. Most of the patients did not have a final diagnosis after laboratory investigations. There was no difference between the groups in terms of using laboratory tests except urine culture. Plain abdominal X-ray or ultrasonography was used infrequently. In the end, 83% of the patients did not have an eventual diagnosis. Both complete blood count and ultrasonography results were found more meaningful in the diagnosed group.conclusion: Undiagnosed patients composed the biggest group in our study. Most of the patients with undiagnosed abdominal pain primarily have admitted to our paediatric surgery department. Both the laboratory and radiological tests have been used infrequently among the children having acute abdominal pain in our hospital

___

  • Roth-Isigkeit A, Thyen U, Stöven H, Schwarzenberger J, Schmucker P. Pain among children and adolescents: Restrictions in daily living and triggering factors. Pediatrics 2005;115:e152-e62.
  • Leung AKC, Sigalet DL. Acute abdominal pain in children. AFP 2003;67: 2321-6.
  • Walker LS, Williams SE, Smith CA, Garber J, Van Slyke DA, Lipani T, et al. Validation of a symptom provocation test for laboratory studies of abdominal pain and discomfort in children and adolescents. J Pediatr Psychol 2006;31:703-13.
  • were effective for the diagnosis of diseases. Unfortunately
  • Yücel A. Çocukluk çağı ve ağrı epidemiyolojisi. In: Yücel A. Özyalçın NS, (eds). Çocukluk çağında ağrı. 1st ed, Istanbul: Nobel Tıp Kitapevleri, 2002;1.
  • Woodward MN, Griffiths DM. Use of dipsticks for routine analysis of urine from children with acute abdominal pain. BMJ 1993;306:1512.
  • Patriquin HB, Garcier JM, Lafortune M, Yazbeck S, Russo P, Jequier S, et al. Appendicitis in children and young adults: Doppler sonographic-pathologic correlation. AJR Am Roentgenol 1996;166:629-33.
  • Anatol TI, Holder Y. A scoring system for use in the diagnosis of acute abdominal pain in childhood. West Indian Med J 1995;44: 67-9.
Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi-Cover
  • ISSN: 1307-4490
  • Başlangıç: 2007
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

Hışıltılı Çocuğa Yaklaşım

Özkan KARAMAN, Pınar UYSAL

Ellis-van Creveld Sendromu (Kondroektodermal Displazi) Bir Olgunun Sunumu: Tek Atrium ve Persistan Sol Süperior Vena Kava Birlikteliği

Fatih ŞAP, Hayrullah ALP, Tamer BAYSAL, Sevim KARAASLAN, Zehra KARATAŞ, Hakan ALTIN

Psödotümör Serebride Tekrarlayan Lomber Ponksiyonlar Risk midir?

Cengiz KARA, Haydar Ali TAŞDEMİR, Hamit ÖZYÜREK, Ömer Faruk AYDIN, Meltem CEYHAN, Hülya İNCE

Apert Sendromu

Ayşegül ZENCİROĞLU, Nurullah OKUMUŞ, Ahmet Yağmur BAŞ, Suzan GÜNDÜZ, Nihal DEMİREL

İnfant Döneminde İyatrojenik Brakiyal Arter Psödoanevrizmaları ve Cerrahi Tedavisi

Murat KOÇ, Hakan AYDIN, Senem ÖZGÜR, Ahmet Reşat DOĞUSAN, Tolga BAŞ, Onur IŞIK, Ali KUTSAL

Sünnet Öncesi Uygulanan Lokal Prilokaine Bağlı Gelişen Bir Methemoglobinemi Olgusu

Mine AKIN, Gülsen KESKİN, Betül TAVİL, Arife TOKSÖZ, Ümmü AYDOĞMUŞ

Anadolu’da 0-15 Yaş Çocuk Annelerinin Rahim Ağzı Kanseri ve Human Papilloma Virüs Aşılaması Hakkındaki Düşünceleri

Selda BÜLBÜL, Aynur DOĞAN, Nilgün ARAZ ÇÖL, Mahmut TURGUT, İlknur EKİCİ, Sevinç YELTEKİN, Songül YALÇIN

Endokrin Polikliniğimize Başvuran Obez Çocuklarda Metabolik Sendrom Sıklığı

Çiğdem BİNAY, Birgül KİREL

Akut Karın Ağrılı Çocuklar: Hastaların Ne Kadarı Sonunda Bir Tanı Alır?

Atilla SENAYLI, İsmet Faruk OZGUNER, Burhan KOSEOGLU, Melih AKIN, Afra KARAVELIOGLU

Hepatit A’ya Bağlı Gianotti-Crosti Sendromu

Ertan SAL, M. Selçuk BEKTAŞ, Lokman ÜSTYOL, Avni KAYA, Mesut OKUR