Türkiye’de Yaşayan Evcil Hayvan Sahiplerinin Bütüncül Psikoterapi Perspektifinden Analizi

İnsanlar ile hayvanlar arasındaki ilişkiler oldukça eskilere dayanmaktadır Modern yaşamın davetkarlığı, insanın asgari düzeyde temel ihtiyaçlarını elde edebilmesi gibi nedenlerle şehirlere göçün daha da arttığı bir gerçekle karşı karşıyayken, şehirlerde  ilişki hem azalmış hem de şekil değiştirmiştir. Şehirlerin göçü karşılayacak gerekli alt yapısının olmayışı, ekonomik nedenler gibi olumsuz koşullar, siyasi atmosferin etkileri vb sonucunda mutsuz ve/veya yalnız görünen insan niceliği artıyor görünmektedir. İnsanoğlu mutsuzluk ve yalnızlık gibi kendisini kötü hissettiren durumların nedeninin daha çok dış etkenler olduğu fikrine hızlıca kapılmaktadır. Bu duygu halinin dış etkenlerle birlikte kendisi ile getirdiği yaşantıları, kimlik, kendilik yapılarının olabileceğini düşünüyor görünmemektedir. Bu çalışmada; kendi dışındaki nedenlere bağladığı bu duygu hali ile kendi içine gitmeden baş etme yöntemleri kullanmaya çalıştıklarını ve bunun kişilerdeki etkileri araştırılmaktadır. Bu yöntemlerden biri de evcil hayvan edinip, onunla etkileşim kurarak yaşamaktır. Kişiler, evcil hayvanları sevgi nesnesi, yalnızlığına ortaklık etme, içinde yaşadığı duyguları dengeleme aracı gibi işlevleri için ediniyor görünmektedir. Çalışma 46 sorudan oluşan bir anket hazırlanarak, google formlar sistemi üzerinden, evcil hayvanları konu edinen sosyal medya ağlarında online yapılmıştır. Çalışma 24 Temmuz-09 Ağustos 2018 tarihleri arasında, 361 gönüllü katılımcı ile yapılmıştır. Katılımcıların cevaplarının ortalamaları alınarak yorumlanmıştır. Çalışmada görülmüştür ki, evcil hayvanların, kişiler için sevgi nesnesi, kendilik aktivasyonunu gerçekleştirmesinde etken olduğu, ayrılık anksiyetesi, terk depresyonu, kayıp ve yas ile baş etmede destekleyici özellik taşıdığı, aynalanma ihtiyacına olanak tanıdığı ve kişilerin kendilerini iyi hissetmedikleri durumlarda da evcil hayvan ile vakit geçirme davranışını yüksek oranda gerçekleştirdikleri sonucu çıkmıştır. Kişilerin verdikleri cevaplar dikkate alındığında, evcil hayvan ile yaşamak, kişileri iyi hissettirmektedir. Ülkemizde hayvan destekli tedavi alanının yeni yeni tanınmakta ve kullanılmakta olduğu göz önüne alınırsa; bu alanda yapılacak detaylı çalışmalar ile ruh sağlığı destek tedavi alanı ile kendilik aktivasyonunun gerçekleştirilmesinde evcil hayvan besleme davranışı, deneyimi ya da temasının olması önerilebilecektir.

Analysis of Pet Owners Living in Turkey From the Integrative Psychotherapy Perspective

The relationship between humans and animals is quite old. The invasion of modern life is faced with the fact that immigration to the cities has increased due to the fact that human beings have the minimum basic needs. Negative conditions such as not having enough substructure, the economic reasons, the effects of the political atmosphere etc. Seem to be increasing in the quantity of people who appear unhappy and/or lonely as a result.  Man is quickly taken to the idea that the causes of situations that make him feel bad, such as unhappiness and loveliness, are mostly external factors. This feeling does not seem to think that there may be identity, self structures or life experiences with the external factors. In this study, it is investigated that they try to use the methods of withdrawing self and the effects on the individuals. One of these methods is to own and interact with a pet. People seem to have acquired the pet for their function as an object of love, a partnership with their loneliness, and a means of balancing the emotions in which they live. In the study, the questionnaire consisting of 46 questions was prepared and made online on a social media Networks on the topic of pets through the google forms system. The study was conducted with 361 volunteer participants from 24 July to 09 August 2018. It was interpreted by taking the averages  of the participants’ answers. In the study, it has been seen that pets one of the object of  love for individuals, they are effective in realizing self activation, they have supportive feature in dealing with seperation anxiety, abondenment depression, loss and grief, allowing for the need  for mirroring and olaso when the people are not feeling well, they spend most of their time with their pets. Considering the answers of people, living with pets makes people feel good. Cosidering that the animal-assisted treatment is newly recognised and used in our country, detailed studies to be carried out in this area may be suggested to have pet-feeding behavior-experience or contact in realization of self-activation with mental health support treatment idea.

___

  • Ambaroğlu, A. (2007). Türk toplumunda evcil hayvan besleme alışkanlıkları ve din (İstanbul örneği). Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İlahiyat Anabilim Dalı, Felsefe ve Din Bilimleri Dalı.
  • Cevizci, S., Sen, H. M., Güneş F., ve Karaahmet E. (2013). Animal assisted therapy and activities ın alzheimer disease, in: Alzheimer's Disease, Zerr I., Eds., InTech Publishing, Rijeka, pp. 303-325.
  • Aral, Y., Aydın, E., Cevger, Y., ve Demir, P. (2010). Ankara ili evcil hayvan veteriner kliniklerinin yönetimsel ve ekonomik açıdan değerlendirmesi. Kafkas Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dergisi, 16(3), 503-508.
  • Bowlby, J. (2012a). Sevgi bağlarının kurulması ve bozulması (M.Kamer, çev.) Kocaeli: Psikoterapi Enstitüsü Eğitim Yayınları.
  • Bowlby, J. (2012b). Bağlanma. (T.V. Soylu, çev.). İstanbul: Pinhan Yayıncılık.
  • Kernberg, O. (1996). Sapıklıklarda ve kişilik bozukluklarında saldırganlık (M.B. Büyükkal, çev.). İstanbul: Metis Yayıncılık.
  • Klein, M. (2014). Haset ve şükran (O. Koçak,Y. Erten, çev.). İstanbul: Metis Yayıncılık.
  • Kohut, H. (1998). Kendiliğin çözümlenmesi (C.Atbaşoğlu, B.Büyükkal, C.İşcan, çev.) İstanbul: Metis Yayıncılık.
  • Kohut, H. (2012). Psikanaliz nasıl sağaltır? (F.B. Helvacıoğlu, Çev.). Kocaeli: Psikoterapi Enstitüsü Eğitim Yayınları.
  • Mahler, M., Pine, F., ve Bergman, A. (2003). İnsan yavrusunun psikolojik doğumu (A. N. Babaoğlu, çev.). İstanbul: Metis Yayıncılık.
  • Masterson, J. (2013). Ergenliğe yaklaşımda psikiyatrinin ikilemi (P.Üzeltüzenci, çev.). Kocaeli: Psikoterapi Enstitüsü Eğitim Yayınları.
  • Masterson, J. ve Klein, R. (2014). Kendilik bozukluklarının psikoterapisi; Masterson yaklaşımı (M. Benveniste, P. Özdemir, çev.). Kocaeli: Psikoterapi Enstitüsü Eğitim Yayınları.
  • Özakkaş T. (2007). Bütüncül psikoterapi. İstanbul: Litera Yayıncılık.