Aktarım Odaklı Psikoterapinin Borderline Patolojilere Bakışı

Borderline kişilik bozukluğu, alanında çalışan terapistlerin en çok karşılaşmış oldukları danışan tipidir. Genellikle on borderline kişilik bozukluğu gösteren danışana karşı üç narsisistik kişilik bozukluğu gösteren, bir tane de şizoid kişilik bozukluğu gösteren danışan terapiye gelmektedir. Uzun süreli bir tedavi süreci olan borderline kişilik bozukluğunun terapisinde, son yıllarda farklı ekollerde klinik bulgularla desteklenen yeni tedavi yaklaşımları ortaya çıkmıştır. Bu yaklaşımlardan biri olan aktarım odaklı terapi borderline kişilik bozukluğunun tedavisinde klinik olarak kanıtlanmış anlamlı bir başarıya sahiptir. Otto Kernberg' in formüle etmiş olduğu bu yaklaşım ayrıca "Modern Nesne İlişkileri Kuramı" olarak da bilinmektedir. Dinamik temelli bir yaklaşım olan Aktarım Odaklı Psikoterapi, borderline örgütlenme altındaki danışanın seans içerisindeki aktarımlarını yorumlayıp, içselleştirilmiş nesne ilişkilerinin bütünleştirilmesini ve kimlik dağılmasının çözülmesini amaçlamaktadır. Bu çalışmada Aktarım Odaklı Psikoterapi (AOP) yaklaşımının temel stratejileri ve teknikleri açıklanarak borderline kişilik bozukluğunun yapısı hakkında bilgi verilmiştir.

Borderline Pathologies in Transference Focused Psychotherapy Perspective

Borderline Personality Disorder is mostly encountered type of client by the therapists who work in its’ field. In general, against the clients who show 10 borderline personality disorders, three narcissistic personality disorders and one schizoid personality disorder clients come to the therapy. In recent years,  the new treatment approaches supported by clinical findings in different ecoles have emerged in therapy of borderline personality disorder which has a long term treatment process. Transference-Focused Psychotherapy, one of these approaches, has a clinically proven significant succes in the treatment of borderline personality disorder. This approach, which has formulated by Otto Kernberg, is also known as "Modern Object Relativity Theory". Transference-Focused Psychotherapy, a dynamic-based approach, aims to resolve the identity dissociation and integrate internalized object relations by interpretating the transferences of client under borderline organization in therapy session. In this study, it is informed about the structure of borderline personality disorder, as clarificating the basic strategies and technics of Transference-Focused Psychotherapy (TFP) approach.

___

  • Clarkin, J. F. (2012). Kernberg günleri I - aktarım odaklı psikoterapi: Atölye çalışması metinleri. İstanbul: Psikoterapi Enstitüsü Yayınları.
  • Clarkin, J. F. Kernberg, O. F., Yeomans, F. E. (2012). Borderline kişiliğin psikoterapisi (M. Kamer, 2000). İstanbul: Psikoterapi Enstitüsü Yayınları.
  • Geçtan, E. (1999). Psikodinamik psikiyatri ve normaldışı davranışlar. Ankara: Remzi Yayınları.
  • Kernberg, O. F. (2008). Ağır kişilik bozukluklarında psikoterapötik stratejiler. İzmir: Odağ Yayınları.
  • Kernberg, O. F. (2012). Kernberg günleri II - aktarım odaklı psikoterapi: atölye çalışması metinleri. İstanbul: Psikoterapi Enstitüsü Yayınları.
  • Kernberg, O. F. (2014). Aşk ve saldırganlığın ayrılmaz doğası (A. Coşkun, 2014). İstanbul: Psikoterapi Enstitüsü Yayınları.
  • Özakkaş, T. (2013). Aktarım odaklı terapi ve tedavi teknikleri. İstanbul: Psikoterapi Enstitüsü Yayınları.
  • Özakkaş, T. ve Çorak, A. (2016). Kendim olmama, engel olma. İstanbul: Psikoterapi Enstitüsü Yayınları.
  • Özakkaş, T., Çorak, A., Sezgin B. ve Yamlı, İ. (2014). Mahler ve Kernberg' in gelişim kuramları. İstanbul: Psikoterapi Enstitüsü Yayınları.
  • Yeomans, F. E. (2014). Kernberg günleri III - aktarım odaklı psikoterapi: atölye çalışması metinleri. İstanbul: Psikoterapi Enstitüsü Yayınları.