Duygu Odaklı Terapinin Diğer Kuramlarla Karşılaştırılmalı Analizi

Duygu odaklı terapi; insan ve insan doğasına anlam katan süreçlerin bir araya getirildiği, içsel duyguların dışsal duygusal süreçlere bağlı olarak kişinin eylemlerinde yönelim oluşturma bu amaçla da, olumsuz sorunlu duygunun  olumlu sağlıklı duyguya dönüşümüne bağlı olarak derin ve anlamlı içsel ve dışsal bağlar oluşturma amaçlı oluşan bir kuramdır.  Diğer tüm kuramlar gibi amacı sağlıklı kendilik ve sosyal yaşantı kurma ve problem çözme becerileri geliştirmesinde bireye yardımcı olmaktır. Duygu Odaklı Terapi ayrıca terapi açısından da terapötik müdahale sağlayıcı süreçtir. Duygu Odaklı Terapi kuramı, Danışan Merkezli Terapi, Psikanalitik Psikoterapi, Gestalt Terapi, Akılcı  Duygusal Davranış Terapisi (BDT)- Deneyimsel ve Varoluşsal Terapiden esinlenmiş, modern, düşünce  ve duygu kuramları objektifiyle gözden geçirilmiştir. Bu açıdan kendisinden önce gelen terapötik ve psikolojik müdahale amaçlı tüm kuramlarla benzerlik ve farklılıkları bu makalede değerlendirilmektedir.
Anahtar Kelimeler:

Duygu Odaklı Terapi

Comparative Analysis of the Emotional-Focused Therapy with Other Institutes

The Emotional-Focesed Therapy, is the orientation of the person's actions depending on internal emotions and external emotional processes that combining processes that add meaning to human and human nature. For this purpose, it is a theory which is formed to create deep and meaningful internal and external bonds due to the transformation of negative emotion into a positive healthy feeling. Like all other theories, the aim is to help the individual to develop healthy self and social life and develop problem solving skills. The Emotion-Focused Therapy is also a therapeutically intervening process for therapy. The Emotional-Focused Therapy theory is inspired by Client-Centered Therapy, Psychoanalytic Psychotherapy, Gestalt Therapy, Rational  Emotional Behavior Therapy (BDT) - Experiential and Existential therapy, and has been reviewed with the objectives of modern theories of thought and emotion. In this respect, in this article, similarities and differences with all theories are evaluated so as to which is coming of therapeutic and psychological intervention.

___

  • Greenberg, L. S. (2011). Duygu odaklı terapi. (S. Kızıltaş, Çev.). Kocaeli: Psikoterapi Enstitüsü Eğitim Yayınları.
  • Angus, L. E.ve Greenberg, L. S. (2011). Working with narrative in emotion-focused therapy: chang stories, healing lives. Washington,DC,US: Amerikan Psychological Association.
  • Corsini, R. J. ve Wedding, D. (2012). Modern psikoterapiler (E.Güzelyazıcı, Çev). İstanbul: Kaknüs Yayınları.
  • Greenberg, L. S. (2002). Emotions-focused therapy: coaching clients to work througt theirfeelings. Washington, DC : Amerikan Psychological Association.
  • Greenberg, L. S. ve Watson, J. C. (2006). Emotions-focused therapy for depression. Washington, DC: Amerikan Psychological Association.
  • Greenberg, L. S. (2013). Duygu odaklı terapi-atölye çalışması ve ders notları. Kocaeli: Psikoterapi Enstitüsü Eğitim Yayınları.