Yetkin Bul ve Değiştir

Bu çalışma ile Türkçe metinler için kural tabanlı bir bul ve değiştir algoritması geliştirilmiş ve uygulanmıştır. Çalışmanın gerekliliği Türkçenin bitişken bir dil olmasından kaynaklanmaktadır. Mevcut bul ve değiştir yazılımları bükümlü diller için kullanılabilmektedir. Bilindiği gibi bitişken diller, dolayısıyla Türkçe çok sayıda ek almaktadır. Bu nedenle Türkçe için ekleri de göz önüne alan ve buna bağlı olarak bul ve değiştir işlevini yerine getiren bir yazılıma gerek duyulmuştur. Türkçenin eklemeli dil olması nedeniyle bulunacak sözcüğün biçimbilimsel çözümlemesinin yapılmasının, ayrıca yerleştirilecek sözcüğün bu çözümlemeye uygun olarak yapılandırılmasının sağlanması gerekmektedir. Tüm bu nedenlerden dolayı böyle bir çalışmanın yapılmasına karar verilmiştir. Hem bul hem de değiştir kısımları için gereken algoritmalar da tasarlanmış ve gerçeklenmiştir.

Competent Find And Replace

In this work a rule based find and replace functions for texts in Turkish are investigated. The necessity for this work is coming from the fact that Turkish is an agglutinative language. The available find and replace functions can be used for fusional languages. It is very well known that the languages which are agglutinative are taking a lot of annexes. Turkish, which is one of the agglutinative languages, is known that it is one of the languages which is taking a lot of annexes. Therefore there is a need for the software which is taking the annexes in the consideration when is doing find and replace operations. Since Turkish is an agglutinative language, firstly the morphological analysis for word which is tried to be found must be done and the word which will replace it must be configured in appropriate form. The reasons which are mentioned above gave the motivation for this work. The algorithms are designed and implemented both for find and replace function parts in this work.

___

  • [1] Delibaş, A., 2008. Doğal Dil İşleme İle Türkçe Yazım Hatalarının Denetlenmesi, Yüksek Lisans Tezi, İ.T.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü,İstanbul.
  • [2] Eryiğit, G., 2002. Sözlüksüz Köke Ulaşma Yöntemi, Yüksek Lisans Tezi, İ.T.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • [3] Bilgin, O., Çetinoğlu Ö., Oflazer K., 2005. Efficient Find and Replace in Agglutinative Languages: The Case of Turkish, 1 Mayıs 2008 tarihinde http://www.hlst.sabanciuniv.edu/archive/patras.pdf kaynağından alınmıştır.
  • [4] Oflazer K., 1994. Two-level Description of Turkish Morphology, Literary and Linguistic Computing, Vol.9, Number 2.