RUSYA FEDERASYONU KANUNLARINDA HAKSIZ REKABET

Gelişmiş ve gelişmekte olan liberal ekonomilerin temel yapı taşlarından birini rekabet unsuru oluşturur. Haksız rekabet ise rekabetin var olduğu tüm sistemlerde her zaman ortaya çıkabilen bir husustur. 1991 yılında Sovyetler Birliğinin dağılmasından hemen sonra bağımsızlığını ilan eden Rusya Federasyonu yeni anayasa ve kanuni düzenlemeler ile yeni hukuki sisteme geçiş yapmıştır. 1999 yılından itibaren Rus ekonomisi, rekabet ortamının oluşturulma çabaları neticesinde, istikrarlı olarak büyümeye ve gelişmeye başlamıştır. Haksız rekabete ilişkin hükümler özel bir kanunda yer almayıp, bağımsızlığın ilanının ardından 1993’te, daha sonra ise ekonomideki yükseliş neticesinde 2006’da çıkarılan kanun içerisinde tek bir madde halinde düzenlenmiştir. Söz konusu kanunda 2015’te yapılan son değişiklik ile haksız rekabet hükümleri şu anki halini almıştır. 2006’da kabul edilen Rekabetin Korunması Hakkında Federal Kanun’un tanımları içeren maddesinde haksız rekabetin tanımına yer verilmiş, özel olarak düzenlenen 14’üncü maddesinde ise haksız rekabet halleri oldukça uzun bir madde halinde düzenlenmiştir. Bu haller kısaca; kötüleme, yanıltma, karşılaştırma, bireyselleştirme ve fikri mülkiyet haklarının kullanılması, karıştırılmaya sebebiyet verme ve ticari sırrın kullanılması veya ifşa edilmesi yolu ile haksız rekabet halleridir. Bu makalede, haksız rekabete ilişkin hükümler Rusça aslından Türkçeye çevrilerek değerlendirilecek ve son bölümde Rusya Federasyonu’nda haksız rekabet soruşturmasındaki usule değinilecektir.

Unfair Competition in the Russian Federation Law

Competition is one of the major doctrines of all developing and developed liberal economies. Unfair competition is a matter that can always arise in all systems where competition exists. Russian Federation declared its independence immediately, after the dissolution of the Soviet Union in 1991, than has switched to the new legal system with the new constitution and legal regulations. As of 1999s, Russian economy has started to grow and develop steadily by the results of the efforting to create a competition environment. Although the provisions regarding unfair competition are not included in a special law, after the declaration of independence in 1993, they were regulated as a single article within the law issued in 2006 as a result of the rise in the economy. With the last amendment to the law in 2015, the unfair competition provisions have taken their current form. In the article containing definitions of the Federative Law on the Protection of Competition adopted in 2006, the definition of unfair competition is included and unfair competition status is regulated as a very long article specially regulated in article 14. Briefly these states are; vilification, diversion, comparison, individualization and exercise of intellectual property rights, causing confusion and the use of trade secrets; or unfair competitive situations by disclosure of those secrets. In this article, the provisions regarding unfair competition will be evaluated by translating from actual Russian text to Turkish and in the final part, the procedures in the unfair competition investigation in the Russian Federation will be mentioned. Keywords: Federal Antimonopoly Service, FAS.

___

  • Fikri Mülkiyet Federal Kurumu (Rospatent): XXIII Uluslararası Rospatent Konferansı, Sınai Mülkiyet Federal Enstitüsü (FİPS), Moskova, 16-17 Ekim 2019.
  • Göktepe Hülya: “Türkiye ve Rusya’da Rekabet Politikası ve Rekabet Hukuku”, Internatıonal Conference On Eurasıan Economıes Dergisi, 2013 (sayfa aralığı: 904-914).
  • Shishko İrina Viktorovna: “Fikri Mülkiyet Haklarının Kullanılması ve Karışıklığa Sebebiyet Verme Yolu ile İşlenen Haksız Rekabet ve Kanuni Düzenlemedeki Sorunlar”, Yüksek Lisans Tezi (Sibirya Federal Üniversitesi), Krasnoyarsk, 2019, https://www.dissercat.com/ (Erişim tarihi: 11.04.2020).
  • Kinev Aleksadr Yuryeviç: “Rekabetin İdari Koruması; Sorunlar ve İyileştirme Yolları”, Doktora Tezi (Moskova Devlet Üniversitesi Hukuk Fakültesi), Moskova 2014, https://www.dissercat.com/ (Erişim tarihi: 11.04.2020).
  • Moskova Uluslararası İlişkiler Devlet Üniversitesi/Federal Antimonopol Kurumu: “Rekabetin Korunması Hakkında Federal Kanun’unun Bilimsel ve Uygulama Açısından Yorumu”, Editör: İ. YU. Artemyev, 2015, www.consultant.ru (Erişim tarihi: 11.04.2020).
  • Nomer Ertan Füsun: Haksız Rekabet Hukuku, İstanbul: On İki Levha Yayınları, 2016
  • Novikov Maksim Vladimiroviç: “Vatandaşlık Haklarının Kötüye Kullanılması ile Hakasız Rekabet”, Hukuk Bilimleri Eğitim Derecesi Adaylığı Tezi (Federal Bütçe Eğitim Kurumu Yükseköğretim Saratov Hukuk Akademisi), Saratov 2018.
  • Örmeci Ozan/ Kısacık Sina: “Rusya Siyaseti Ve Rus Dış Politikası”, Seçkin Yayıncılık, Ankara 2018.
  • Varlamova Alla Nikolaevna: “Ürün Piyasalarında Rekabetin Gelişmesi İçin Hukuki Destek”, Doktora Tezi Tezi (Moskova Devlet Üniversitesi Hukuk Fakültesi), Moskova 2008, https://www.dissercat.com/content/pravovoe-sodeistvie-razvitiyu-konkurentsii-na-tovarnykh-rynkakh/read (Erişim tarihi: 31.01.2020).
  • Bilimsel Elektronik Tez ve Makale Kütüphanesi: https://www.dissercat.com/
  • Devlet Tescil, Kadastro ve Haritacılık Federal Kurumu (ROSRESTR), https://rosreestr.ru/site/
  • Güvenilir Mevzuat Desteği Konsultant Plus: www.consultant.ru
  • Resmi İstatistik Federal Kurumu, https://www.gks.ru/
  • Rusya Federasyonu Mevzuat Bilgisi Resmi İnternet Portalı: http://www.pravo.gov.ru/
  • T.C. Cumhurbaşkanlığı Resmî Gazete: https://www.resmigazete.gov.tr/
  • Türk Anayasa Hukuku Sitesi: http://www.anayasa.gen.tr/