Reşat Nuri Güntekin’in Kitaplarına Girmemiş Üç Hikâyesi

Reşat Nuri Güntekin, roman, hikâye, piyes, makale, eleştiri, gezi yazısı, tercüme ve şiir gibi pek çok edebi türde eser veren tanınmış bir edebiyatçıdır. Edebiyatın hemen her türünde eser verir ancak daha çok romancı kimliğiyle ön plana çıkar. Edebiyat dünyasına tiyatro ve hikâye ile girmesine rağmen roman türünde yetkin eserler veren yazar asıl şöhretini Çalıkuşu romanına borçludur. Reşat Nuri’nin yazarlık faaliyetini sürdürdüğü bir diğer alan ise hikâyedir. Hikâyeciliği her ne kadar romancılığının gölgesinde kalmış olsa da yaşarken yayımladığı Recm, Gençlik ve Güzellik, Roçild Bey, Eski Ahbap, Tanrı Misafiri, Sönmüş Yıldızlar, Leyla ile Mecnun ve Olağan İşler adlı yedi hikâye kitabı vardır. Bu kitapların haricinde gazete ve dergilerde unutulan, kitap olarak yayımlanmayan yüzlerce hikâyesi mevcuttur. Bu hikâyelerin unutulmasının sebebi: Çok yazan yani üretken bir yazar olan Reşat Nuri’nin yaşadığı dönemde pek çok gazete ve dergide hikâyelerinin yayımlanması, bu gazete ve dergi koleksiyonlarının tamamına ulaşmanın güçlüğü, hayattayken yazdıklarının hepsini kitaplarda toplamaması, hikâyelerinde pek çok remiz ve müstear ad kullanması ve bu adların hâlâ tamamının tespit edilmemiş olmasında aranmalıdır. Bu makalede yazarın yayımlanmış hikâye kitaplarında yer almayan, eski harfli süreli yayınları tarama sırasında tespit ettiğimiz, Aydede mecmuasında Reşat Nuri imzasıyla yazdığı, Feminist Bir Mahalle İmamı, Firavun’un Terbiyesi ve Satılık Ud adlı hikâyeleri, yazarın hikâyeciliği hakkında genel bir değerlendirme yapıldıktan sonra metni esas alarak incelenecektir.

Reşat Nuri Güntekin's Three Stories That Are Not In His Books

Reşat Nuri Güntekin is a well-known literary writer who has worked in many literary genres such as novels, stories, play, articles, criticism, travel writing, translation and poetry. He works in almost every genre of literature, but stands out with his novelist identity. Although he entered the literary world with theater and story, the author, who produced competent works in the genre of novel, owes his real fame to the novel Çalıkuşu. Another area where Reşat Nuri continues his writing activity is story. Although his storytelling was overshadowed by his novelists, he published seven story books: Recm, Gençlik ve Güzellik, Roçild Bey, Eski Ahbap, Tanrı Misafiri, Sönmüş Yıldızlar, Leyla ile Mecnun ve Olağan İşler. Apart from these books, there are hundreds of stories that are forgotten in newspapers and magazines and not published as a book. The reason why these stories are forgotten: Reşat Nuri, who was a prolific writer, and his stories were published in many newspapers and magazines during his lifetime, the difficulty of accessing all of these newspaper and magazine collections, not collecting all of his writings in books while he was alive, using many rhymes and pen names in his stories, and this The names should be sought in the case that not all of them have yet been identified. In this article, the author's stories named Feminist Bir Mahalle İmamı, Firavun’un Terbiyesi and Satılık Ud, which we detected during the scanning of the old lettered periodicals that are not included in the published story books, and which he wrote with the signature of Reşat Nuri in the Aydede magazine, After an evaluation, it will be examined on the basis of the text.

___

  • Artan, G. (1994). Takma ad-soyadı-rumuz dizinleri tanzimattan günümüze. Türk Kütüphaneciler Derneği İçel Şubesi Yayınları.
  • Banarlı, N.S. (1998). Resimli Türk edebiyatı tarihi. Milli Eğitim Basımevi.
  • Duman, H. (2000). Osmanlı-Türk süreli yayınları ve gazeteleri (1828-1928). Enformasyon ve Dokümantasyon Hizmetleri Vakfı.
  • Emil, B. (1989). Reşat Nuri Güntekin. Kültür Bakanlığı Yayınları.
  • Güntekin, R. N. (2 Ocak 1922a). Feminist bir mahalle imamı. Aydede. 1, 4.
  • Güntekin, R. N. (13 Mart 1922b). Firavun’un terbiyesi. Aydede. 21, 4.
  • Güntekin, R. N. (4 Mayıs 1922c). Satılık ud. Aydede. 36, 2. İleri, S. (2008). Öykümüzde bir sevecenlik fırtınası: Reşat Nuri Güntekin. Türk Dili Türk Öykücülüğü Özel Sayısı, 286, 75-84.
  • Kanter, M. F. (2017). Madalyonun öteki yüzü: Reşat Nuri Güntekin. Edebiyat Ortamı Yayınları.
  • Karaburgu, O. (2001). Reşat Nuri Güntekin’in hikâyeleri üzerine bir inceleme [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Karaburgu, O. (2006). Reşat Nuri Güntekin’in bilinmeyen remiz ve müstear isimleri. Türk Dili, 660, 525-535. Lekesiz, Ö. (1997). Yeni Türk edebiyatında öykü. Kaknüs Yayınları.
  • Önertoy, O. (1983). Reşat Nuri Güntekin. Türk Dil Kurumu Yayınları.
  • Poyraz, T. Alpbek, M. (1957). Reşat Nuri Güntekin hayatı ve eserlerinin tam listesi. Türk Tarih Kurumu Basımevi.
  • Harvey, W.J. (2010). Romanda sosyal ortam, Roman Teorisi (Ed. Philip Stevick). (Çev. Sevim Kantarcıoğlu), Akçağ Yayınları.
  • Yıldırım, T. (2006). Edebiyatımızda müstear isimler. Selis Kitaplar.
  • Yivli, O. (2016). Modern Türk öyküsünde alt türler 1890-1950. Erdem İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi, 70, 85-103. https://doi.org/10.32704/erdem.536817
  • Yusoğlu, N. (2020). İstanbul mizahı ve Reşat Nuri Güntekin’in mizahi hikâyeciliği. Hece Yayınları.