Türkçe Öğretmen Adaylarının Dijital Ortamlardan Yararlanma Durumlarına İlişkin Görüşlerinin İncelenmesi

Günümüzün bilişim ve iletişim teknolojileri, toplumsal yaşamın her alanında olduğu gibi eğitim alanında da etkili olmuş, ileri teknoloji ürünleri, öğrencinin çalışma alanına girmiş, akıllı telefon, dizüstü bilgisayar, tablet gibi dijital cihazlar ve sosyal ağ kullanımları, yaşamlarında öncelikli biçimde yer almıştır.Bu bağlamda, bu çalışma, Türkçe öğretmeni adaylarının, dijital teknolojilerden ne ölçüde yararlandıklarını ortaya koymayı amaçlamıştır.Çalışma, nitel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama modelinde tasarlanmıştır. 25 gönüllü aday üzerinde uygulanan görüşme formu sonucunda, adayların dijital ortamları, en çok “bilgi edinme ve paylaşım” amaçlı kullandıkları bulgulanmıştır.“Youtube” ve “Twitter” ise en çok kullanılan sosyal ağlardır. Türkçe öğretmen adaylarının ders çalışma sürecinde en sık başvurdukları siteler, sırasıyla “kültür-sanat blogları”, “Türkçe şiir siteleri”, “eleştiri-deneme siteleri” ve “sözlük siteleri”dir.“Google Akademik” ise en çok kullanılan arama motorudur. Buradan yola çıkarak öğrencilerin ders sürecinde güvenilir kaynaklardan yararlanma çabası içinde oldukları şeklinde bir yorum yapılabilir. Öğrencilerin sosyal ağ olaraken fazla “Youtube” ve “Twitter”ı kullanmaları, onların basılı malzemelerin yanı sıra derse hazırlanma sürecinde görsel ve işitsel unsurlara da önem verdikleri biçiminde yorumlanabilir. Ayrıca, öğrencilerin derste öğrendiklerini birbirleriyle paylaşma çabası içinde olduklarını da düşündürebilir. Öğrencilerin kültür-sanat bloglarını kullanmalarıveTürkçe dersine ait içeriklerleilgili siteleri izlemeleri, derslerini çalışmada onlardandestekleyici nitelikte yararlandıklarını göstermektedir. Öte yandan, katılımcıların dijital ortamlarda çok fazla bilgi kirliliği olduğu için güvenilir bilgiye ulaşmada zorlandıkları anlaşılmaktadır. Bu ortamlarda, ayrıca Türkçenin kullanım açısından yozlaştırılıp yabancılaştırıldığını özellikle belirtmeleri, önemli bir sonuç olarak bulgulanmıştır.

Analysis of Pre-Service Turkish Language Teachers’ Opinions about Using Digital Environments

Current informatics and communication technologies is effective in education system as in all fields of life; high technology products surrounded the study field of students, digital devices like smart phones, laptops, tablets and social network usages took place initially in their own lives. In this context, this study aimed to determine what level preservice Turkish teachers benefit from digital technologies. The study was designed by descriptive survey model. As a result of the interview form applied to 25 volunteer it was determined that the pre-service teachers mostly use digital environments for “informaton and sharing”. “Google Scholar”, “Youtube” and “Twitter” are mostly used social networks. The most applied sites by pre-service Turkish teachers are“culture-art blogs”, “Turkish poem sites”, “critics-essay sites” and “dictionary sites” in turn.“Google Scholar” is the most used search engine. Based on this, it can be interpreted that students are trying to benefit from reliable sources during the lesson. The fact that students use “Youtube” and Twitter as the most social network can cause a comment that they give importance to audiovisual elements in the course of the course as well as printed materials. It is also understood that students try to share what they learned in the lesson. The students' use of culture and art blogs, following the sites related to the Bitrakım types of Turkish lesson show that they use them as a supplement to the lesson. It was understood that the participants stated that there was a lot of information pollution in digital environments, that the language became corrupt and alienated here.

___

  • Acharya, S. ve Mohanty, S. (2013). Hintli gençlerde ingilizce dil becerilerini kullanma platformu olarak facebook. NELTA Dergisi, 18(1-2), 1-17.
  • Alhamami, M. (2013). Observation of Youtube language learning videos. Teaching English with Technology, 13(3), 3-17.
  • Altunkaya, H., Ateş, A. ve Doğan, B. (2018). Using the weblog in the Turkish writing skills as a foreign language. International Journal of Eurasia Social Sciences, 9(31), 366-393.
  • Bal, M. ve Uslu, E. (2018). Türkçe öğretim sürecinde dijital bölünme. Sakarya University Journal of Education, 8(1), 228-245.
  • Balcı, T. ve Darancık, Y. (2017). Üniversite öğrencilerinin Facebook ortamındaki dil edinimleri, Schriften zur Sprache und Literatür, 3, 283-296.
  • Benzer, A. (2017). Dijital çağda öğretim teknolojileri ile Türkçe eğitimi. Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı//TTGV Yayınları.
  • Borau, K., Ullrich, C., Feng, J. ve Shen, R. (2009). Microblogging for language learning: using Twitter to train communicative and cultural competence [Conference presentation]. Springer.
  • Chen, R. J. (2010). Investigating models for preservice teachers’ use of technology to support student-centered learning. Computers & Education, 55(1), 32-42.
  • Creswell, J.W. (2018). Nitel araştırma yöntemleri. Siyasal Yayınları.
  • Duran, E. ve Alevli, O. (2014). Students’ opinions: digital text or printed text? Dijital metin mi basılı metin mi? International Journal of Language Academy, 2(2), 109-120.
  • Güllülü, M. ve Çetinoğlu, G. (2017). Türkçenin yabancı dil olarak öğreniminde ve öğretiminde sosyal medyanın özellikle Facebook'un yeri. Electronic Turkish Studies, 12(34), 203-238.
  • Güneş, F. (2016). Kâğıttan ekrana okuma alanındaki gelişmeler. Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 5(1), 1-18.
  • http://2023vizyonu.meb.gov.tr/ erişim tarihi: 19.09.2019.
  • http://fatihprojesi.meb.gov.tr/ erişim tarihi: 19.09.2019.
  • http://www.tuik.gov.tr/UstMenu.do?metod=temelist erişim tarihi: 19.09.2019.
  • https://eacea.ec.europa.eu/national-policies/eurydice/index_en.php_en erişim tarihi: 19.09.2019.
  • https://wearesocial.com/blog/2019/01/digital-2019-global-internet-use-accelerates, erişim tarihi: 19.09.2019. https://www.btk.gov.tr/ erişim tarihi: 19.09.2019.
  • Karasakaloğlu, N., Saracaloğlu, A. S. ve Uça, S. (2011). Türkçe öğretmenlerinin teknoloji tutumları ile bilgi teknolojilerini kullanma düzeylerinin incelenmesi. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 7(2), 26-36.
  • Koehler, M. J. ve Mishra, P. (2009). What is technological content knowledge? contemporary ıssues in technology and teacher education, 9(1), 60-70.
  • Kong, H.K., Wu, Y. W, Bailey, B. ve Karahalios, K. (2015). Kültür, hayal kitlesi ve facebook'ta çok dilli Çinli ve Koreli öğrencilerin dil seçimleri [Konferans sunumu]. Springer.
  • Lockyer, L. ve Patterson, J. (2008). Integrating social networking technologies in education: a case study of a formal learning environment [Conference presentation]. Advanced Learning Technologies, Eighth IEEE International Conference.
  • Maden, S. (2012). Ekran okuma türleri ve Türkçe öğretmeni adaylarının ekran okumaya yönelik görüşleri. Dil ve Edebiyat Eğitimi Dergisi, 1(3), 1-16.
  • Matney, M. ve Borland K. (2009). Facebook, blogs, tweets: how staff and units can use social networking to enhance student learning [Conference presentation]. Advanced Learning Technologies. ICALT '08. Eighth IEEE International Conference.
  • Maynard, S. ve Cheyne, E. (2005). Elektronik ders kitapları çocukların öğrenmesine yardımcı olabilir mi? Elektronik Kütüphanesi, 23(1), 103-115.
  • Mazzoleni, A. K. (2012). Dijital and paper-based: The complex literacies of composition students and instructors (Unpublished master’s thesis). Miami University.
  • MEB. (2017). Öğretmenlerin dijital okuma kültürü. Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Yayınları.
  • Merriam. B. S. (2018). Nitel araştırma. Nobel Yayınları.
  • Mishra, P. ve Koehler, M. J. (2006). Technological pedagogical content knowledge: a framework for teacher knowledge. Teachers College Record, 108(6), 1015–1052.
  • Mohammed, N. F. (2016). Facebook dil edinimini nasıl kolaylaştırır: Kanada üniversitelerindeki uluslararası öğrencilerin örnek olay incelemesi. Dijital Çağda Kültür, Kimlik ve Sosyal Gelişim, 95-116.
  • Nguyen, D., Gravel, R., Trieschnigg, D. ve Meder, T. (2013). How old do you think I am? A study of language and age in Twitter [Conference presentation]. Seventh International AAAI Conference on Weblogs and Social Media.
  • Odabaş, H., Odabaş, Z. Y. ve Sevmez, H. (2018). Üniversite öğrencilerinde dijital/e-kitap okuma kültürü: Selçuk Üniversitesi örneği. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi, 58(1), 139-171.
  • Özdemir, O. (2017). Türkçe öğretiminde dijital teknolojilerin kullanımı ve bir web uygulaması örneği. Electronic Turkish Studies, 12(4), 427-444.
  • Özen, N. E. ve Duran, E. (2017). Dijital öyküler ve Türkçe eğitiminde kullanımı. Avrasya Dil Eğitimi ve Araştırmaları Dergisi, 1(1), 76-105.
  • Özüdoğru, G. (2017). Dijital öykülemenin Türkçe öğretmeni adaylarının derse katılımı ile yazılı anlatım ve bilişim teknolojileri kullanım öz yeterliklerine etkisinin incelenmesi (Yayımlanmamış doktora tezi). Gazi Üniversitesi.
  • Prensky, M. (2001). Digital natives, digital ımmigrants: from on the horizon. MCB University Press.
  • Prensky, M. (2003). Has growing up digital and extensive video game playing affected younger military personnel’s skill sets? [Conference presentation]. I/ITSEC.
  • Prensky. M. (2009). Homo sapiens dijital: From digital immigrants and digital natives to digital wisdom. Innovate: Journal of Online Education.
  • Rattanasak, S. (2017). Harmanlanmış dil öğrenimi: Facebook'u Tayland EFL öğrencilerinin internet tabanlı okuma materyalleri ile okuduğunu anlamalarını geliştirmek için pedagojik bir araç olarak kullanma [Konferans sunumu]. Gelen Dil Öğrenme 2017 tarihinde Avrupa Konferansı Tutanakları (s. 87-98).
  • Sihombing, R. D. ve Meisuri, M. (2014). Sosyal medyada kod değiştirme Twitter. Dil Bilimi, 3(2).
  • Şahin, M.C. (2009). Yeni bin yılın öğrencilerinin özellikleri. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 9(2), 155-172.
  • Tondeur, J., van Braak, J., Ertmer, P. A. ve Ottenbreit-Leftwich, A. (2017). Understanding the relationship between teachers’ pedagogical beliefs and technology use in education: A systematic review of qualitative evidence. Education Tech Research. 65, 555–575.
  • Türker, M. S. (2018). Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde blog kullanımının okuma becerisine etkisi (Yayımlanmamış doktora tezi). Hacettepe Üniversitesi.
  • Wang, J. ve Teng, C. (2017). Çince öğrenmeye Twitter uygulaması: Dersler ve öneriler. Çin Dili Öğretimi Metodolojisi ve Teknolojisi, 1(1), 5.
  • Wang, S. (2013). Intermediate-level Chinese language learners' social communication in Chinese on Facebook: A mixed methods study (Unpublished PhD dissertation). University of South Florida.
  • Watson, W.R., Watson, S.L. ve Reigeluth, C.M. (2012). A systemic integration of technology for new-paradigm education. Educational Technology, 52(5), 25-29.
  • Williams, M. A. (2010). Examing the efficacy of using ıpod touches to deliver readıng comprehensıon strategy ınstruction and to provide electronic text support on the reading comprehension performance of sixth-grade students. Department of Educational Methodology, Policy, and Leadership and the Graduate School of the University of Oregon.
  • Yalın, H. İ. (2010). Öğretim teknolojileri ve materyal geliştirme. Nobel Yayınları..
  • Yıldırım, A. ve Şimşek H. (2013). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Seçkin Yayınları.
  • Yılmaz, R, Sezer, B. ve Yurdugül, H. (2018) Üniversite öğrencilerinin bilgi ve iletişim teknolojilerinden yararlanma durumları ve alışkanlıkları üzerine bir araştırma: mevcut durum ve geleceğe bakış. Ege Eğitim Teknolojileri Dergisi, 2(1), 1-18.
  • Yılmaz, Y., Üstündağ, M. T., Güneş, E. ve Çalışkan, G. (2017). Dijital hikâyeleme yöntemi ile etkili Türkçe öğretimi. Eğitim Teknolojisi Kuram ve Uygulama, 7(2), 254-275.
  • Ziming, L, (2012). Dijital reading. Chinese Journal of Library and Information Science. 5.1.2012. WEB.
Turkish Studies - Information Technologies and Applied Sciences-Cover
  • ISSN: 2667-5633
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: ASOS Eğitim Bilişim Danışmanlık Otomasyon Yayıncılık Reklam Sanayi ve Ticaret LTD ŞTİ