TÜRK DİLİ ŞEKİL BİLGİSİ ÇALIŞMALARI -BİBLİYOGRAFYA DENEMESİ

Şekil bilgisi merkeze alınarak Türk dili ile ilgili yayınlara bakıldığında, konuyu gerek art zamanlı gerekse eş zamanlı olarak ele alan pek çok çalışmanın bulunduğu görülmektedir. Hatta, bu bağlamda, Türk dilinin üzerinde en çok çalışılan, araştırma ve inceleme yapılan dil bilgisi alt dalının şekil bilgisi olduğu söylenebilir. Tabii, tarihi çok eskilere kadar giden bu çalışmaların her biri, ele aldığı konunun ayrıntılandırılmasına zemin hazırlamış, bilinmeyen yönlerine de ışık tutmayı amaç edinmiştir. Bu makalede, Türk dilinin şekil bilgisi alanına dair 885 çalışmanın künyesi verilmiştir. Makalede ilk olarak şekil bilgisi hakkında genel hatlarıyla bilgiler sunulmuş, ardından künyelerin yazımıyla ilgili ayrıntılar üzerinde durulduktan sonra, makaleye alınacak malzeme için taranan başlıca kaynakların listesi takdim edilmiştir. Ayrıca, çalışmada sadece makalelerle yetinilmemiş, şekil bilgisine dair malzeme taşıyan her türlü yayının buraya alınmasına gayret gösterilmiştir. Bu itibarla, konuyla ilgili kitaplar ve tezler ile kurultay, sempozyum ve kongre bildirileri de listeye dâhil edilmiştir. Makalede tek başına Türkiye Türkçesi hareket noktamız olmamış, Türk dilinin tarihî dönemlerine odaklanan şekil bilgisi çalışmaları da buradaki yerini almıştır. Yine Anadolu ağızlarını temel alan, dil biliminin şekil bilgisine bakan tarafı olan ve yaşayan Türk lehçeleri ile Türkiye Türkçesini mukayese eden şekil bilgisi çalışmalarına da yer verilmiştir. Makaleye alınan çalışmaların listesi, kitaplar, tezler, makaleler ve bildiriler olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır.

MORPHOLOGICAL STUDIES IN TURKISH LANGUAGE -BIBLIOGRAPHICAL RESEARCH

It is known that there are various studies related with the morphology when the studies on Turkish Language are considered. Also in this concept, morphology is known as the most widely studied subdiscipline of Turkish Language. Each of these studies, which date back to very old times, has elaborated the subject deeply and enlightened the unknown aspects of the subject field. In this study, 885 studies, which are centered on the discipline of morphology, are observed. In this study the general aspects of morphology are presented, the recordings of the old studies are exemplified and afterwards the list of notable references, which will be used in the study, is introduced. All the references related with the morphology are also considered thoroughly. The books, thesis, symposium and conference proceedings are also included. In addition to the studies of Modern Turkish, the morphological studies, which centered on the historical period of Turkish Language, are also included in this study. Morphological studies, which are based on Anatolian dialects and comparative Turkish Dialects with Modern Turkish, are also discussed in this study. The work list of this study are composed of four parts including, books, thesis, studies and scientific papers.

___

  • AKALIN, Şükrü Hulûk, Binyıl Önce Binyıl Sonra Kâşgarlı Mahmud ve Divanü Lugati't-Türk, Türk Dil Kurumu Yayınları, Ankara 2008.
  • AKSAN, Doğan, Türkiye Türkçesinin Dünü, Bugünü, Yarını, Bilgi Yayınları, Ankara 2005.
  • BİLGEGİL, M. Kaya, Türkçe Dilbilgisi, Dergâh Yayınları, İstanbul 1994.
  • KAYA, Güven vd., Türk Dili Ders Notları I, Boğaziçi Üniversitesi Yayınları, İstanbul 1998.
  • KORKMAZ, Zeynep, Gramer Terimleri Sözlüğü, Türk Dil Kurumu Yayınları, Ankara 2007.
  • VARDAR, Berke, Açıklamalı Dilbilim Terimleri Sözlüğü, Multilingual Yabancı Dil Yayınları, İstanbul 2002.