A LEARNING-BASED APPROACH TO FUZZY LOGIC IN FRAMEWORK OF PHILOSOPHY OF INFORMATICS

In the present age, the technology is developing rapidly and the need for information increases at an elevated speed as well. However, there are certain problems in obtaining and using the accurate information. The doubtful validity of the information distributed by the Internet makes it necessary to seek the truth and find out the facts. The philosophy of informatics fulfills an essential task at this point, and individual reasoning begins to take place. Fuzzy logic proposes solutions to such problems by addressing uncertainty. This line of focus is where the fields of philosophy of informatics and fuzzy logic intersect. Fuzzy logic systems, which can produce effective solutions to existing problems, have become more functional with the introduction of artificial intelligence. The fuzzy logic introduced by Lotfi Zadeh can be modeled qualitatively with the help of the human brain, placing the human brain in the center. Fuzzy logic, which is essentially extended by Zadeh’s students following his first studies revealing the relation between fuzzy sets and fuzzy logic, has a broad range of application areas today from medicine to engineering and from space and aviation and control systems to earth sciences. The data that is handled and digitized in a relative-nature can be modelled using fuzzy logic. The problems experienced in learning may arise not only from the learner but also from the inefficient teaching methods applied. In this study, learning activities realized under artificial intelligence-supported fuzzy logic systems are discussed within the framework of philosophy of informatics. A theoretical analysis of the subject is presented, and reasonable conclusions are given.

BİLİŞİM FELSEFESİ ÇERÇEVESİNDE BULANIK MANTIĞA ÖĞRENİM TEMELLİ BİR YAKLAŞIM

Çağımızda teknoloji her geçen gün hızlı bir gelişim göstermekte ve bilgiye olan ihtiyaç ise günden güne artmaktadır. Ancak doğru bilgiye ulaşma ve doğru bilgiyi kullanma noktasında bir takım sorunlar mevcuttur. İnternet ortamında yer alan bilgilere şüpheyle yaklaşılması ve bu tür bilgilerin sorgulanması ise gerçeği ve doğruyu aramayı zorunlu kılmıştır. Bilişim felsefesi bu noktada önemli bir görev üstlenmiş, bireysel akıl yürütmeler gerçekleşmeye başlamıştır. Bulanık mantık ise var olan belirsiz durumları ele alarak bu tür sorunlara çözüm yolları aramaktadır. Bilişim felsefesi ve bulanık mantığın kesiştiği ortak nokta da budur. Mevcut problemlere etkin çözüm yolları üretebilen bulanık mantık sistemleri yapay zekâyla birlikte daha işlevsel bir hale gelmiştir. Lotfi Zadeh tarafından ortaya konan bulanık mantık insan beyni yardımıyla niteliksel bir şekilde modellenebilmekte ve böylece insan beyni merkeze yerleştirilmektedir. Zadeh’in bulanık kümeler ve bulanık mantık bağıntısını ortaya koyan çalışmalarından sonra özellikle öğrencileri tarafından genişletilen bulanık mantık günümüzde; tıptan mühendisliğe, uzay ve havacılıktan kontrol sistemlerinden ve yerbilimlerine kadar geniş bir alanda uygulama bulmaktadır. Göreceli bir düzlemde ele alınıp sayısallaştırılan veriler bulanık mantık kullanılarak temellendirilebilmektedir. Öğrenme konusunda yaşanan sorunlar sadece öğrenciden değil, kullanılan yanlış öğretim yöntemlerinden de kaynaklanabilmektedir. Bu çalışmada yapay zeka destekli bulanık mantık sistemi kapsamında gerçekleştirilen öğrenme faaliyetleri bilişim felsefesi çerçevesinde ele alınmış ve konu teorik düzlemde tartışılarak sonuca varılmıştır.

___

Aydoğdu, A. G., & İlhan, E. (2018). “Etik Kavramı Çerçevesinde İletişim Fakültesi Öğrencilerinin Magazin Medyasına Yaklaşımı”, Electronic Turkish Studies, 13(18), pp. 683-703.

Bahadır, E. (2017). “Bulanık Mantık Yaklaşımının Eğitim Çalışmalarında Kullanılmasının Alan Yazın Işığında Değerlendirilmesi”, Uluslararası Sosyal ve Eğitim Bilimleri Dergisi, 4 (7), pp.28-42.

Büyükbaykal, G., Büyükbaykal, A.C.I. (2018). “Türkiye'deki İletişim Fakültelerinde Eğitim ve Yaşanılan İstihdam Sorunları”, Electronic Turkish Studies, 13(18), pp. 321-334.

Çaha, Ö. (2004). “Muhafazakâr Düşüncede Toplum”, Liberal Düşünce, Vol: 34, pp. 15-23.

Cevizci, A. (2009). Felsefe Tarihi. Vol. 5, İstanbul: Say Yayınları.

Demir, Ö. (1992). Bilim Felsefesi, İstanbul: Ağaç Yayınları.

Demirli, C., Kütük, Ö.F. (2010). “Anlamsal Web (Web 3.0) ve Ontolojilerine Genel Bir Bakış”, İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 9 (18) Fall, pp. 97-107.

Erdemir, M. (2015). İnternet Tabanlı Bir Zeki Öğretim Sisteminin Fizik Eğitimine Uyarlanması ve Uygulanması, Ankara: Gazi University Institute of Educational Sciences, Doctoral Dissertation.

Ergüden, A. (1989). “Çağdaş İletişim Felsefesi ve Sorunları”, Kurgu Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Uluslararası Hakemli İletişim Dergisi, 6 (6), pp.65-80.

Ergün, M. (2009). Eğitim Felsefesi. İstanbul: Pegem Akademi.

Eryılmaz, H. E. (2015). Fuzzy (Bulanık) Mantık Üzerine Bir Araştırma, İzmir: Dokuz Eylül University Graduate School of Social Sciences Unpublished Master’s Thesis.

Güllü, A. (2010). Kuantum Öğrenme Modelinin Orta Öğretim Düzeyinde Öğrenci Başarısına Etkisi (Konya Örneği), Selçuk University Graduate School of Education Sciences Secondary School Science and Mathematics Education Department Physics Education Department Unpublished Master’s Thesis.

Kant, I. (2015). Ahlâk Metafiziğinin Temellendirilmesi (İ. Kuçuradi, Trans.), Ankara: Türkiye Felsefe Kurumu.

Karahasan, H. (2015). “İletişim Çalışmalarındaki Felsefi Temeller Üzerine Bir Deneme”, Felsefe Tartışmaları, Vol 51, pp. 1-17.

Keskenler, M. F.; Keskenler, E.F. (2017). “Bulanık Mantığın Tarihi Gelişimi”, Takvim-i Vekayi, 5(1), pp. 1-10.

Kırık, A.M. (2014). "Uzaktan Eğitimin Tarihsel Gelişimi ve Türkiye’deki Durumu", Marmara İletişim Dergisi, Vol: 21, pp.73-94.

Locke, J. (2007). İnsanın Anlama Yetisi Üzerine Bir Deneme, C.I, (M. D. Topçu, Trans.), İstanbul: Öteki Yayınları.

Özdemir, O., Kazu, İ.Y., (2010). “Bilgisayar Destekli Bilgisayar Öğretiminde Yapay Zekâ ile Öğrenme Ortamı Sunmanın Öğrenci Başarısına Etkisi”, Doğu Anadolu Bölgesi Araştırma ve Uygulama (DAUM), 8 (2), pp.35-46.

Şen, Z. (2004). Mühendislikte Bulanık Mantık ve Modelleme Prensipleri, İstanbul: Su Vakfı Yayınları.

Sıramkaya, E. (2006). Veri Madenciliğinde Bulanık Mantık Uygulaması, Selçuk University Graduate School of Natural Sciences Unpublished Master’s Thesis.

Tatlı, F.B. (2018). “Antik Yunan Düşüncesindeki Temel Karşıtlıkların Eril Karakteri: Platon”, FLSF (Felsefe ve Sosyal Bilimler Dergisi), Vol. 25 Spring, pp.289-306.

Topdemir, H. G. (2009). “Felsefe nedir? Bilgi nedir?” Türk Kütüphaneciliği, 23(1), pp. 119-133.

Türkmen, H. (2017). “Visiting Agenda of Adults for Informal Learning Environment: The Case of Sasalı Wildlife Park” Journal of European Education, 5 (1), pp.17-26.

Uysal, M. P. (2010). “Öğrenme Stillerinin Bulanık Mantıkla Modellenmesi”, Konya: Selçuk University 4th International Computer & Instructional Technologies Symposium, pp.1040- 1045.

Yıldız, M., Yıldırım, B.F. (2018). “Yapay Zekâ ve Robotik Sistemlerin Kütüphanecilik Mesleğine Olan Etkileri”, Türk Kütüphaneciliği, 32 (1), pp. 26-32.

Yılmaz, A. (2015). Sinirsel Bulanık Mantık Modeliyle Kanser Risk Analizi, Sakarya: Sakarya University Institute of Natural Sciences Unpublished Doctoral Dissertation.

Zadeh, L. A. (1996). “Fuzzy Logic = Computing with Words”, IEEE Transactions on Fuzzy Systems, 4 (2), pp. 103-111.

Zimmermann, H.J. (1987). Fuzzy Sets,Decision Making, and Expert Systems, Boston: Kluwer Academic Publishers, pp.1-14.