Mason'un Bilişim Etiği Boyutları Altında Vikipedi'nin İncelenmesi

Bu çalışmada bilişim etiği boyutları altında Vikipedi kullanımı incelenmeye çalışılmıştır. Nitel araştırmadesenlerine uygun olarak desenlenen çalışmanın verileri Anadolu Üniversitesi Bilgisayar ve ÖğretimTeknolojileri Eğitimi (BÖTE) Bölümünde öğrenim gören sekiz öğretmen adayı ile yapılan küçük odakgrup görüşmeleri aracılığıyla toplanmıştır. Öğretmen adayları ile yapılan görüşmeler her bir sınıfdüzeyinden bir erkek ve bir kadın olmak üzere ikişer kişilik dört adet küçük grup görüşmesi olarakgerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Bu bağlamda verilerbilişim etiği ölçütleri altında düzenlenmiş ve bu ölçütler altında Vikipedi incelenmiştir. Araştırmasonucunda katılımcıların bilişim etiğine ilişkin tanımlamalarının yetersiz olduğu ancak örneklerleaçıklamaya çalıştıkları görülmüştür. Katılımcıların erişebilirliğe ilişkin görüşleri incelendiğindeVikipedinin erişebilirliği yüksek bir ortam olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu ortamdaki doğruluk ve fikrimülkiyet boyutundaki etik problemlerin ise ortamdan değil, kullanıcıdan kaynaklı olduğu görülmüştür.Bu bulgular sonucunda bireylere Web 2.0 teknolojileri kullanırken etik düşünmelerine ve budoğrultuda karar alabilmelerine ilişkin eğitim verilmesi önerilmektedir. Elde edilen diğer bir bulgu isebireylerin bu ortamı bilinçsiz kullandığıdır. Bu nedenle Web 2.0 araçlarına yönelik okuryazarlıkbecerilerinin geliştirilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda yanlış bilgilerin Vikipediye göre diğer Web2.0 ortamlarında daha çok görüldüğü sonucuna ulaşılmıştır. Bu durumda bireylerin bilgi okuryazarlıkdüzeylerinin geliştirilmesinin önemli olduğu düşünülmektedir.

Investigation Of Wikipedia Under The Light Of Mason's Papa

The aim of this study was to investigate Wikipedia under the light of the dimensions of informaticethics according to Mason (1986). Data set of this study was designed as qualitative research designand was collected by small focus group interview. The participants of the study were eight teachercandidates in the department of computer and instructional technology education in University ofAnadolu. Interviews were carried out as four small focus group interviews including one male andone female from each grade level. The obtained data was analyzed with content analysis.Concordantly the data was organized and Wikipedia was investigated under the light of dimensionsof information ethics. Results were discussed under two headings. The first as being, participants awareness regarding information ethics; and the second as being participants point of views onWikipedia regarding the aspects of privacy, accuracy, property and accessibility. Results onparticipants awareness regarding information ethics revealed that they had not a structuredknowledge on information ethics, but were familiar with the issue as can be understood by theinformal examples they used. Results related with accessibility indicated that Vikipedi has highaccessibility. Findings related to accuracy and intellectual property reveal that ethical problems arerather user based, note the environment. There came a theme which can be titled under ethicalconsiderations regarding Wikipedia use which presented participants hesitations on entering issueswithout any control. Under the light of the findings of this study, we came to an understanding of anecessity for more information web 2.0 technologies. This may require a web 2.0 literacy training forteacher candidates.

___

  • Ağır, A. (2010). Web 2.0 ve bilişim teknolojileri öğretimi. S. Şahin (Ed.), Bilgisayar ve öğretim teknolojileri eğitimi özel öğretim yöntemleri I-II içinde (s.173-224). Ankara: Pegem Akademi. Ata, F. (2011). Üniversite öğrencilerinin web 2.0 teknolojilerini kullanım durumları ile bilgi okuryazarlığı öz-yeterlik algıları arasındaki ilişkinin incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Beyhan, Ö. ve Tunç, H. S. (2012). Öğretmen adayı öğrencilerin bilişim teknolojilerini etik kullanımlarının incelenmesi. Yükseköğretim Dergisi, 2(2), 85-94.
  • Çelen, F. K. (2012). Bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımında ilköğretim öğrencilerinin etik olmayan davranışlara ilişkin görüşlerinin incelenmesi, Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Anabilim Dalı, Ankara.
  • Çınar, H. (2011). Eğitimde internet kullanımı ve internet etiği: Büro yönetimi ve sekreterlik programı öğrencileri üzerinde beş faktör kişilik modeli ile bir araştırma. Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, 3(6), 67-82. Frydenberg, M. ve Press, L. (2010). From computer literacy to web 2.0 literacy: Teaching and learning information technology concepts using web 2.0 tools. Information Systems Education Journal, 8(10), 5-7.
  • Glesne, C. (2013). Nitel araştırmaya giriş (Çev. Ersoy, A. ve Yalçınoğlu, P.). Ankara: Anı Yayıncılık. (Orijinal çalışma basım tarihi 2011).
  • Gülçin, Z. (2011). Bilgisayar meslek dersi alan ortaöğretim öğrencilerinin bilişim teknolojilerini kullanımlarının etik açıdan değerlendirilmesi. Yüksek lisans tezi, Selçuk Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • Gürcan, S. (2012). Açık ve uzaktan öğrenmede etkileşim aracı olarak web 2.0 teknolojilerinin kullanımı: kurumsal bir sosyal ağ sitesinin özelliklerinin belirlenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eskişehir.
  • Kılıçer, K. ve Odabaşı, H. F. (2006). Bilgisayar öğretmenliği: Etik bunun neresinde?. 6.Uluslararası Eğitim Teknolojileri Konferansı’nda sunulan bildiri. Yakındoğu Üniversitesi, KKTC.
  • Kılıçer, K. (2013). Teknopedagojik eğitim ve etik. I. Kabakçı Yurdakul (Ed.), Teknopedagojik eğitime dayalı öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı içinde (s.95-127). Ankara: Anı yayıncılık.
  • Kuzu, A. (2009). Problems related to computer ethics: Origins of the problems and suggested solutions. TheTurkish Online Journal of EducationalTechnology - TOJET,8(2).
  • Mason, R. O. (1986). Four ethical issues of information age. MIS Quarterly,10(1), 5-11. Masrom, M., Ismail, Z., Anuar, R. N, Hussein, R. Ve Mohamed, N. (2010).Analyzing accuracy and accessibility in information and communication technology ethical scenario context. American Journal of Economics and Business Administration, 3(2), 370-376.
  • Murugesan, S. (2007). Understanding web 2.0. IT Professional,9(4). http://ieeexplore.ieee.org/stamp/stamp.jsp?tp=&arnumber=4287373 adresinden elde edilmiştir. Resnik. D.V. (2004). Bilim etiği (Çev. Mutlu, V.). İstanbul: Ayrıntı Yayınları. (Orijinal çalışma basım tarihi 1998). Tekinarslan, E. (2011). Eğitimde internet kullanımı. Ö. Demirel ve E. Altun (Eds.) Öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı içinde (s. 145-170). Ankara: Pegem Yayıncılık.
  • Uysal, Ö. ve Odabaşı, F. (2006). Bilgisayar etiği öğretimde kullanılan yöntemler. 6.Uluslararası Eğitim Teknolojileri Konferansı’nda sunulan bildiri. Yakındoğu Üniversitesi, KKTC. Uysal, Ö. ve Şendağ, S. (2010). Bilgisayar etiğinde dönüşümler. H.F.Odabaşı, (Ed.) Bilgi ve iletişim teknolojileri ışığında dönüşümler içinde (s.161-184). Ankara: Nobel Yayınları. Van den Bergh, J. ve Deschoolmeester, D. (2010). Ethical decision making in ICT: Discussing the impact of an ethical code of conduct. Communications of the IBIMA. http://www.ibimapublishing.com/journals/CIBIMA/2010/127497/127497.html adresinden 20 Mart 2014 tarihinde elde edilmiştir. Vikipedi. (2014a).Vikipedi. http://tr.wikipedia.org/wiki/Vikipedi adresinden 18 Şubat 2014 tarihinde elde edilmiştir. Vikipedi. (2014b).Vikipedi. http://tr.wikipedia.org/wiki/Vikipedist adresinden 19 Şubat 2014 tarihinde elde edilmiştir. Vikipedi. (2014c).Vikipedi. http://s23.org/wikistats/wikipedias_html.php adresinden 19 Şubat 2014 tarihinde elde edilmiştir. Vikipedi. (2014d). Vikipedi. http://tr.wikipedia.org/wiki/Vikipedi:Hizmetliler adresinden 19 Şubat 2014 tarihinde elde edilmiştir. Vikipedi. (2014e). Vikipedi. http://tr.wikipedia.org/wiki/Vikipedi:B%C3%BCrokratlar adresinden 19 Şubat 2014 tarihinde elde edilmiştir. Vikipedi. (2014f).Vikipedi. http://meta.wikimedia.org/wiki/Stewards adresinden 19 Şubat 2014 tarihinde elde edilmiştir. Vikipedi. (2014g).Vikipedi. http://tr.wikipedia.org/wiki/Vikipedi:G%C3%B6zetmenler adresinden 19 Şubat 2014 tarihinde elde edilmiştir. Vikipedi. (2014h).Vikipedi. http://tr.wikipedia.org/wiki/Vikipedi:Denet%C3%A7i adresinden 19 Şubat 2014 tarihinde elde edilmiştir. Vikipedi. (2014ı).Vikipedi. http://tr.wikipedia.org/wiki/Vikipedi:Devriye#Devriyeler adresinden 19 Şubat 2014 tarihinde elde edilmiştir. Yang, H.L. ve Lai, C.Y (2011). Understanding knowledge-sharing behaviour in Wikipedia. Behavior and Information Technology, 30(1), 131-142.