GENÇ ODASI MOBİLYALARINDA KULLANICI BEKLENTİLERİNİN CİNSİYET BAĞLAMI

Son dönemde kullanıcılar, beklenti ve ihtiyaçların tespitinde tasarım sürecine dahil edilmeye başlanmıştır. Bu çalışmada kullanıcı odaklı tasarım açısından genç odası mobilya tasarımı ele alınmış ve kullanıcı beklenti ve ihtiyaçlarının cinsiyet bağlamı anlaşılmaya çalışılmıştır. Diğer mobilyalar yerine genç odası mobilyaları seçilmesinin nedeni; ergenlik dönemindeki gençlerin odalarından beklentileri ile ilgili çalışma sayısının yetersiz olmasıdır. Genel kullanıcı beklentilerinin belirlenmesi ve cinsiyet farklılığının genç odası kullanıcı beklentilerine etkisi bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Veriler araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığı ile kullanıcılarla yüz yüze görüşülerek toplanmıştır. Görüşmeciler ergenlik döneminde olan 30 kız ve 30 erkek olmak üzere toplam 60 kullanıcıdan oluşmaktadır. Görüşmeler esnasında gençlerin genç odası ürünlerini ne şekilde kullandıklarını anlamak için gençlerden genç odası ürünleri ile günlük yaşamlarını birlikte hayal etmeleri ve bu ürünlerle "gündüz hayali" etkileşimine girmeleri istenmiştir. Elde edilen veriler SPSS programında analizi yapılarak elde edilen bulgular yorumlanmıştır. Yapılan analizler, cinsiyet faktörüne göre kullanıcıların farklı beklentilere sahip olduklarını ortaya koymuştur. Kızların erkeklere göre odalarında daha fazla zaman geçirmelerine paralel olarak daha fazla beklentiye sahip oldukları tespit edilmiştir. Ürün grubunun renklerinin değişebilmesi, dağınıklığı gizlemeye yardımcı olması, form olarak farklılaşması, ihtiyaç duyulduğunda depolama alanının artırılabilmesi ve dar hacimlere uygun tasarlanması kız kullanıcıların öncelikli beklentileriyken erkek kullanıcıların öncelikli beklentileri teknoloji ile uyumlu tasarlanmış ürünlerdi.

___

  • Abbott-Chapman, J. (2006). Time out in 'green retreats'& adolescent wellbeing. Youth Studies Australia, 25(4), 9-16.
  • James, K. (1998). Deterrents to active recreation participation: Perception of year 10 girls. Health Promotion Journal of Australia, 8, 183-189.
  • James, K. (2001). “I just gotta have my own space!”: The bedroom as a leisure site for adolescent girls”, Journal of Leisure Research, 33, 71-90.
  • Jones R. M., Taylor D. E., Dick A. J., Singh A., Cook J. L. (2007). Bedroom design and decoration: Gender differences in preference and activity. Adolescence, 42, 539-553
  • Kaiser, S. (1997). The social psychology of clothing: symbolic appearances in context, New York: Fairchild.
  • Omata, K. (1995). Territoriality in bedroom and its relations to the use of room and psychological independence in Japanese adolescents. Journal of Home Economics Japan, 46, 775-78.
  • Rubin, A., & Babbie, E. (2001). Research methods for social work. Belmont, CA: Wadsworth.
  • Taylor, D. E. (2005). Bedroom design and decoration: A context for investigating developmental theory in adolescence. Doktora Tezi, Utah: Utah State University, Department of Family, Consumer, and Human Development.