Baş boyun bölgesi skuamöz hücreli karsinomunda anneksin A2, A7 ve A11 in ekspresyonları

Amaç: Bu çalışmanın amacı baş boyun bölgesi skuamöz hücreli karsinomunda (BBSHK) anneksinA2 (ANXA2), anneksin A7 (ANXA7) ve anneksin A11 (ANXA11) in ekspresyonlarını araştırmaktır.Anneksin A2 nin BBSHK larında ekspresyonuna ilişkin çalışma bulunurken, bu bölgekarsinomlarında anneksin A7 ve anneksin A11 ile ilgili data yoktur.Yöntem ve Gereç: ANXA2, ANXA7 ve ANXA11, 43 BBSHK lu hastanın parafine gömülümateryallerinden elde edilen kesitlere immünohistokimyasal olarak uygulandı.Bulgular: BBSHK larında ANXA2 ve ANXA11 ile tümörde boyanma daha şiddetli bulundu(ANXA2 için P = 0 ve ANXA11 için P = 0,05). ANXA7 ve ANXA2 hem tümör hem de normalmukozada membranöz paternde boyanırken, ANXA11 de nükleer patern hakimdi. ANXA2 ninekspresyon şiddeti (P = 0,001) ve yaygınlığı (P = 0) azaldıkça tümörde diferansiyasyonun azalmasısaptanan diğer önemli bulgulardı. Ayrıca ANXA7 ekspresyonu ile BBSHK larının büyüme paterniarasında anlamlı bir ilişki izlendi (P = 0,001).Sonuç: İlk defa bu çalışmada ANXA7 ve ANXA11 in BBSHK larında eksprese edildiği gösterilmiştir.ANXA2 nin boyanma şiddetinin ve yaygınlığının BBSHK larında tümörün diferansiyasyon derecesiile ilişkili olduğu gözlenmiştir. ANXA2 ile ANXA7 ekspresyonları arasında doğrusal bir ilişkisaptanmıştır.

Annexin A2, A7, and A11 expression in head and neck squamous cell carcinoma*

Aim: To investigate annexin A2 (ANXA2), annexin A7 (ANXA7), and annexin A11 (ANXA11) expression in head and neck squamous cell carcinoma (HNSCC). Although overexpression of ANXA2 has been reported in HNSCC, there are no studies on ANXA7 or ANXA11 in the same region. Materials and Methods: ANXA2, ANXA7, and ANXA11 were immunohistochemically studied in paraffin-embedded sections obtained from 43 patients with HNSCC. Results: ANXA2 and ANXA11 expression was more intense in the tumor areas in HNSCC (P = 0 for ANXA2, P = 0.05 for ANXA11). Both the tumors and normal mucosae showed membranous staining for ANXA7 and ANXA2, while there was mostly nuclear staining for ANXA11. Another important finding was that tumor differentiation decreased as ANXA2 expression intensity (P = 0.001) and staining score (P = 0) decreased. There was a significant relationship between ANXA7 expression and tumoral growth pattern (P = 0.001). Conclusions: This is the first study to show ANXA7 and ANXA11 expression in HNSCC. ANXA2 staining severity and score were related to the degree of tumor differentiation in HNSCC. The membranous staining pattern decreased with decreasing differentiation for ANXA7. There was a linear relationship between the expression of ANXA2 and ANXA7.
Turkish Journal of Medical Sciences-Cover
  • ISSN: 1300-0144
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Yayıncı: TÜBİTAK
Sayıdaki Diğer Makaleler

Coxiella burnetii seroprevalence in the rural part of Bolu, Turkey

Oğuz KARABAY, Gökhan BAYSOY, Selami KONYALIOĞLU, Esra KOCOĞLU

Body fat, dyslipidemia, blood pressure and the effects of smoking in Germans and Turks

Peter SCHWANDT, Gerda-Maria HAAS, Günay CAN, Gülay HERGENÇ, Altan ONAT

The effect of anterior nasal packing with airway tubes on pulmonary function following septoplasty*

Hanifi KURTARAN

A new classification for ileosigmoid knotting

Mahmut BAŞOĞLU, Bülent AYDINLI, M. İlhan YILDIRGAN, Macit KANTARCI, Durkaya ÖREN, S. Selçuk ATAMANALP, Gürkan ÖZTÜRK

Bel ağrılı olgularda, sakatlık, fonksiyonel durum ile Il-1 β düzeyinin karşılaştırılması

Ali AYDENİZ, Tekin KARSLIGİL, Savaş GÜRSOY

Parental obesity compared with serum leptin and serum leptin receptor levels among abese adults in the Gaza Strip

Baker M. ZABUT, Yousef I. ALJEESH, Naji H. HOLI

Clinical evaluation of 625 lacunar syndrome patients

Kavian GHANDEHARI, Zahra IZADI

The role of magnetic resonance imaging in the prediction of the neurodevelopmental outcome of acute bilirubin encephalopathy in newborns

Mustafa TATLI, Mehmet YÖRÜBULUT, Sümeyye SARRAOĞLU, Ahmet KARADAĞ, Ender ÖDEMİŞ

Ureteroscopic management of distal ureteral stones in children: holmium: YAG laser vs. pneumatic lithotripsy

Hasan Rıza AYDIN, İsa ÖZBEY, Yılmaz AKSOY, Turgut YAPANOĞLU

Risk factors for depression in multiple sclerosis patients

Funda KAPLAN, Canan YÜCESAN, Nezih YÜCEMEN, Nermin MUTLUER, Yasemin GENÇ, Mehmet Hamit BOZTAŞ