A comparative study on water column and bottom feeding habit of tank reared brook trout (Salvelinus fontinalis)

Bu çalışmada, serbest su kolonu ve zeminden beslenen kaynak alabalıklarının (Salvelinus fontinalis Mitchill) büyüme ve yem değerlendirme oranları karşılaştırılmıştır. Araştırma, serbest su kolonu ve zeminden besleme grupları için ikişer tekerrür olmak üzere, toplam 300 l'lik dört adet tankta yürütülmüştür. Her bir tekerrürde 25 adet balık olacak şekilde, gruplarda 50'şer adetten toplam 100 balık kullanılmıştır. Balıkların ortalama başlangıç ağırlığı 45.9±10.5 g'dır. Serbest su kolonundan beslenen balıklarda spesifik büyüme oranı (SGR) 0.93 ve son ağırlık 138.9±28.5 g; zeminden beslenenlerde ise spesifik büyüme oranı 0.91 ve son ağırlık 135.7±39.2 g olarak sergilenmiştir. Ortalama yem değerlendirme oranı (FCR) ve kondisyon faktörü (K), serbest su kolonundan beslenenlerde 1.71 ve 1.25; zeminden beslenenlerde ise 1 .73 ve 1 .22 olarak tahmin edilmiştir. Bu değerler, serbest su kolonu ve zeminden beslenen gruplar arasında istatistiksel açıdan önemsiz farklılıklar göstermiştir. Sonuç olarak, kaynak alabalığı kültür şartlarında, doğal su kolonu ve zemin veya zemine yakın kesimden beslenme alışkanlığını sürdürebilmektedir görünmektedir ve bu alışkanlık, yoğun ticari alabalık yetiştiriciliğinde yem zayiatını azaltmak amacıyla kullanılabilir.

Tanklarda yetiştirilen kaynak alabalıklarının (Salvelinus fontinalis mitchill) su kolonu ve zeminden beslenme alışkanlığı üzerinde karşılaştırmalı bir çalışma

Feed consumption, growth rate and feed conversion were compared for brook trout (Salvelinus fontinalis) feeding in the water column or at the tank bottom. The trial that lasted 120 days was conducted in four 300 1 fibreglass tanks with two replicates, of 25 fish (mean weight of 45.9 g) in each feeding treatment. Fish fed in the water column exhibited a mean (SD) specific growth rate (SGR) of 0.93 and reached a final mean weight of 138.9 (28.5) g whereas bottom fed fish had a mean SGR of 0.91 and 135.7 (39.2) g body weight. Overall feed conversion ratios (FCR) and condition factors (CF) were assessed as 1.73, 1.22 for the water column and 1.71, 1.25 bottom fed fish. None of these variables showed statistically significant differences between the treatments. Thus, it seems that brook trout may feed both in water column and at bottom in tank culture conditions and this habit could be utilised for reducing feed waste in intensive commercial trout culture.

___