Dikiş Teknikleri ve Sanatsal İfade Unsuru Olarak Tekstil

II. Dünya Savaşı sonrasında yaygınlaşmaya başlayan yeni sanat biçimleri ile beraber, sanat üretiminde günlük hayatta kullanılan malzemelerin ve tekniklerin de yer aldığı örnekler artış göstermiştir. Bu duruma paralel olarak, sanat dışı malzemeler ve zanaat olarak nitelendirilen teknikler sanat üretiminin bir parçası olmuş, sanat ve zanaatın aynı yüzeyde ifade edilmesine olanak sağlamıştır. 1950’ li yıllardan itibaren zanaat tekniklerinin sanat alanında kullanıldığı çalışmalarda malzeme ve teknik olarak, tekstil ve dikiş tekniklerinin de kullanımı oldukça yaygınlaşmaya başlamıştır. Sanatçılar tarafından sanat malzemesi olarak kullanımıyla yeni bir kimlik ve işlev kazanan tekstil malzemeler, dikiş iğnesi ve dikiş ipliği, insan ile tekstil arasındaki bağları somutlaştırma aracına dönüşmüştür. Görsel algılama ve görsel illüzyonların; renk, perspektif, hareket vb. etkenlerle desteklenerek algı üzerinde yarattığı etki algı yanılsaması, optik illüzyon olarak tanımlanmaktadır. Sanat ve tasarım aracılığıyla duyguların aktarımının somutlaştırılmasında, dikiş teknikleri ve tekstil malzemeler ile oluşturulan çalışmalarda estetik değerlerin yanı sıra görsel illüzyonlar ile bellek, algı ve duygular üzerinde yanılsamalar yaratılarak, dikkat çekilmektedir. Bu çalışmada, tekstil malzemeler ve dikiş tekniklerinin sanat üretiminde görsel algı üzerindeki etkileri, Gestalt ilkeleri doğrultusunda seçilen örnek çalışmalar üzerinden ele alınmıştır. Tekstil malzeme ve dikiş tekniklerinin sanat alanında plastik öğe olarak kullanımı ve görsel algı üzerinde sahip olduğu etki incelenmiştir.

STITCHING TECHNIQUES AND TEXTILE AS AN ELEMENT OF ARTISTIC EXPRESSION

With the new art forms that started to become widespread after the World War II, studies including the materials and techniques used in daily life in art production increased. Parallel to this situation, non-artistic materials and techniques defined as crafts have become a part of art production, enabling art and craft to be expressed on the same surface. Since the 1950s, the use of textile and sewing techniques as materials and methods in the artworks in which craft techniques are included in the field of art has started to become widespread. Gaining a new identity and function with its use as an art material by artists; Textile materials, sewing needle and thread have turned into a means of embodying the bonds between people and textiles. Visual perception and visual illusions; the effect they create on perception by supporting factors such as color, perspective, motion is defined as illusion of perception, optical illusion. In the embodiment of the transmission of emotions through art and design, the studies created with sewing techniques and textile materials draw attention by creating illusions on memory, perception and emotions with visual illusions as well as aesthetic values. In this study, the effects of textile materials and sewing techniques on visual perception in art production are discussed through selected case studies in accordance with the Gestalt principles. The use of textile materials and sewing techniques as a plastic element in the field of art and its effect on visual perception have been examined.

___

  • Alpan, G. (2008). “Görsel Okuryazarlık ve Öğretim Teknolojisi”, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Dergisi, Aralık 2008, Cilt: V, Sayı II, S74-102.
  • Arnheim, R. (2018). Görsel Düşünme, (R. Öğdül Çev.). Metis Yayınları.
  • Ay, B. (2018). Sanat Objesi Olarak Tekstil. Alternatif Yayıncılık.
  • Barrett, T. (2012). Sanatı Eleştirmek Günceli Anlamak. (G. Metin Çev.) Hayalperest Yayınevi.
  • Berger, J. (2022). Görme Biçimleri, (S. Yurdanur Çev.). Metis Yayınları.
  • Bilirdönmez, K., (2022). Çağdaş Tasarımda Optik Yanılsamalar ve SHIGEO FUKUDO Örneği. Journal of Humanities and Tourism Research, 12 (2): 285-299.
  • Civcir, E., Özdemir, İ. (2015). Tasarımda Plastik Ögeler ve Plastik Sanatlar, Akademisyen Kitabevi.
  • Coşkun Onan, B. (2020). Çağdaş Sanat Dersinde Disiplinlerarasılık. Nobel Akademik Yayıncılık.
  • Çağlayan, E, (1978). Giyim Öğretim Teknikleri. Semih Ofset Matbaacılık.
  • Gündoğdu, R. (2019). Duyum ve Algı, Ş. Işık (Ed.), Psikolojiye Giriş içinde ss. 77-110. Pegem Akademi.
  • Kuspit, D. (2018). “Sanatın Sonu”, Çeviri: Y. Tezgiden. Metis yayınları.
  • Leppert, R. (2021). “Sanatta Anlamın Görüntüsü”, Çeviri: İ. Türkmen, Ayrıntı Yayınları.
  • Ocvirk, O.G., Stinson, R.E., Wigg P.R., Bone, R.O., Cayton, D.L., (2015). “Sanatın Temelleri Teori ve Uygulama”, Çeviri: N. Balkır Kuru, A. Kuru, İzmir Karakalem Kitabevi Yayınları.
  • Önder, B., (2021). “Gerçek ve Anlam Arasında Etkileşim Yaratma Tekniği; Anamorfik İllüzyon”, İletişim Çalışmaları Dergisi, 7(2):219-261.
  • Sayar, K., Dinç, M., (2011). “Psikolojiye Giriş”. Değerler Eğitimi Merkezi Yayınları.
  • Shiner, L. (2018). “Sanatın İcadı”, Çeviri: İ. Türkmen, Ayrıntı Yayınları.
  • Uçar, T.F. (2004). “Görsel İletişim ve Grafik Tasarım”, İnkılap Kitabevi.
  • URL 1: Artvisor, 2022, “Louise Bourgeosis: The Woman Child at the Hayward Gallery, London”. https://www.artvisor.com/exhibition-review-louise-bourgeois/. Erişim Tarihi: 10.06.2023
  • URL 2: TextileArtist.org. “Discover: Five Contemporary embroidery artists”, https://www.textileartist.org/10-contemporary-embroidery-artists/, Erişim tarihi: 11.8.2022
  • URL 3: Newsuns, “Kinshipquilt”, https://newsuns.net/aaron-mcintosh-kinship-quilt/, Erişim tarihi: 12.11.2022