ANNUAIRE ORIENTAL’DE (ŞARK TİCARET YILLIĞI) YER ALAN MODA LEVHALARINDAKİ KIZ ÇOCUK GİYSİLERİNİN İNCELENMESİ

Bir toplumda uygun görülen ve ortak zevkler olarak adlandırılan moda, yıllar boyunca taklit edilerek toplumdan topluma yayılmıştır. Moda ürünlerin tanıtılmasında basılı reklamların önemi oldukça büyüktür ve basılı reklamlardan biri olan moda levhaları da günün modasına ait uygun giyimi tanıtan çizimlerdir. Moda levhalarından biri olan Annuaire Oriental’de (Şark Ticaret Yıllığı) modellerin teknik çizimi ya da illüstrasyonu, malzemesi, fiyatı, hangi yaş grubu için üretildiği, vb. bilgiler yer almaktadır. Çalışmada amaç, 1901 yılı Annuaire Oriental’de bulunan tekstil ile ilgili ürünler hakkında bilgi vermek ve Annuaire Oriental’de yer alan moda levhalarındaki kız çocuk giysilerini incelemektir. Bu amaçla Salt Galata Kütüphanesi’nin dijital arşivinde bulunan 1901 yılına ait Annuaire Oriental, çalışmada materyal olarak kullanılmıştır. Annuaire Oriental’deki kıyafetlerin altında yazan Fransızca açıklamalar tercüme edilerek; kıyafetler hakkında bilgi verilmiştir. Çalışma sonunda, kız çocukları için farklı kumaşlardan dikilmiş; pilili, büzgülü, nakışlı, dantelli, kurdele süslemeli; elbise, tunik, pelerin, gömlek gibi farklı modellerdeki giysi türlerinin ve aksesuar olarak da kapüşon ve önlüğün Annuaire Oriental’de yer aldığı görülmektedir.

AN INVESTIGATION OF GIRLS’ CLOTHES ON FASHION PLATES AT ANNUAIRE ORIENTAL (ORIGINAL TRADE YEAR)

Fashion, which is considered appropriate in a society and called common tastes, has been imitated over the years and spread from society to society. The importance of printed advertisements in the promotion of fashion products is highly great and fashion signs, one of the printed advertisements, are drawings that introduce appropriate clothing belonging to the fashion of the day. In Annuaire Oriental (Oriental Trade Yearbook), one of the fashion plates, information of the technical drawing or illustration of the models, the material, the price, the age group for which they were produced, etc. is included. The aim of the study is to give information about the textile-related products found in Annuaire Oriental in 1901 and to examine the girls’ clothes on the fashion plates in Annuaire Oriental. For this purpose, Annuaire Oriental from 1901, which is in the digital archive of Salt Galata Library, was used as a material in the study. It is given information about the clothes by translating the French explanations written under the clothes in Annuaire Oriental. At the end of the work, ıt is seen that clothing types in different models such as dresses, tunics, cloaks, shirts with pleated, shirred, embroidered, lace, ribbon decorated sewn from different fabrics and hoodies and aprons as accessories for girls in Annuaire Oriental.

___

  • Atalayer, G. ve Bahar, C. (2016). Tekstil ve Hazır Giyim Sektöründe Marka, Pazar ve Moda Eğilimlerinin Koleksiyona Etkisi, ARIŞ Halı, Dokuma ve İşleme Sanatları Dergisi, (12), 12 -18, DOI: 10.34242/akmbaris.2019.71
  • Barthes, R. (1967). The Fashion System, (M. Ward ve R. Howard Çev.) New York: Hill and Wang.
  • Baydar, E. K. (2010). 19. Yüzyıl Osmanlısında Avrupai Tarzdaki İcra Ve Temsil Mekânlarına Dair, Porte Akademik, 2 (2), 149 - 159.
  • Er, E. (2013). Moda ve Reklam: Toplumsal Değişimin Toplumsal Cinsiyet Bağlamında Moda Reklamlarında İncelenmesi, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Ege Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
  • Himam, D. F. ve Tekcan, E. (2014). Erken Cumhuriyet Dönemi Terzilik Kültürü ve Ulusal Maddi Kültürün İnşası, Cumhuriyet Tarihi Araştırmaları Dergisi (CTAD), 10 (20), 221 - 254.
  • Kawamura, Y. (2005). Moda-loji, (Ş. Özüdoğru, Çev.), İstanbul: Ayrıntı Yay.
  • Parlak, D. S. (2022). Giyim Modasıyla Kimliğin Temsili Üzerine, Turkish Journal of Fashion Design and Management (TJFMD), 4 (2), 103 - 120.
  • Roach-Higgins, M.E & Eicher J. (1973). The Visible Self: Perspectives on Dress, New Jersey: Prentice-Hall, Inc.
  • Taylor, L. (1982). Cooper-Hewitt Museum Fashion Plates, The Smithsonian Institution's National Museum of Design, Library of Congress Catalog No. 82-7341E, Eastern Press.
  • Yağız, B. ve Ağır, A. (2017). XIX. Yüzyıl Sonu İstanbul’unda Batılı Tüketici Ürünlerinin Dolaşıma Girdikleri Kanallar ve Yarattıkları Hareketlenmeler: Şark Ticaret Yıllıkları Üzerinden Bir Araştırma, Tasarım + Kuram, (24), 31 - 53.
  • Yazıcı, S. (2017). Şark Ticaret Yıllıklarına Göre Üç Devirde İzmit Şehrinde Ticaret, Uluslararası Gazi Süleyman Paşa ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu’nda sunulmuş bildiri, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2011). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin.
  • Görsel Kaynakça
  • Şekil 1 - 22: 1901 Yılı Annuaıre Oriental (Şark Yıllığı) Ticaret Rehberi (Salt Galata Kütüphanesi Dijital Arşivi).