Gökçeada’da Quercus coccifera türüne ait bir anıtsal ağaç tespiti

Ağaç-insan ilişkisinde önemli bir yere sahip olan anıt ağaçlar, ağaca duyulan hayranlık ve sevginin önemli simgelerindendir. Quercus coccifera L. (dikenli pırnal, kermes meşesi) gibi genellikle çalı formundaki bireylerle temsil edilen ağaçlar içerisinde ileri çap ve boylara ulaşmış olanlar son derece nadirdir. Türkiye’de bugüne kadar 9 anıt ağaç önerisi yapılan dikenli pırnal ağacının anıtsal boyutlara ulaşmış bir bireyi de Gökçeada’da bulunmuştur. Makalenin amacı bu ağacın anıtsal değerini saptayarak anıt ağaç olarak tescil edilmesi için bilimsel altlık oluşturmaktır. Gövde çapı (1.30 m’deki) 106 cm ve boyu da 12,5 m olan söz konusu dikenli pırnal ağacının ŞAD (Şimdiki Anıtsal Değeri) > MADtür değeri (Minimum Anıtsal Değeri) 69 > 44 olarak belirlenmiştir. Arazide bir şapelin yanında bulunan ağaç, bu dini tesisin bir parçası konumundadır. O nedenle, hem boyutsal hem de folklorik yönüyle anıt ağaç olarak tescil edilmesi uygun olacaktır.

Determination of a monumental Quercus coccifera tree in Gökçeada

Monumental trees, which have an important place in the tree-human relationship, are important symbols of admiration and love for the tree. Trees such as Quercus coccifera L. (Kermes oak), which are generally represented by individuals in the form of bushes, are extremely rare. In Turkey, an individual has reached monumental dimensions of the nine so far detected Kermes oak tree was also found in Gökçeada. The purpose of the paper is to establish a scientific base for the monumental value of this tree to be registered as a monumental tree. The Kermes oak tree, whose trunk diameter (at 1.30 m) is 106 cm and its length is 12,5 m, has been determined as ŞAD (Current Monumental Value)> Item Value (Minimum Monumental Value) 69> 44. This tree with a chapel in the field is part of this religious facility. Therefore, it would be appropriate to register it as a monumental tree in terms of both dimensional and folkloric aspects.

___

  • Akkemik Ü, Sevgi O, Yılmaz H, Sevgi E, Yılmaz OY (2019). Herdem yeşil meşelerin Türkçe adları üzerine bir değerlendirme. Avrasya Terim Dergisi 7(1): 26-33.
  • Asan Ü (1991). Doğal ve Kültürel Miraslarımızdan Anıt Ağaç ve Ormanlarımız, Yeşil Çerçeve 6: 22-24.
  • Asan Ü (1993). Mistik ve Folklorik Yönüyle Anıt Ağaçlarımız, Yeşil Çerçeve 23: 13-15.
  • Genç M, Güner ŞT (2001). Anıt Ağaç Envanteri ve Seçimi İçin Yeni Bir Yöntem, I. Ulusal Ormancılık Kongresi Bildiriler Kitabı, 19-20 Mart 2001, Ankara, 234-251.
  • Genç M, Güner ŞT (2003). Anıt Ağaçların Önemi, Göller Bölgesi'nin Anıt Ağaçları. Isparta Valiliği, İl Özel İdare Müdürlüğü press, No. 5, Ankara, 322 p. (In Turkish).
  • Gözükara M, Yılmaz E (2010). A new addition to the monumental tree inventory of Tukey, a Kermes oak tree found in Mersin. The Conference on The Oak - Ecology, History, Management and Planning II, June 01-03, 2010, Isparta, Turkey.