Çok değişkenli istatistik analiz yardımı ile orman işletmelerinin ekonomik analizi ( Doğu Karadeniz Bölgesi 25 devlet orman işletmesi örneği )

Bir ülke ekonomisi, çeşitli büyüklükte ve farklı sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerden meydana gelmektedir. Ülkemiz ekonomisinini oluşturan sektörlerden biri olan ormancılık sektöründe meydana gelen ekonomik faaliyetlerin önemli bir kısmı Devlet Orman İşletmelerinde gerçekleşmektedir. Ormancılık sektörünün ülke ve bölge ekonomisi içerisindeki ağırlığını artırabilmek için; Devlet Orman İşletmelerini verimli, iktisadi ve mümkünse karlı işletmek; diğer bir deyişle, bu işletmeleri en az giderle en yüksek geliri sağlayacak şekilde yönetmek gerekmektedir. Bu araştırmada; çok değişkenli istatistik yöntemlerden biri olan ana bileşenler analizi yardımıyla, Devlet Orman İşletmeleri için elde edilen 11 ekonomik kapsamlı değişken ve 25 bireyden (Devlet Orman İşletmesinden) oluşan bir ekonomik yapı incelenmiştir. Çalışma alanı olarak, Doğu Karadeniz Bölgesinde bulunan 25 Devlet Orman İşletmesinin tümü seçilmiştir. Araştırma için gerekli olan veriler, büro çalışmalanndan sağlanmıştır.

Economic analysis of fores enterpises by the use of the multivariata satististical analysis ( the sample of 25 state fores enterprises in the eastern Black Sea Region )

The national economy is consisted of several enterprises that depend on different sectors. In our country, the most impoÝrtant part of economic activities in forestry sector focuses on forest enterprises. In order to improve economic role of forestry sector both in regional and countrywide, these enterprises should be managed with respect to economic rules. In this research, a socio-economic structure consisted of 11 economic variables obtained from forest enterprises and 25 individuals (Forest Enterprises) is examined by the use of principal companent analysis. The Eastern Black Sea Region consisted of 25 forest enterprises was chosen as a study area. The data required for the research were obtained from the office studies.

___

  • 1.Orman Bakanlığnda Yeniden Yapılanma, Orman Bakanlığı Yayın No: 15, Ankara, 194, 1995.
  • 2. Ormancılık, T.C Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı, Yedinci Beş Yıllık Kalkınma Planı, Özel İhtisas Komisyonu Raporu; DPT Yayın No: 2400-ÖİK: 461, Ankara, 575, 1995.
  • 3. Türkive Ekonomisinin Input-Output Yapısı, Dervlet İstatistik Ensti- tüsü Yayın No: 1692, Ankara, 89, 1994.
  • 4. Geray, U., Ormancılığın Çağdaş Çerçevesi, İ.Ü. Orman Fak.. Dergi- si, 39, 1727, 1989.
  • 5. Türker M.F., Do¤u Karadeniz Bölgesi Ormanc›l›k Sektörünün Sos- yo Ekonomik Yapısı, K T Ü Araflt›rma Fonu 93.115.001.3 Kod No- lu Do¤u Kradeniz Trabzon Alt Bölgesi Kalk›nma Projesi, 104, 1996.
  • 6. Türker, M.F ve Türker, E.S., Ana Bileflenler Analizi Yard›m›yla Ya- kacak Odun Tüketiminin Sosyo-Ekonomik Analizi, TÜBİTAK Tür- kish Journal of Forestry, 18 (1994) 155-159.
  • 7. Morrison, D., Multivariate Statistical Methods, Mc. Graw-hill Book Co., New York, 303, 1967.
  • 8. Türker, E.S., Ana Bileflenler Analizi Yardımıyla Ekonomik Bir Mo- delin İncelenmesi, E.Ü. Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Merkezi Dergisi, Cilt No: 10, 3749, 1987.
  • 9. Tunalı, T. ve Okur, M., Ana Bileşenler Analizi ve Bir Uygulama, E. Ü. Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Merkezi Dergisi, Cilt No: 10, 1 5-26, 1980.
  • 10. Geray, U., Ormancılıkta Planlamanın Hazırlık Aşamasında Çok Bo- yutlu Analizler (Akdeniz Bölgesi Örneğin), İ.Ü. Orman Fak., Yayın No: 2910, 107, 1982.
  • 11 . Yazıcı, K., Orman İşletmesinin Ekonomik Büyüklüğüne İlişkin Araş- tırmalar (Doğu Karadeniz Bölgesi Örneğin), Doçentlik Tezi, 103.Trabzon, 1982
  • 12. Türker, M.F., Açık Artırmalı Orman Ürünleri (Tomruk) Satışlarında Fiyat Oluşumunun Araştırılması (Doğu Karadeniz Bölgesi Örneği), K.T.Ü. Araştırma Fonu 93.115.003. I Kod Nolu Proje, 107, Trab- zon, 1996.
  • 13. Türker, M.F., Do¤u Karadeniz Bölgesi 25 Devlet Orman İşlet- mesinin Gelir ve Gider Analizi Yardımıyla Ekonomik Başarılarının Belirlenmesi, K.T.Ü. Orman Fak., l. Ulusal Karadeniz Ormancılık Kongresi, Trabzon, 223-229, 1995.
Turkish Journal of Agriculture and Forestry-Cover
  • ISSN: 1300-011X
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Yayıncı: TÜBİTAK
Sayıdaki Diğer Makaleler

Melamin emdirilmiş kağıtlara kaplamanın yongalevha teknik özelliklerine etkileri

Gökay NEMLİ, Hülya KALAYCIOĞLU

Sigara fabrikası tütün atıklarının gübre olarak değerlendirilmesi

Saliha KIRICI, Menşure ÖZGÜVEN, Zülküf KAYA, Asil Mehmet YILMAZ, Sezen TANSI

Bazı ahşap ve ahşap kökenli malzemelerin ısı iletkenlik katsayıları

Ahmet ŞENEL, Yalçın ÖRS

Bazı melez mısır çeşitlerinin artan azot dozlarına tepkilerinin saptanması

Ali Mehmet ÇULLU, Ahmet Can ÜLGER, Nuri GÜZEL, İbrahim ORTAŞ

Adana ilinin standart sürelerdeki yağış şiddetlerinin istatistiksel olarak kullanılabilirliklerinin incelenmsi

Ali YÜCEL, Kazım TÜLÜCÜ, Fatih TOPALOĞLU

Aşağı Seyhan Ovası'nda sulanan ve sulanmayan alanlarda meydana gelen sorunlar ve çözüm önerileri: Örnek bir çalışma

Mahmut ÇETİN, Hasan ÖZCAN

Adana koşullarında Alstroemeria "Regina" Linn. yetiştiriciliğinde gün uzunluğu ve ışık yoğunluğunun çiçek verim ve kalitesine etkileri

Zerrin SÖĞÜT, Sevil ALTAN

Anlık maksimum akım miktarlarının taşkın frekans analizinde kullanılması

Mahmut ÇETİN, Fatih TOPALOĞLU, Ali YÜCEL, Kazım TÜLÜCÜ

Adana'da satılan meyveli yoğurtların fizikokimyasal mikrobiyolojik ve duygusal özelliklerine depolama süresinin etkisi

Nuray ŞAHAN, Atilla KONAR, Serdar AKIN

Değişik turunçgil anaçlarının valencia ve yafa portakal çeşitlerinin meyve verim ve kalitesi üzerine etkileri

Önder TUZCU, Bilge YILDIRIM, Sermin DÜZENOĞLU, İklime BAHÇECİ