CUMHURİYET DÖNEMİNDE KÖY EĞİTMEN KURSLARI

Türkiye’de Cumhuriyet dönemi eğitim-öğretim seferberliğinin önemli bir ayağı da Köy Eğitmen Kursları’dır. Okuma-yazma oranının yükseltilmesi ve eğitim-öğretim seferberliğinde kır-kent dengesinin sağlanabilmesi adına açılmış olan bu kurslar, 1930’lu yıllarda Türkiye’nin kalkınma noktasında köy ve köylü üzerinde etkili olan bir yapıdır. Aynı zamanda Köy Eğitmen Kursları, Köy Enstitülerine de zemin hazırlayan temel birimdir. Bu bakımlardan araştırılmaya değer bir konudur. Bu araştırma ile Cumhuriyet dönemindeki eğitim boşluğunu dolduran Köy Eğitmen Kursları'nın açılışı, yapısı ve işleyişinin köy okullarındaki başarı ve istikrarın sağlanmasına ayrıca o yıllarda nüfusun %80’ini oluşturan köylüye ve köy kalkınmasına katkısı değerlendirilmiştir.
Anahtar Kelimeler:

Cumhuriyet, Eğitmen, Köy, Eğitim

VILLAGE INSTRUCTOR COURSES in the EARLY REPUBLICAN PERIOD in TURKEY

‘VillageInstructor Courses’ are considered as one of the most important pillars of the Early Republican Era in Turkey. These courses, which were specifically designed to improve the literacy rate and mobilisation of education and training systems in urban and rural areas, had a major impact on villages and villagers back in the 1930s, when the new Turkish Republic was gradually developing. Furthermore, these courses formed a prominent basis for Village Institutes, which relatively suggests that thiss tudy is worthwhile to explore in further research. The study will thus investigate into the structure and implementation of the Village Instructor Courses in the Early Republican Era in Turkeyfor how they filled the education gap of the time, helped achieve stability and success in villages and finally contributed to educating villagers who at that time comprised 80% of the population. 

___

  • Ahmet Tevfik (1328).Darulmualliminler çiftlik mektepleri. Yeni Mektep, S. 9. Kanun-ı Sani.
  • Akyüz, Y. (1994).Türk eğitim tarihi (Başlangıçtan 1993’e). İstanbul: Kültür Koleji Yayını.
  • Akyüz, Y. (2010). Türk eğitim tarihi (M.Ö. 1000-M.S. 2010). Ankara: Pegem A.
  • Ayas, N. (1948). Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitimi; kuruluşlar ve tarihçeler, Ankara: MEB.
  • Aydın, M.,Tekiroğlu, M. (2013). 1934 İzmir tedrisat müfettişleri kongresi: görüşler, sorunlar ve öneriler. Belgi, S. 5, Kış.
  • Baltacıoğlu, İ. H. (1939). Eğitmen ve pedagojide Türk’e doğru. Yeni Adam, S. 237, 13 Temmuz.