nesco Gastronomi Kenti Afyonkarahisar Mutfağı Üzerine Yapılan Çalışmaların Bibliyometrisi

Bu araştırmanın amacı UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağında gastronomi teması ile yer alan Afyonkarahisar Mutfağı üzerine yazılmış çalışmaları bibliyometrik olarak incelemek ve bundan sonraki çalışmalar için veri oluşturmaktır. Araştırmanın evrenini, Afyonkarahisar Mutfağı ile ilgili yayınlanan kitap, kitap bölümü, makale, bildiri, özet bildiri, tez ve projeler oluşturmaktadır. Çalışmalar yayın yeri, yıl, dil, yazar sayısı, tema ve araştırma metotları gibi değişkenler ele alınarak incelenmiştir. Afyonkarahisar Mutfağı ile ilgili tespit edilen ilk çalışma 1974 yılında basılmış kitap çalışmasıdır. Bu kapsamda 1974-2020 yılları arasında yayınlanmış 43 çalışma tespit edilerek analizlere tabi tutulmuştur. Çalışmaların büyük çoğunluğu (19) bildiri çalışmalarından oluşmaktadır. Konu dağılımları incelendiğinde çalışmaların Afyonkarahisar yemekleri ve yöresel yemekler üzerine hazırlandığı görülmektedir. Araştırma sonuçlarına göre, çalışmaların 2018-2019 yılları arasında artış gösterdiği, en çok çalışmanın Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde yüksek lisans tezi ve Turizm ve Gastronomi Araştırmaları Dergisinde makale olarak hazırlandığı tespit edilmiştir. Yazar sayısı bakımından tek yazarlı çalışmaların daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Güçlü mutfak kültürüne sahip Afyonkarahisar ilinin hazırlanan akademik çalışmalar ile desteklendiği görülmektedir

Bibliometry of Studies on UNESCO Gastronomy City Afyonkarahisar Culinary

The purpose of this research is to examine the bibliometric studies of the Afyonkarahisar Cuisine, which is included in the UNESCO Creative Cities Network with the theme of gastronomy, and to create data for future studies. The universe of the research consists of books, book chapters, articles, papers, abstracts, theses and projects published about Afyonkarahisar Cuisine. The studies were examined by considering variables such as publication place, year, language, number of authors, theme and research methods. The first study on Afyonkarahisar Cuisine was the book study published in 1974. In this context, 43 studies were identified between 1974-2020 and subjected to analysis. The vast majority of the studies (19) consist of paper works. When the subject distributions are examined, it is seen that the studies are prepared on Afyonkarahisar dishes and local dishes. According to the results of the research, it has been determined that the studies on the field increased between 2018-2019, the study mostly was prepared as an article in Afyon Kocatepe University Institute of Social Sciences and an article in the Journal of Tourism and Gastronomy Research. In terms of the number of authors, it has been determined that there are more studies with a single author. It is observed that Afyonkarahisar province, which has a strong culinary culture, is supported by the studies prepared.

___

  • Acar, Y.ve Altaş, A. (2018). Gastronomi Alanında Yazılan Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Profili.Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 10(3), 1-10.
  • Akoğlan Kozak, M. ve Zencir, E. (2008). Otel Mutfaklarında Haşhaşın Kullanımı ile İlgili Bir Değerlendirme: Afyonkarahisar ve Yakın Çevredeki İller Örneği, Anadolu Üniversitesi, Basım sayısı:1, ISBN:978-975-05-0582-6, Fermani Maviş Anı Kitabı,
  • Altaş, A. (2017) Türkçe’ye Tercüme Edilen Gastronomi Kitaplarının Bibliyometrik Analizi, Kırklareli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 1(1), 103-117.
  • Arça, H. (1993). Afyonkarahisar Mahalle Fırınları. 3. Afyonkarahisar Araştırmaları Sempozyumu, Afyonkarahisar.
  • Ayaz, N. ve Türkmen, B.M. (2018) YöreselYiyecekleri Konu Alan Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Analizi, Gastroia: Journal of Gastronomyand Travel Research, 2(1), 22-38.
  • Aydın, B. (2017). YÖK Tez Merkezinde Yiyecek İçecek İşletmeciliği Alanında Kayıtlı Bulunan Tezlerin Bibliyometrik Analizi, Disiplinlerarası Akademik Turizm Dergisi, 2(1), 23-38.
  • Aydın, E. (2015). Gastronomi Turizminin Şehir Markalaşmasına Etkisi Afyonkarahisar İli Örneği.(Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Afyon Kocatepe Üniversitesi, Afyonkarahisar.
  • Balkan, V., (2004). Afyonkarahisar Yöresi Halk Oyunları. M. Uyan, İ. Yüksel ve N. Avşar (Ed.). Anadolu’nun Kilidi Afyon içindeAfyonkarahisar: Semih Ofset Matbaacılık.
  • Baysal, A. (1991). Afyonkarahisar Beslenme Kültürü. 2. Afyonkarahisar Araştırmaları Sempozyumu Bildirileri, Afyonkarahisar.
  • Baytok, A, Pekyaman, A. Yılmaz, H. Töre Başat, H. Emren, A. Çelik, T.ve Uyan M. (2013). Afyonkarahisar Yemek Kültürü.Uyan M. ve Baytok A. (Ed.), Afyon Kocatepe Üniversitesi Yayınları, No.83, Afyonkarahisar.
  • Baytok, A., Pelit, E. ve Cerit, A. (2020). Afyonkarahisar Mutfağının Turizm Eğitimi Alan Öğrenciler Tarafından Bilinme ve Tadılma Durumlarının Tespiti Üzerine Bir Araştırma Afyon Kocatepe Üniversitesi Örneği. Turizm ve Gastronomi Araştırmaları Dergisi,8(1), 501–522.
  • Boyraz, M. (2018). Coğrafi İşaretli Ürünler ve Afyonkarahisar Örneği. 2. Uluslararası EMI Girişimcilik ve Sosyal Bilimler Kongresi,Nevşehir.
  • Boyraz, M. ve Sandıkcı, M. (2018). Gastronomi Bildirilerinin Değerlendirilmesi: Turizm Kongreleri Örneği 2013-2017. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6(4), 873-889.
  • Boyraz, M., Kabakulak, A. ve Mutlu, A. S. (2020). Hazırlanmakta Olan Turizm Konulu Lisansüstü Tezlerin Veri Görselleştirme Tekniği ile Bibliyometrik Analizi: 2006-2020 Yılları Örneği, Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 4(2): 1434-1453.
  • Bozok, D. ve Karaman, N. (2018). Gastronomi Turizminin Çeşitleri. A. Akbaba ve N. Çetinkaya (Ed.). Gastronomi ve Yiyecek Tarihiiçinde Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Cankül, D. ve Orhan, K. (2019). Turizm İşletmelerinin Menülerinde Yöresel Ürünler Sandıklı Örneği. International Gastronomy Tourism Studies Congress,Nevşehir.
  • Ceylan, V. ve Sarıışık, M. (2018). Moleküler Gastronomi Alanında Yapılan Çalışmaların Bibliyometrik Analizi Üzerine Bir Araştırma. I. Uluslararası Turizmde Yeni Jenerasyonlar ve Yeni Trendler Kongresi, Sakarya.
  • Cihan, A., Yılmaz, H. ve Denktaş, S. (2017). Afyonkarahisar’ın Gastronomi Turizmi Açısından Tanıtılmasında Geleneksel ve Yenilikçi Gıda Ürünlerinin Kullanılması. Uluslararası Turizm ve Kültürel Miras Kongresi, Muğla.
  • Cihan, A., Yılmaz, H. ve Denktaş, S. (2017). Afyonkarahisar’ın Gastronomi Turizmi Açısından Tanıtılmasında Geleneksel ve Yenilikçi Gıda Ürünlerinin Kullanılması. Avrasya Bilimler Akademisi Sosyal Bilimler Dergisi, (UTKM), 219–233.,
  • Çakıcı, H. H. ve Zencir Çiftçi, E. (2018a). Unutulmaya Yüz Tutmuş Mutfak Kültürleri Çakırözü Köyü Örneği. Gastronomi Kongresi,Ankara.
  • Çakıcı, H. H. ve Zencir Çiftçi, E. (2018b). Unutulmaya Yüz Tutmuş Mutfak Kültürleri Çakırözü Köyü Örneği. Journal of Tourism and GastronomyStudies, 6(3), 285–297.
  • Çelik, S. veMutlu, H. (2018). Afyonkarahisar’ın Gastronomi Zenginliği ve Sunumu Üzerine Bir Değerlendirme. VIII. Uluslararası Afyonkarahisar Araştırmaları Sempozyumu,Afyonkarahisar.
  • Çelik, S., Sandıkcı, M. ve Töre Başat, H. (2018). Bağımsız Yiyecek İçecek İşletmelerinin Menülerinde Yer Alan Yöresel Yemeklerin Sürdürülebilirlik Hedeflerine KatkısıAfyonkarahisar Örneği. ASEAD 4. Uluslararası Sosyal Bilimler Sempozyumu, Antalya.
  • Çelik, S., Sandıkcı, M. ve Töre Başat, H. (2018). Culinary Culture Of Afyonkarahisar. 11thTourism Outlook Conference, Eskişehir.
  • Çınar, Z. ve Sormaz, Ü. (2018). Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Yöresel Mutfak Uygulamaları Afyonkarahisar’da ki Geçiş Dönemlerinde Yöresel Mutfak Örneği.19. Ulusal Turizm Kongresi, Afyonkarahisar.,
  • Çiftçi, N.(2019). Tören Yemeklerinin Bilinirliği Üzerine Kuşaklar Arasındaki Farklılıkların Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma Afyonkarahisar İli Örneği.(Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Afyon Kocatepe Üniversitesi, Afyonkarahisar.
  • Dabirian, A., Diba, H., Tareh, F. andTreen, E. (2016) A 23-Year Bibliometric Study of the Journal of Food Products Marketing, Journal of Food Products Marketing, 22(5), 610-622.
  • Devrim, M. S. (2000). Afyonkarahisar’da Osmanlıdan Günümüze Mutfak ve Kiler Kültürü. V. Afyonkarahisar Araştırmaları Sempozyumu, Afyonkarahisar.
  • Göker, G. (2011). Destinasyon Çekicilik Unsuru Olarak Gastronomi Turizmi (Balıkesir İli Örneği). (YayınlanmamışYüksek Lisans Tezi). Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir.
  • Gökgöz, H. (2017). Afyonkarahisar’da Gastronomi Sunumunun Geliştirilmesi: UNESCO Gastronomi Kenti Gaziantep Rehberliğinde Bir Değerlendirme.(Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Afyon Kocatepe Üniversitesi, Afyonkarahisar.
  • Gövce, M., Özdoğan, O.N. ve Şimşek, U. (2018). Destinasyon Pazarlamasında Gastronominin Rolü: Bibliyometrik Bir Analiz. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi, 20-22 Eylül, Kocaeli.
  • Güçlü Nergiz, H. ve Kapucuoğlu, M. İ. (2018). Dergiparka Kayıtlı Turizm İşletmeciliği Dergilerinde Yayımlanan Gastronomi ve Yiyecek İçecek İşletmeciliği Konulu Makalelerin Bibliyometrik Analizi. 7th International Conference on Business Administration,Çanakkale.
  • Gülen, M. (2017). Gastronomi Turizm Potansiyeli ve Geliştirilmesi Kapsamında Afyonkarahisar İlinin Değerlendirilmesi. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi,1(1), 31-42.
  • Gündüz, H. ve Gül Yılmaz, E. (2019). Afyonkarahisar Yöresel Yiyeceklerinin Termal Otellerin Menülerinde Kullanım Düzeyi. 20 Ulusal Turizm Kongresi, Eskişehir.
  • Gürman, Z. (2018). Afyonkarahisar İli Ev Ekmeği Yapımı ve Kullanılan Gereçler VIII. Uluslararası Afyonkarahisar Araştırmaları Sempozyumu,Afyonkarahisar.
  • Gürsoy, D. (1995). Yemek ve Yemekçiliğin Evrimi, İstanbul: Sofra Yemek Üretim ve Hizmet A.Ş.
  • Güzeller, C.O. ve Çeliker, N. (2017). Geçmişten Günümüze Gastronomi Bilimi: Bibliyometrik Bir Analiz, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 5(Special Issue 2), 88-102.
  • Hall, M., andMitchell, R. (2001). Tourism as a Force for Gastronomic Globalization and Localization. In Tourism and Gastronomy (pp. 85-102). Routledge.
  • Işkın, M., Şengel, Ü. ve Genç, K. (2017). Gastronomi Turizminin Türkiye Ulusal Literatürü Üzerine Bir Araştırma, 2.Uluslararası Batı Asya Turizm Araştırmaları Kongresi, 28 Eylül-01 Ekim 2017, Van: Yüzüncü Yıl Üniversitesi, 316-323.
  • Kalkan, H., Alataş, A., Başer, M., Malkoç, İ. ve Akyol, O. (2018). Afyonkarahisar Yemek Kitabı. Başak Matbaası, Ankara.
  • Kasemodel, M. G. C., Makishi, F., Souza, R. C. andSilva, V. L. (2016). Following the trail of crumbs: A bibliometric study on consumer behavior in the Food Science and Technology field. International Journal of Food Studies, 5(1):73-83.
  • Kılıç, G., Çimen, H. andErgün, B. (2018). Traditional Afyonkarahisar Cuisine and Local Dishes.630-643
  • İçinde Edt.:Rusev M., Straus E., Avcıkurt C., Soykan A., Parlak B.. Social Sciences Researches inThe Globalizing World,St. Kliment Ohridsky University.
  • Kızıldemir, Ö. (2019). Afyonkarahisar Mutfak Kültürü Üzerine Bir Değerlendirme.Turizm ve Gastronomi Araştırmaları Dergisi, 7 (1), 647-663.
  • Kivela, J. andCrottsJ. C. (2006). Tourism and Gastronomy: Gastronomy’s Influence on How Tourists Experience a Destination, Journal of Hospitality andTourism Research, 30 (3), 354-377.
  • Mutlu, A. S. (2018). Tanıtım Materyallerinde ve Web Sitelerinde Yerel Gastronomiye Özgü Unsurların Kullanımı Afyonkarahisar Örneği. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu, Afyonkarahisar.
  • Mutlu, A. S. (2018). Tripadvisor Com Sitesinde Yer Alan Yorumların Restoran İşletmeleri Açısından İncelenmesi Afyonkarahisar Örneği. Cemil Meriç10.Uluslararası Sosyal Bilimler ve Spor Kongresi, Hatay.
  • Nasrattınoğlu, İ. Ü. (1974). Anamın Yemekleri, I. Baskı. Nasrattınoğlu Yayınları, Afyonkarahisar.
  • Nasrattınoğlu, İ. Ü. (1981). AfyonkarahisarMutfağı. Türk Sempozyumu Bildirileri,Ankara.
  • Nasrattınoğlu, İ. Ü. (2003). Afyonkarahisar Folklor-Edebiyat-Tarih Araştırmaları.Afyon Belediyesi Yayınları, Afyonkarahisar.
  • Okumuş, B., Köseoğlu, M.A. andMa, F.(2018). Food and Gastronomy Research in Tourism and Hospitality: A Bibliometric Analysis, International Journal of Hospitality Management, 73, 64-74.
  • Özkan, F. (2019). Coğrafi İşaretli Ürünlerin Gastronomik Kimlik Oluşturmada Etkisi Afyonkarahisar Örneği. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Afyon Kocatepe Üniversitesi, Afyonkarahisar.
  • Pekyaman,A., Yılmaz, H. ve Aliyeva, A. (2019). Şehir Turizminin Canlandırılmasında Gastronomi Müzeleri ve Afyonkarahisar da Bir Gastronomi Müzesi Önerisi. 20.Ulusal Turizm Kongresi, Eskişehir.
  • Pritchard, A. (1969). Statistical Bibliography or Bibliometrics? Journal of Documentation, 25(4): 348-349.
  • Richards, G. (2001). Gastronomy: An Essential Ingredient in Tourism Production and Consumption. Tourism and Gastronomy,11, 2-20.
  • Sanchez, A.D., Rama, M. D.R.M. andGarcia, J.A. (2017). Bibliometric Analysis of Publications on Wine Tourism in the Databases Scopus and WoS, European Research on Management and Business Economics, 23, 8-15.
  • Sandıkcı, M. ve Çelik, S. (2011). Afyonkarahisar Mutfağında Haşhaşın Yeri. 5.Ulusal Gastronomi Sempozyumu, Antalya
  • Sandıkcı, M. ve Çelik, S. (2016). Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Yöresel Yemeklerin Beş Yıldızlı Otel Menülerinde KullanımıAfyonkarahisar Örneği. II. Ulusal Sürdürülebilir Turizm Kongresi, Antalya.
  • Sandıkcı, M. ve Mutlu, H. (2019). Gastronomi Alanında Yayınlanan Makalelerin Bibliyometrik Profili (2013-2017). Sosyal Bilimler Dergisi,6(33), 32-42.
  • Sandıkcı, M. ve Özkan, F. (2017). Afyon Kaymağı ve Afyonkarahisar Mutfağındaki Yeri. 1. Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Kongresi, Kastamonu.
  • Sandıkcı, M. ve Özkan, F. (2019). Coğrafi İşaretli Gastronomik Ürünler ve Şehir Bilinirliğine Etkisi. Uluslararası Gastronomi Araştırmaları Kongresi, Nevşehir.
  • Sandıkcı, M., Boyraz, M., Mutlu, H. ve Gökçe, F. (2018). Gastronomi Araştırmaları Bibliyografyası, Bildiri, Makale, Tez 2013-2017. Detay Yayıncılık: Ankara
  • Sandıkcı, M., Çelik S. ve Başat, H. (2011).Bağımsız Yiyecek İçecek İşletmelerinin Menülerinde Yer Alan Yöresel Yemeklerin Sürdürülebilirlik Hedeflerine Katkısı Afyonkarahisar Örneği. ASEAD 4. Uluslararası Sosyal Bilimler Sempozyumu, Antalya.
  • Sandıkcı, M., Soybalı, H. H., Çelik, S. ve Töre Başat, H. (2018). Kültür Turizmi Kapsamında Afyonkarahisar Mutfağı. Innovation and Global Issues in Social Sciences III, Antalya.
  • Santich, B. (2004). The Study of Gastronomy and its Relevance to Hospitality Education and Training. International Journal of Hospitality Management, 23(1), 15-24.
  • Sarıışık, M. ve Özbay, G. (2015). Gastronomi Turizmi Üzerine Bir Literatür İncelemesi, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 26(2), 264-278.
  • Sökmen, C. ve Özkanlı, O. (2018) Gastronomi Turizmi Alanyazının Gelişimi: Journal of Tourism and Gastronomy Studies Dergisinde Yayımlanan Makaleler Üzerine Bir İnceleme, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6(2), 99-127.
  • Sünnetçioğlu, A., Yalçınkaya, P., Olcay, M. ve Okan, Ş. (2017). Turizm Alanında Yazılmış Olan Gastronomiye İlişkin Tezlerin Bibliyometrik Profili, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 5(Special Issue 2), 345-354.
  • Şahin, E., Akdağ, G., Çakıcı, C. ve Onur, N. (2018). Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dallarında Yayınlanan Tezlerin Bibliyometrik Analizi, Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(Ek.1), 30-41.
  • Tayfun, A., Ülker, M., Gökçe, Y., Tengilimoğlu, E., Sürücü, Ç. ve Durmaz, M. (2018). TurizmAlanında Yiyecek ve İçecek ile ilgili LisansüstüTezlerin Bibliyometrik Analizi, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6(2), 523-547.
  • Türk Patentve MarkaKurumu, (2020).Erişim Tarihi:11.05.2020. https://www.ci.gov.tr/UNESCO, (2020). UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı. Erişim Tarihi: 13.02.2020. http://www.unesco.org.tr/Pages/88/129/
  • UNESCO-Yaratıcı-Şehirler-AğıUyar, H. ve Zengin, B. (2015). Gastronomi Turizminin Alternatif Turizm Çeşidi Olarak Değerlendirilmesi Bağlamında Gastronomi Turizm İndeksinin Oluşturulması, Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 3(17), 355-376.
  • Yasak, N., (1993). Geleneksel Afyonkarahisar Davetlerinde Sıra Yemekleri. III. Afyonkarahisar Araştırmaları Sempozyumu Bildirileri,Afyonkarahisar.
  • Yavuz, M. ve Yavuz, A. (2013). Sandıklı Yemek Kültürü. Sandıklı Kaymakamlığı Kültür Hizmeti, Afyonkarahisar.
  • Yılmaz, G. (2017a). Ulusal Turizm Kongrelerinde Gastronomi ve Mutfak Sanatları Alanı ile ilgili Yayınlanan Bildiriler Üzerine Bir Araştırma, Turizm ve Araştırma Dergisi, 6(1), 24-39.
  • Yılmaz, G. (2017b). Restoranlarda Bahşiş̧ile ilgili Yayınlanan Makalelerin Bibliyometrik Analizi, Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 14(2), 65-79.
  • Yiğit, N. H. (2019). Coğrafi İşaretli Ürünlerden Unesco Yaratıcı Şehirler Ağına Afyonkarahisar Mutfağı. 1. Uluslararası Gastronomi ve Kültür Kongresi, Malatya.
  • Zengin, B. ve Gürkan, A. S. (2019). Afyonkarahisar Mutfağının Gastronomi Turizmi Açısından Değerlendirilmesi. Safran Kültür ve Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(2), 225–240.
Türk Turizm Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 2587-0890
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2017
  • Yayıncı: Prof. Dr. Yüksel ÖZTÜRK