Malatya İlinde Bulunan 3- 4 ve 5 Yıldızlı Otel Çalışanlarının İş-Aile Çatışma Düzeylerinin Ölçülmesi

İş-aile çatışmasını; iş ve aile arasındaki rollerin birbirleriyle uyumsuz olması sonucunda ortaya çıkan bir tür karşılıklı çatışma olarak tanımlamak mümkündür. İş-aile çatışması; zaman, gerilim ve davranış temelli iş-aile çatışması olarak 3 boyutta ele alınmaktadır. Bu çalışmada Malatya ilinde bulunan 3-4 ve 5 yıldızlı otel çalışanlarının iş-aile çatışma düzeylerinin ölçülmesi amaçlanmıştır. Çalışanların demografik özelliklerinin iş-aile çatışmasının alt boyutlarına göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediği tespit edilmeye çalışılmıştır. Anketler sonucunda elde edilen verilere güvenirlilik analizi ile beraber iki değişkenli gruplar için bağımsız örneklem Ttesti, ikiden fazla değişken olan gruplar için tek faktörlü varyans analizi uygulanmıştır. Ayrıca ikiden fazla gruplar için çoklu karşılaştırma testlerinden Tukey ve Bonferroni testinden yararlanılmıştır. Buna göre iş-aile çatışmasının boyutları, katılımcıların çocuk sahibi olmaları ve gelir düzeyleri arasında anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilirken; cinsiyetleri, eşlerinin çalışma durumu, sektörde çalışma süreleri arasında anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir.

Measurement of Work-Family Conflict Levels of 3-4- and 5-Star Hotel Employees in Malatya

It is possible to define work-family conflict as a kind of mutual conflict which occurs as a result of the incompatibility of roles between work and family. Work-family conflict is examined in 3 dimensions; time-based, strain-based, and behavior-based work-family conflicts. In this study, it was aimed to measure the level of work-family conflict of 3-4- and 5-star hotel employees in Malatya. It was also aimed to find whether the levels of sub-dimensions of work-family conflict Show a significant difference according to demographic characteristics. The data obtained from the surveys, beside reliability analyses, were subjected to independent sample T-test for groups, with two variables a done factor variance analyses for groups with more than two variables. In addition, Tukey and Bonferroni tests were used for multiple comparison tests for more than two groups. According to the findings, there is a significant difference in work-family conflicts according to participants’ having children, and income levels while there is no significant difference according to their gender, working status of spouses and duration of study.

___

  • Akpulat, A. N. ve Üzümcü, T. (2017). Turizm İşletmeleri Çalışanlarının İş-Aile Yaşam Çatışması ve Yaşam Doyumları İlişkisi: Kartepe-Çeşme Örneği, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 10(51): 1070-1082.
  • Akyüz, S. ve Büyükyılmaz, O. (2015). Safranbolu’daki Otel ve Konak Çalışanlarının Algıladığı İşAile Yaşam Çatışmasının İş Tatmini Üzerindeki Etkisi, Akademik Bakış Dergisi, (52): 265-284.
  • Arslan, M. (2012). İş-Aile ve Aile-İş Çatışmalarının Kadın Çalışanların İş Doyumları Üzerindeki Etkisi: Birey ve Toplum Dergisi, 2(3): 99-113.
  • Atabay, S. A. (2012). İş-Aile Çatışması ile İş Tatmini İlişkisi: Banka Çalışanları Üzerinde Bir Uygulama, Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi Erzurum.
  • Baykal, B. (2014). Çalışma Saatleri İş–Aile Çatışması Açısından Belirleyici midir? Erkek Çalışanlar Açısından Bir İnceleme, Çalışma İlişkileri Dergisi, 5(2):10-23.
  • Bayraktar, E. ve Şentürk, K. F. (2018). İş-Aile Yaşam Çatışmasının Çalışanların İş ve Yaşam Tatminleri Üzerindeki Etkisi, Çalışma İlişkileri Dergisi, 9(1): 24-41.
  • Beutell, J. N. and Greenhaus, H. J. (1985). Sources of Conflict Between Work and Family Roles, Academy of Management, 10(1): 76-88.
  • Camp, S.D., Hogan, N.L., Lambert, E.G., and Ventura, L.A. (2006). The İmpact of Work-Family Conflict on Correctional Staff: A Preliminary, Criminology and Criminal Justice, 6(4): 371- 387.
  • Cingöz A. ve Kaya. A. (2018). İş-Aile Çatışmasının İç Girişimcilik Üzerindeki Etkisini Belirlemeye Yönelik Turizm Sektörü Çalışanları Üzerinde Bir Araştırma, Çukurova Üniversitesi İİBF Dergisi, 22(2):127-153.
  • Çakır, M. (2011). Turizm Sektöründe İş-Aile Çatışması: Ankara’daki 4 ve 5 Yıldızlı Otel İşletmelerinde Bir Araştırma, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Çarıkçı, İ. (2001). Banka Çalışanlarının İş ve Aile Rollerinin Çatışması (Bireysel ve Örgütsel Boyutlar), Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi, İstanbul.
  • Diker, O. (2010). İş-Aile Çatışması ve İşe Bağlılık İlişkisinin Turizm Sektöründe İncelenmesi: Nevşehir Bölgesinde Faaliyet Gösteren Beş Yıldızlı Otel Çalışanları Üzerinde Bir Araştırma, Yüksek Lisans Tezi, Nevşehir Üniversitesi, Nevşehir.
  • Doruk, N. ve Özdevecioğlu, M. (2009). Organizasyonlarda İş-Aile ve Aile-İş Çatışmalarının Çalışanların İş ve Yaşam Tatmini Üzerindeki Etkisi, Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, (33): 69-99.
  • Eker, I. ve Özmete, E. (2012). İş-Aile Yaşamı Çatışması ve Roller: Kamu Sektörü Örneğinde Bir Değerlendirme, Çalışma İlişkileri Dergisi, 3(2):1-23.
  • Fındık, E. (2016). İş-Aile Çatışmasının Cam Tavan Sendromu Üzerindeki Etkisi: Otel İşletmelerinde Bir Araştırma, Yüksek Lisans Tez, Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Nevşehir.
  • Harputluoğlu, D. ve Polat, D. (2017). İşe Tutkunluk ve İş-Aile-İş Çatışmasının İşten Ayrılma Niyetine Etkisi: Konaklama İşletmelerinde Bir Uygulama, Sosyal Bilimler Dergisi, (13): 435-450
  • Işık, Z. (2015). Erzurum Palandöken Kış Turizm Merkezindeki Konaklama İşletmelerinde Çalışan Personellerde Duygusal Emek ve İş-Aile Çatışması İlişkisi, Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi, Erzurum.
  • İnal, F. (2016), İş-Aile Çatışmasının Örgütsel Bağlılık ve İşten Ayrılma Niyeti Üzerine Etkisi, Yüksek Lisans Tezi, Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Nevşehir.
  • Karabacak, G. (2013). İş-Aile Çatışmasının İş ve Yaşam Doyumuna Etkilerinin İş Stresi ve Algılanan Sosyal Destek Açısından Otel Personeli Üzerine Bir Araştırma, Doktora Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi, Aydın.
  • Kılıç, İ. (2016). Örgütsel Güven, İş-Aile Çatışması ve İşten Ayrılma Niyeti İlişkilerinin Belirlenmesi: Seyahat Acentelerinde Bir Uygulama, Yüksek Lisans Tezi, Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir.
  • Kılıç, İ., Ural, A. (2018). Bilimsel Araştırma Süreci ve Spss ile Veri Analizi. (5.Basım), Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Kızanlıklı, M. ve Koç, H. (2017). İş-Aile ve Aile-İş Yaşamı Çatışması ile İş gören Performansı Arasındaki İlişki: Otel İşletmelerinde Bir Uygulama, Uluslararası İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, (1): 114-130.
  • Köroğlu, Ö. (2011). İş gören Doyumu ve Turizm İşletmelerinde Yapılan Araştırmalara İlişkin Bir Değerlendirme, ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi, 7(14): 246-266.
  • Kurtoğlu, H. (2017). Psikolojik Dayanıklılığın İş Aile Çatışması ve İşten Ayrılma Niyetine Etkisi, Yüksek Lisans Tezi, Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul.
  • Morkoç, T. (2014). Otel Çalışanlarında Duygusal Emek ve İş-Aile Çatışması İlişkisi: İzmir Şehir Otelleri Örneği, Doktora Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir.
  • Özen, S. ve Uzun, T. (2005). İşyerinde Çalışanın Yaşadığı Çatışmanın Azaltılmasında Örgütün ve Ailenin Rolü: Polis Memurlarına Yönelik Bir Uygulama, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7(3): 128-147.
  • Shakhbazov, A. (2018). İş-Aile Çatışmasının İşten Ayrılma Niyeti İle İlişkisi: Bir Alan Araştırması, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul.
  • Yurtseven, Ö. (2008). İş- Aile çatışması, İş Tatmini ve İşten Ayrılma Niyeti İlişkisi: Turizm İşletmesinde Bir Uygulama, Yüksek Lisans Tezi, Akdeniz Üniversitesi, Antalya.
  • Yüksel, İ. (2005). İş- Aile Çatışmasının Kariyer Tatmini, İş Tatmini ve İş Davranışları ile İlişkisi, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 19(2): 301-314