Yamaç Mikrohavzası’nda (Bingöl) Arazi Kullanımı Durumunun CBS ile Belirlenmesi ve Agro-Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi

Günümüzde agro-turizm faaliyetleri her geçen gün daha da önem kazanan turizm etkinliklerinden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Son zamanlarda agro-turizm faaliyetleri, başta gelişen ve gelişmekte olan ülkeler olmak üzere hem kırsal kalkınmanın sağlanması hem de biyoçeşitlilik ve ekosistemi korumaya katkıda bulunmak amacıyla çeşitli kuruluşlar tarafından da desteklenmektedir. Bu çalışmada Bingöl İli Yamaç Mikrohavzası örnek alınarak Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi uygulaması sonrasındaki agro-turizm potansiyeli belirlenmekte ve kırsal kalkınma açısından bölgeyi destekleyici öneriler geliştirilmektedir. Bu bağlamda proje uygulamasının öncesi ve sonrası CBS ve senaryo analizleri yardımıyla belirlenmiş olup mevcut tarımsal arazilerin durumu, alanın agro-turizme uygunluğu, bölgede agro-turizm açısından yapılacak faaliyetler, agro-turizm faaliyetleri içindeki yeri ve gücü sorularına yanıt aranmaktadır.  Bu çalışmanın ana amacı, bölgede en çok yapılan tarımsal faaliyetler açısından (ceviz yetiştiriciliği, sebze ve arıcılık), bölgenin agro-turizm potansiyelinin ortaya konulması ve kırsal kalkınma açısından bölgeye sağlanacak katkıların belirlenmesidir ve çalışma dahilinde yerel halk ve sorumlu kuruluşlar boyutunda öneriler geliştirilmesidir.

Determination of Land Use Situation by GIS and Evaluation of Agro-Tourism Potential in Yamac Microcatchment (Bingol)

Agriculture (agro) tourism is one of the most important tourism activities in the world. Lately, this type of tourism has been supported primarily in developing countries in order to ensure rural development and contribute to the protection of biodiversity and ecosystems. In this study, the potential of agricultural tourism after the application of Murat River Basin Rehabilitation Project is taken as an example of Bingöl city Yamac Microcatchment and suggestions supporting the region are being developed in terms of rural development. In this context, before and after the implementation of the project, it is determined with the help of GIS and scenario analysis, and the situation of the existing agricultural land, the agroturism suitability of the area, the activities to be done in terms of agroturism in the region, the place in agroturism activities and the power question are searched. In terms of agriculture activities (walnut farming, vegetable and apiculture), agrotourism is identified as the most important agricultural activity in the region and the contributions to be provided to the region in terms of rural development have been the main objective of the study and suggestions have been made in the dimension of local people and responsible organizations.  

___

  • Ak, İ. 2006. Turizmde yeni seçenekler: eko-turizm ve tarım turizmi. Türkiye 3. Organik Tarım Sempozyumu, Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, Yalova, s. 475-481.
  • Anonim, 2015. Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi, Yamaç Mikrohavza Planı, Bingöl.
  • Atış, E., Tanrıvermiş, H., Işıklı, E. 1999. Sürdürülebilir Tarımsal Kalkınma ve Türkiye Tanımı. Kooperatifçilik, 125: 14-26.
  • Civelek, M., Dalın, T., Çeken, H., Ekiztepe, B. 2013. Menemen Yöresinde agro-turizm potansiyelin değerlendirilmesi. Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi, 3(2): 1-7.
  • Çıkın, A., Çeken, H., Uçar, M., 2009. Turizmin tarım sektörüne etkisi, agro-turizm ve ekonomik sonuçları. Tarım Dergisi, 15(1): 1-8.
  • Doğan Demir A, Demir Y (2016). Murat nehri Palu yağış havzasından taşınan süspanse sediment miktarının zamansal değişiminin değerlendirilmesi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 6(2): 61-68.
  • Gündüz, S. 2004. Ankara İli Kalecik İlçesindeki Tarımsal Turizme Uygun Alanların Saptanması ve Turizm Modelinin Oluşturulması Üzerine Bir Araştırma (Doktora Tezi). Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı, Ankara.
  • Hillebrand, H., Goetgeluk, R., Hetsen, H. 2000. Plurality and Rurality-The Role of Countryside in Urbanised Regions. Agriculture Economics Research Instıtute (LEI). Report 4.00.04 The Haque.
  • Kiper, T., Arslan, M. 2007. Safranbolu-Yörükköyü Tarımsal turizm potansiyelinin kırsal kalkınma açısından değerlendirilmesi. S.D.Ü. Orman Fakültesi Dergisi, 2: 145-158.
  • Olalı, H., Timur, A. 1998. Turizm Ekonomisi, Ofis Ticaret Matbaacılık, İzmir.
  • Özgüç, N. 2007. Turizm Coğrafyası (Özellikler ve Bölgeler), 5. Baskı, Çantay Kitabevi, İstanbul.
  • Özşahin, E., Kaymaz Ç., K. 2014. Amik Ovası’nın tarım (agro) turizmi potansiyelinin coğrafi yaklaşımla incelenmesi. Turizm Araştırmaları Dergisi, 2: 241-257.
  • Pezikoğlu, F. 2012. Sürdürülebilir tarım ve kırsal kalkınma kavramı içerisinde tarım-turizm-kırsal alan ilişkisi ve sonuçları. KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 14(22): 83-92.
  • Türkben, C., Gül, F., Uzar, Y. 2012. Türkiye’de bağcılığın tarım turizmi içinde yeri ve önemi. KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 14: 47-50.
  • URL 1, 2017. http://www.tarimziraat.com/faydali_bilgiler/toprak/404-arazi_siniflandirmasi.html (Erişim tarihi: 04.04.2017).
  • Vural, H., Yılmaz, S. 2016. Ortaokul Öğrencilerinin çevre ve doğa ile ilgili konularda bilgi ve davranış düzeylerinin belirlenmesi; Erzurum ili örneği. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 6(1): 107-115.
  • Yalçınalp, E., Meral, A., Doğan, E., 2017. Duvar yüzeylerindeki tarımsal kaçakların belirlenmesi ve yenilebilir peyzaj potansiyelinin geliştirilmesi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, Sayı: 4(2): 169-178.
  • Yang, Z., Cai, J., Sliuzas, R. 2010. Agro-Tourism enterpries as a form multi-fuctional urban agriculture for peri-urban development in China, Habitat İnternational, 34: 374-385.
  • Yüksel, A., Eraslan, İ.H. 2015. Kırsal Kalkınma Genel Yaklaşım ve Havza Yönetim Uygulamaları, SAGE Yayıncılık, Ankara.
Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 2148-3647
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2014
  • Yayıncı: Prof. Dr. Mevlüt AKÇURA
Sayıdaki Diğer Makaleler

Yapay Sinir Ağları ve Bazı Doğrusal Olmayan Modellerin Farklı Azot Seviyelerindeki Şeker Pancarı Yaprak Alan Tahmininin Karşılaştırılması

SULTAN KIYMAZ, UFUK KARADAVUT, AHMET ERTEK

Bingöl İli Merkez İlçede Kayısı Ağaçlarında Tespit Edilen Fungal Hastalık Etmenleri

IŞIL SARAÇ SİVRİKAYA

Yamaç Mikrohavzası’nda (Bingöl) Arazi Kullanımı Durumunun CBS ile Belirlenmesi ve AgroTurizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi

ALAADDİN YÜKSEL, ALPEREN MERAL, YASİN DEMİR, ENGİN EROĞLU

Yerel Bir Küçükbaş Hayvancılık İşletmesi’nin Biyogaz Potansiyelinin Belirlenmesi

MUHAMMED TAŞOVA

Hatay/Kırıkhan’da Yetiştirilen Safran (Crocus sativus L.) Stigmasının Ekstraktının GC-MS analizi

ERSEN GÖKTÜRK, HASAN ASİL

Çanakkale İli Çilek Alanlarında Yeni Bir Zararlı Drosophila suzukii (Matsumura) (Diptera: Drosophilidae)’nin Yayılış Alanları ve Bulaşıklılığı

LEVENT EFİL

Yağlık Ayçiçeği Genotiplerinin (Helianthus annuus L.) Erzurum Ekolojik Koşullarında Adaptasyonu ve Verim Unsurlarının Belirlenmesi

FIRAT SEFAOĞLU, Canan KAYA

Günlük Bıldırcın Civcivlerinde Maternal Hipoksiyanın Uyardığı Çift Yönlü Morfolojik Özelliklerin Gelişme Stabilitesi ve Civciv Gelişimi Üzerine İn Ovo Enjeksiyon Aracılığı ile Antioksidanların Etkileri

ELİF BABACANOĞLU

Arazi Toplulaştırma Öncesi ve Sonrası Arazi Parçalılık Değişiminin Analizi: Denizli Tavas İlçesi Pınarlar Köyü Örneği

ŞERİFE TÜLİN AKKAYA ASLAN

Moringa, Kekik, Sumak Tozları ve Karışımının Etlik Piliçlerin Besi Performansı Üzerine Etkisi

BÜNYAMİN SÖĞÜT, Amed Mohammed Ameen MOHAMMAD