Termoterapi Uygulamasının Tüplü Aşılı Asma Fidanı Üretiminde Fidan Randıman ve Kalitesi Üzerine Etkileri

Sıcak su uygulaması (termoterapi), Agrobacterium vitis’in neden olduğu bağ kanseri hastalığına karşı üretim materyallerinin sterilizasyonu için tercih edilen ve son zamanlarda asma fidanı üretiminde yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Bu çalışmayla sıcak su uygulamasının tüplü aşılı asma fidanı üretiminde kallus oluşumu, fidan randıman ve fidan kalitesi (gözlerde canlılık, köklenme ve sürme özellikleri) üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma sonucunda termoterapi uygulamasının, çeşit x anaç kombinasyonları üzerinde farklı parametreler açısından değişen etkileri olduğu tespit edilmiştir. 41B anacına aşılı Sultan 1, Altın sultani ve Saruhan bey çeşitlerine ait fidan randıman değerleri incelendiğinde termoterapi uygulamasının kontrol grubuna göre, sırasıyla %9,53, %14,99, %5,28 artış sağladığı gözlenmiştir. Araştırmada birçok farklı sonuç elde edilmiş olmakla birlikte özellikle göz ve doku canlılığı açısından termoterapi uygulamasının herhangi bir olumsuz etkisine rastlanılmamıştır. 

___

  • Alço, T., Dardeniz, A., Sağlam, M., Özer, C. ve Açikbaş, B. 2015. Aşılı asma fidanı üretiminde farklı çeşit/anaç kombinasyonlarının aşı odası randımanı ile kallus gelişim düzeyi üzerine etkileri. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi. 27: s 8-16.
  • Anonim, 2011. Bitki Pasaportu Sistemi ve Operatörlerin Kayıt Altına Alınması Hakkında Yönetmelik. http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2011/01/20110112-2.htm. (Erişim tarihi: 17 Ocak 2016).
  • Bazzi, C., Stefani, E., Gozzi, R., Burr, T.J., Moore, C.L. and Anaclerio, A. 1991. Hot-water treatment of dormant grape cuttings: Its effects on Agrobacterium tumefaciens and on grafting and growth of vine. Vitis. 30: 177-187.
  • Bekişli, M.İ., Gürsöz, S. ve Bilgiç, C. 2015. Aşılı Asma fidanı üretiminde bazı anaç-çeşit kombinasyonlarının katlama odası performanslarının incelenmesi. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi. 19 (1): 24-37.
  • Burr, T.J. and Katz, B.H. 1983. Isolation of Agrobacterium tumefaciens biovar 3 from grapevine galls and sap, and from vineyard soil. Phytopathology. 73: 163-165.
  • Burr, T.J., Ophel, K., Katz, B.H. and Kerr, A. 1989. Effect of hot water treatment on systemic Agrobacterium tumefaciens biovar 3 in dormant grape cuttings. Plant Dis. 73: 242-245.
  • Çakır, A., Karaca N., Sıdfar, M., Baral, Ç. ve Söylemezoğlu, G. 2013. Sultani Çekirdeksiz üzüm çeşidinin farklı Amerikan asma anaçları ile aşı tutma oranının belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi. 23 (3): 229-235.
  • Çelik, H. 1982. Kalecik Karası/41 B Aşı Kombinasyonu İçin Ser Koşullarında Yapılan Aşılı Köklü Fidan Üretiminde Değişik Köklenme Ortamları ve NAA Uygulamalarının Etkileri. Ank. Üniv. Zir. Fak. (Basılmamış Doçentlik Tezi). 73 s.
  • Çelik, H., Ağaoğlu, Y.S., Fidan, Y., Marasalı, B. ve Söylemezoğlu, G. 1998. Genel Bağcılık. Sun Fidan Mesleki Kitaplar Serisi: 1. 253 s.
Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 2148-3647
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2014
  • Yayıncı: Prof. Dr. Mevlüt AKÇURA
Sayıdaki Diğer Makaleler

Termoterapi Uygulamasının Tüplü Aşılı Asma Fidanı Üretiminde Fidan Randıman ve Kalitesi Üzerine Etkileri

Oğuzhan SOLTEKİN, Yüksel SAVAŞ, Ebru TOPRAK ÖZCAN, Ege KAÇAR

An Easy Assay Technique of Detection and Identification of Phytophthora Infestans (Mont.) De Bary From Seed Tubers Before Planting for Healthy Production of Potato

Touseef HUSSAİN, BirPal SINGH, Firoz ANWAR

Kahramanmaraş İlinde Dane Mısır ve Pamuk Üretiminde Girdi Gereksinimi ve Karlılıkları Açısından Karşılaştırmalı Analizi

Serhan CAMDEMİR, NURAY KIZILASLAN, HALİL KIZILASLAN, OSMAN UYSAL, MEHMET AYDOĞAN

Gübrelemenin Sakız Fasulyesinin [Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub.] Ot Verimi ve Bazı Özelliklerine Etkisi

Müge BATIRCA, FIRAT ALATÜRK, AHMET GÖKKUŞ

Türkiye’de Bitkisel Biyoçeşitlilik Yönetişimi

Alptekin KARAGÖZ, Cafer Olcayto SABANCI

Farklı Gölge Düzeylerinin Nektarinde Bazı Bitki ve Meyve Özellikleri Üzerine Etkileri

Sibel SÖYLEMEZ, İBRAHİM BOLAT

Plant Biodiversity Governance in Turkey

ALPTEKİN KARAGÖZ, Cafer Olcayto SABANCI

Çanakkale Koşullarında Yetiştirilen Şeker Sorgumda Ekim Sıklığının Verim ve Kalite Özelliklerine Etkisi

Oğuzhan KÜÇÜKSEMERCİ, HARUN BAYTEKİN

Yerinde Aşılanan Köklü Amerikan Asma Fidanlarında Bayramiç/Çanakkale Koşulları İçin En Uygun Aşı Tarihinin Belirlenmesi

ALPER DARDENİZ, MEHMET ALİ GÜNDOĞDU, Baboo ALİ, Ramazan EREN, Aysun GÖKDEMİR

Aspir Bitkisinde (Carthamus tinctorius L.) Farklı Sıra Arası Mesafelerin ve Ekim Normunun Taç Yaprak Verimi ve Bazı Bitkisel Özellikler Üzerine Etkisi

Arzu KÖSE, Özlem BİLİR